Предстоящи събития в НДК 18 – 24 ноември

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7876845 www.24chasa.bg

8 рояла, 16 пианисти, 32 ръце в един концерт на 18 ноември от 20 часа в зала 1. Пианистите идват от осем различни държави: Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, разбира се България и дори Филипините. Идеологът и създател на „КОНЦЕРТ НА 8 РОЯЛА“ е българинът проф. Томислав Байнов, който от години гради впечатляваща кариера на германската и световна музикални сцени.

Благотворителен бенефис – спектакъл „Първите в естрадата” представя концерт с изпълнения на Ирина Чмихова, Лени Вълкова, Нора Нова, Лиана Антонова, Мими Николова, Маргрет Николова, Ани Пармакова, Райна Денева, Грета Ганчева, Димитър Йосифов ви очаква на 18 ноември от 18:30 часа в зала 3. Специални гости ще бъдат Йорданка Христова, Богдана Карадочева и Константин Казански.

На 18 ноември от 19:00 часа ви очаква Вечер на венецуелската литература. Събитието се реализира съвместно с Посолството на Боливарска Република Венецуела в Република България и Южната литературна агенция, Венецуела.

Бенедикт Къмбърбач ще можете да гледате във филма на режисьора – Алфонсо Гомес-Рехон – „Война за светлина“ – 18 ноември от 18:30 часа в кино „Люмиер Лидл“.

Филмът „Късното шоу“ с режисьор Ниша Ганатра ви очаква на 18 ноември от 20:30 часа в кино „Люмиер Лидл“.

/19 ноември – вторник/

Поетът и автор на стотици песни Живко Колев – сценарист, режисьор и продуцент, навършва 65 години. По този повод на 19 ноември от 19:00 часа в зала 1, ще се проведе грандиозен концерт с участието на най-популярните български певци.

Книгата „Октомври“ на Александър Урумов ще бъде представена на 19 ноември от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

Ива Свещарова и Вили Прагер гледаме в „Произведени за щастие“ на 19 ноември от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс.

Най-новият филм на маестро Паоло Вирдзи – „Магически нощи“ можете да гледате на 19 ноември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

/20 ноември – сряда/

За първи път в България гостува грандиозното мултимедийно шоу с музика от най-популярните видео игри на всички времена. Зашеметяващ спектакъл, който комбинира емоцията на голям симфоничен оркестър с енергията на рок концерт – Video Games Live – 20 ноември, 20:00 часа, зала 1.

Петото издание на платформата „Voice it“, организирана от Национална мрежа за деца ще се проведе на 20 ноември от 14:00 часа в зала 7.

Национален форум, организиран от УНИЦЕФ ще се проведе в сряда /20 ноември/ от 08:30 часа в зала 8.

„Последният човек“ по романа на Дж.Оруел – „1984“ и режисурата на Веселка Кунчева ще можете да гледате на 20 ноември от 18:30 часа в Театър Азарян. В ролите: Милица Гладнишка, Любен Чанев, Латина Беровска, Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Мария Джойкева, Таня Георгиева, Цвети Пеняшки.

„Джазът пее на Български“ на 20 ноември от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“. На сцената ще видите Марина Господинова – вокал, Антони Дончев – пиано, Венци Благоев – тромпет и Мария Донева – думи.

От 20 до 24 ноември, от 11:00 до 19:00 часа в Артгалерия НДК ще можете да посетите изложбата „Самозванци“ /пластика/.

Изложба на дигитални рисунки „Заедно в изкуството“ на 13 века България ще бъде открита на 20 ноември от 16:00 часа във фоайе запад на зала 6. Посетителите ще могат да я разгледат до 3 декември от 11:00 до 18:00 часа.

Белязана от съвършеното превъплъщение на Рене Зелуегър, тази затрогваща екранизация на пиесата на Питър Куилтър „Краят на дъгата” представя интимен портрет на великата Джуди Гарланд в последната година от живота й. Филмът „Джуди“, е част от тазгодишната селекция на Киномания и ще можете да го гледате на 20 ноември от 18:30 часа в кино „Люмиер Лидл“.

„Черната птица“ на режисьора Роджър Мичъл ви очаква на 20 ноември от 20:45 в кино „Люмиер Лидл“.

/21 ноември – четвъртък/

На 20 ноември 2019 г. отбелязваме годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Събитието ще бъде отбелязано с концерт на 21 ноември от 17:00 часа в зала 1.

На 21 ноември в зала 3 от 19:30 часа ще посрещнем Новото „Божоле“. По традиция продажбата на Новото Божоле“ е забранена до полунощ преди третия четвъртък от ноември на годината. Според Закона за виното във Франция, едва след тази дата, младото Божоле може да стъпи на световния пазар и да достигне до почитателите си.

Наградите „Агробизнесмен на годината“ ще бъдат раздадени на 21 ноември от 15:00 часа в зала 6.

Юбилейна вечер посветена на Надежда Захариева ви очаква на 21 ноември от 18:30 часа в зала 7.

В дните 21 и 22 ноември от 09:00 часа ще се проведе национална конференция на Институт на вътрешните одитори в България.

