Продължаваме с Русия проекта "Нов български роман"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7875546 www.24chasa.bg
Снимка министерство на културата

Директорът на Българския културен институт в Москва Буряна Ангелакиева и генералният директор на Държавната библиотека за чуждестранна литература в руската столица "М. И. Рудомино" Михаил Шепел подписаха двустранно споразумение за намерения по отношение на продължаването на проекта "Нов български роман".

Церемонията по подписването се състоя в Санкт Петербург днес в рамките на VIII Международен културен форум и в присъствието на представители на Министерство на културата на България, съобщава пресцентърът на министерството на културата.

Проектът "Нов български роман" е насочен към популяризиране на най-добрите образци на съвременната българска литература в рускоезичното пространство.

Продължаваме с Русия проекта

Споразумението включва съвместна работа по издаването на поредица от книги и организирането на съпътстващи събития в двете страни през следващите три години. Проектът е насочен и към съвместна работа по развитието и поддържането на българско-руския художествен превод.

Сред издадените до момента книги по проекта, които се радват на голям читателски интерес, са "Майките" на Теодора Димова, "Естествен роман" на Георги Господинов, трилогията на Анжел Вагенщайн "Прокудените. Двадесетият век" ("Петокнижие Исааково", "Далеч от Толедо", "Сбогом Шанхай"). VIII Санкт-Петербургски международен културен форум се организира от Министерството на културата на Руската федерация и тази година се провежда в периода от 14 до 16 ноември.

Събитието обединява водещи експерти в областта на културата, обществеността и академичните среди от целия свят. По време на събитието участниците влизат в открит диалог и обмен на опит за развитие на международно сътрудничество и обсъждат актуалните тенденции в областта на културата. Богатата фестивална и концертна програма включва най-добрите руски и чуждестранни театрални представления, гала концерти, филми, специални срещи с известни настоящи режисьори, музиканти, театрални и филмови артисти.