За първи път у нас - Моцарт, Вагнер и Бетовен на 8 рояла и 32 ръце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7875443 www.24chasa.bg
Досега уникалния концерт са слушали само в Германия, във Ванкувър и в Италия.

Маестро Томислав Байнов ще свири с 15 пианисти от 9 държави

Местрото създава ансамбъла си в желанието си да “децентрализира” концертите. Според него не е задължително те да са в Лондон или Париж. Всеки млад артист пък трябва да получи шанс.
Местрото създава ансамбъла си в желанието си да “децентрализира” концертите. Според него не е задължително те да са в Лондон или Париж. Всеки млад артист пък трябва да получи шанс.

За пръв път българската публика ще слуша произведения на Вагнер, Бетовен и Моцарт, изпълнени от 16 пианиста, на 32 ръце, върху 8 рояла. Заслугата е на идеолога на проекта маестро Томислав Байнов, който преди няколко дни дойде в България заедно с част от ансамбъла си - подбрани от него пианисти от 9 държави на 3 континента.

Немската семейна фирма, предоставила роялите, има над 200-годишна история.
Немската семейна фирма, предоставила роялите, има над 200-годишна история.

“Това е един уникален класически концерт и България ще бъде четвъртата в света страна, която ще има възможността да го чуе. Радвам се много, че българската публика ще може да се наслади, и то в четири града - Пловдив, София, Варна и Велико Търново”, разказва маестро Байнов.

Концертите в България започват в Пловдив, където концертът е с 360-градусова видимост
Концертите в България започват в Пловдив, където концертът е с 360-градусова видимост

Роялите вече са у нас и лично са предоставени от директора на немския производител “Щайнгребер”. Пристигнали са с бусове, внимателно опаковани и след последния концерт във Варна ще бъдат върнати в Германия. Голяма изненада за публиката ще е още едно пиано от “Щайнгребер”. То буквално ще бъде на разположение на публиката и всеки на влизане в залата ще може да види изящния му дизайн, както и да изпробва клавишите му.

Байнов вярва, че

един артист трябва

да има чувство

за хумор

Иначе е студен и недостъпен. “Не мога да очаквам от всеки да има прекрасно чувство за хумор. Но ние сме отрасли в България с една огромна традиция за хумора. Ние сме прекрасни вицаджии, иронизатори, използваме сарказма. Имаме нещо общо с французите и италианците. На север това почти го няма, дори в Америка или Азия го няма”, казва той. Макар и от години да живее в Германия, маестро Байнов е израснал в София. Днес е популярен по света като пианист и преподавател, но най-вече като основател на клавирен ансамбъл “Байнов” в Германия.

Още като ученик често влизал с приятелите си в зала “България” да слушат класическа музика.

“Навремето, когато ме питаха родителите ми какъв ще стана, отговарях: “Пианист”! И край - никакви други дискусии. Днес младите до 16-17-20 г. не могат да решат. И то главно заради това къде ще бъде по-удобно и къде ще получат повече пари. Дори и моите дъщери до ден днешен не са решили”, казва Байнов.

При него сякаш пътят

е бил начертан

- след като завършва средно музикално училище, учи в Музикалната академия в София. Вдъхновен от своите учители, копнее да се развива. И тръгва към Париж и Виена.

“Баща ми живееше в Париж, с майка ми се разведоха. Не го бях виждал отдавна и си мислех, че мога да отида там. Но се оказа, че меко казано, той няма интерес от мен. Вече имаше друго семейство”, спомня си Байнов. Да не се задържи във френската столица, има и друга причина - вижда обучението като повърхностно за тогавашното време, в Австрия пък не е по финансовите му възможности.

“Знаете какви огромни разлики имаше между стандартите ни. Дори не съм си помислял да следвам във Виена.” Но съвсем в правилния момент получава покана да участва в концерт в Германия, и то със Западноберлинската филхармония, където по-късно се изявява като солист 29 пъти. Следват още няколко покани. Така след известно ухажване немската музикална школа успява да задържи маестрото.

“Тогава Западен Берлин беше един остров, затворен отвсякъде. Дори се смеехме в Западен Берлин - на север е изток, на юг е изток, на запад е изток, на изток е изток. Но не ни беше лесно”, спомня си той.

Следват множество концерти в различни западни страни, а през 1998 г. става професор в държавния музикален университет Тросинген. Преди това следва в Щутгарт, а по-късно създава и ансамбъла си. Оттогава животът му е като шегата на немците - че работят 8 дни в седмицата. Самият Байнов споделя, че от 25 години не познава думата “уикенд”.

Често си спомня за България и до днес казва, че му липсва.

Липсват му

семейството и

учителите,

които са му дали фундамента. “Но моите роднини бяха щастливи, че аз съм щастлив. И аз бях щастлив, че те имат разбиране за моето непрестанно движение. Аз мечтаех да видя света.” Добавя една от своите максими - човек е човек, когато е на път.

“Най-добре се чувствам в самолет и в хотел. С домашарието нещо не се получи”, шегува се талантливият музикант. Летял е през всички пет континента, но почти никога за удоволствие или почивка.

Многобройните пътувания го срещат с невероятните артисти, част от които също са у нас за концерта - три българки, които живеят в Германия, музиканти от Ванкувър, двама ще дойдат директно от Корея, ще присъства и една от най-активните пианистки в Хонконг. Диригент ще бъде Григор Паликаров. Досега уникалния концерт са слушали само в Германия, във Ванкувър и в Италия. След България е планиран отново в Германия, но чак на 26 юни.

“Не е много лесно при толкова хора да се организира удобно за всеки време за репетиции. Независимо дали 4-ма или 20 човека репетират, не е лесно. Кой кога може, кой кога ще посещава децата си, защото се е развел с жена си, кой има бебе, кой е болен и т.н. Колегите професори често не могат да си тръгнат от университета. Това са неща от действителността”, казва той.

Маестро Байнов е

избрал пиеси, които

са познати и любими

на публиката

- Карл Орф, “О, Фортуна” от “Кармина Бурана”, симфония на Моцарт, Бетовен, а след това преработка на самия Байнов на “Бикът на покрива” от Дариос Мийло. Ще бъде изпълнена и прочутата Вагнерова “Валкирия”. Ще бъде представена и увертюрата на “Семирамида” от Джоакино Росини. Публиката ще се наслади и на композиция, създадена лично от Байнов, съчетана с български ритми. “Съчетах ги така, че да има преливане. Като зъбчато колело. Има и малко джазови елементи. Всеизвестната Рапсодия в синьо на Гершуин, която преработих за 4 рояла, за да се види как звучат те”, казва той.

Маестрото е горд баща на три деца: “Те са щастливи и успешни”. Наясно е, че човек не може да има всичко и трябва да е щастлив с всеки миг.

“Немците казват: “Твоят живот е една траурна песен”. Всичко, което ни се дава в живота, е училище. И то служи за каляване. Без него нищо не става и човек не е готов нито да работи, нито да издържа на натоварване, нито на любов”.