На 21 ноември от 19 часа в Литературен клуб „Перото” ще ви срещнем с най-интересното от холандската литература, издадено на български език. В тази вечер под надслов „Висока литература от Ниските земи”, организирана от Националния център за книгата в НДК и Посолството на Кралство Нидерландия, ще участват г-жа Барбара Ден Ауден от Холандската фондация за литература, Амстердам, която специално ще гостува в София, за да представи най-важните съвременни нидерландски автори, ще чуете откъси от някои от преведените в България текстове в изпълнение на изключителни български актриси и актьори: Диана Димитрова, Биляна Петринска, Елена Петрова, Веселин Калановски, Валентин Ганев, Владимир Карамазов. И като венец на вечерта, ще чуем и поезията на един от най-влиятелните нидерландски поети на 20 век Рутхер Копланд от неговата преводачка – Боряна Кацарска.

Филмът „Портрет на момиче в пламъци“ ви очаква на 21 ноември от 18:30 часа в кино „Люмиер Лидл“.

Специалната прожекция, част от Киномания – „Red Bull Acro Cross: Страст за летене“ можете да гледате на 21 ноември от 21:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

/22 ноември – петък/

Най-голямото представление от участници-импровизатори ви очаква на 22 ноември от 20:00 часа на сцената на Театър Азарян – „ХаХаХа 10 години стигат”. Спектакълът ще събере най-доброто от всичките 10 години, трибют към ХаХаХа, а именно Леонид Йовчев, Петър Мелтев, Владислав Виолинов и още приятели.

iFeel4 – швейцарският спектакъл на хореографа Марко Беретини ще можете да гледате на 22 ноември от 19:30 часа на сцената на ДНК–пространство за съвременен танц и пърформанс. „iFeel4“ е част от международната програма на ДНК – „Мигриращото тяло“. В дните 23 и 24 ноември Марко Беретини ще проведе уъркшоп за начинаещи и професионалисти, който ще бъде разделен на три части – физическа подготовка (сутрин), импровизационен уъркшоп (следобяд), теоретична част (в края на деня). Ателието ще се води на английски език и участието е без такса с предварително записване, като е необходимо да изпратите свое кратко CV на dnk@ndk.bg до 22 ноември.

Лентата „Вълчият зов“ на режисьора Антонен Бодри ви очаква на 22 ноември от 18:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

„Стая 212“ с режисьор и сценарист Кристоф Оноре гледаме на 22 ноември от 21:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

/23 ноември – събота/

Филмът „Болка и величие“ на знаменития испански режисьор Педро Алмодовар, който плени жури и публика на кинофестивала в Кан, идва в зала 1 на 23 ноември от 19:00 ч., част от програмата на фестивала Киномания.

Мини фестивалът Детска Киномания ви очаква на 23 ноември от 10:30 часа в кино „Люмиер Лидл“. Всички кратки игрални и анимирани филми, които ще бъдат показани са измислени, заснети, изиграни и режисирани от деца.

Лентата „Рока променя света“ ще можете да гледате на 23 ноември от 12:30 часа в кино „Люмиер Лидл“.

„Чай с дамите“ на режисьора Роджър Мичъл и с участието на Маги Смит, Джуди Денч, Джоан Плаурайт и Айлийн Аткинс гледаме на 23 ноември от 16:45 часа в кино „Люмиер Лидл“.

Футболни страсти ще ви завладеят във филма „Клетниците 2019“, който можете да гледате от 18:30 часа в кино „Люмиер Лидл“.

„Паяк в мрежата“ с неотразимата Моника Белучи ви очаква на 23 ноември от 20:30 часа в кино „Люмиер Лидл“.

/24 ноември – неделя/

„Чамкория“ със Захари Бахаров и адаптацията на водещия режисьор Явор Гърдев, по едноименния роман на Милен Русков ви очаква на 24 ноември от 19:30 часа в Театър Азарян.

„Момчето и пеликанът“ – филм за съвместното съществуване на различни култури и крехкия баланс между човека и природата ще можете да гледате на 24 ноември от 11:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

„Роди се звезда“, лентата от 1954 г. с режисьор Джордж Кюкор гледаме на 24 ноември от 13:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

„Андрей Траковски. Киното като молитва“, една документална творба, която представя живота на Тарковски и неговото творчество, като оставя режисьора да разказва сам, споделяйки спомени, възгледи за изкуството и размислите си за съдбата на твореца и смисъла на човешкото съществуване – 24 ноември, 16:15 часа, кино „Люмиер Лидл“.

Джоджо Белцер е дете, изпреварило възрастта си, което расте в Германия по време на Втората световна война. Неловко сред връстниците си, но горд член на Хитлерюгенд, Джоджо прекарва повечето от времето си със своя въображаем приятел Адолф – пухкава, енергична и бъбрива версия на фюрера. Това ще видите във филма „Джоджо Заека“ на 24 ноември от 18:15 часа.

Лентата на Ксавие Долан – „Матиас и Максим“ ви очаква на 24 ноември от 20:30 часа в кино „Люмиер Лидл“.