ТЕСТ: Склонни ли сте към професионално прегряване?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7877857 www.24chasa.bg

1. Как най-често се чувствате, когато се приберете вечер от работа?

а) Чувствам се доволен/а, че съм свършил/а толкова много работа и сега заслужено ще се прибера при семейството си или ще изляза с приятели.

б) Все по-често съм уморен/а. Затова предпочитам просто да се прибера и да намеря време за себе си или за някое хоби.

в) Чувствам се изтощен/а както емоционално, така и физически.

2. Излизате с приятели. Те започват да се оплакват от работата си. Вие как ще се включите в разговора?

а) Ще трябва да се замисля, за да разкажа някоя история, но, честно казано, няма от какво толкова да се оплаквам.

б) Веднага ще се включа, но бързо ще се изчерпя. Нещата, които ме дразнят, са еднообразни.

в) На тази тема мога да говоря с часове. Всеки ден се появява нещо, което да ме дразни, независимо колко е незначително всъщност.

3. Тръгвате си от работа и виждате как младо момиче пада по стълбите на метрото. Няколко човека веднага се насочват към нея. Вие какво ще направите?

а) Ще отида към момичето, за да се уверя, че е добре.

б) Ще се запътя към нея, за да видя дали не е ранена. Ако видя, че няма кръв, ще продължа пътя си, има кой да ѝ помогне да се изправи.

в) Ще я подмина, нали вече някой се е запътил да ѝ помага.

4. Виждате любимата си актриса на живо по улицата. На кого ще кажете?

а) Ще се похваля както на близки и приятели, така и на колегите си, не че е особено важно, но това ме прави щастлив/а.

б) Ще кажа на приятелите си, когато се съберем и излезем някъде.

в) Ще кажа, ако някой ме попита, иначе не бих занимавал/а околните с подобни дреболии.

5. Може ли да кажете, че сред колегите ви сте срещнали истински приятели?

а) Да, при това не един.

б) Трудно е да определя доколко сме приятели, защото има хора, чиято компания много ми допада и с които постоянно се смеем, но много рядко се виждаме извън офиса.

в) Не, поради някаква причина не сме си близки, затова поддържам строго професионална връзка с тях.

6. Мислите ли за промяна на работното място?

а) Засега не, доволен/а съм от работата и колегите си.

б) Да, все по-често обмислям да кандидатствам за сходна позиция, но в друга компания.

в) Да, понякога мисля изцяло да преориентирам кариерното си развитие в съвсем друга област.

7. Дават ви няколко важни задачи в службата. Как ще се почувствате?

а) Добре, това е шанс да докажа, че мога да се справям с няколко проекта едновременно. Кой знае, ако се представя както трябва, може и да ме повишат.

б) Ще се почувствам леко раздразнен, защото усещам, че и сега имам много работа и нямам достатъчно време за себе си или близките си.

в) Ще се ядосам, защото ще трябва да отделям повече време на работата, която и без това със сигурност ще претупам. Нормално, един човек не може да прави хиляда неща.

8. Изпитвате ли неудовлетвореност от професията си?

а) Не, с това съм избрал/а да се занимавам и не съжалявам.

б) Понякога, ако съм имал/а тежка седмица в службата.

в) Да, мисля, че никой не оценява работата ми, което ме кара да се чувствам зле и все по-малко да се интересувам от нея.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

При вас няма опасност от професионално прегряване. Вие обичате работата си, затова отивате в офиса винаги усмихнати и готови да се захванете с всяка задача. Най-вероятно печелите добри пари и имате стабилно семейство. Затова не приемате работата като нещо натоварващо. Уверени сте в способностите си и знаете, че ако едно място не ви хареса, ще ви назначат другаде. Освен това сте силно комуникативни по природа. Споделяте с колегите си, което ви кара и те да ви разказват лични неща. Разчитате на семейството и близките си хора, затова им звъните и за най-дребните неща, които ви се случват през деня. За тях това не е досадно, напротив, радват се, че сте се сетили именно за тях.

Най-много отговори “б”

Усещате напрежение в работата си, което може да е основателна причина за евентуално професионално прегряване. Вероятно трябва само малко да “поосвежите” всекидневието си. Най-добрият начин е да поставите граница около професионалния си живот. Полагат ви се два дни в седмицата, в които да почивате. Използвате ги максимално добре - направете си планове с приятели, идете на кино, на разходка в парка. Не оставяйте цял ден вкъщи. Ако това не помогне, опитайте със смяна на работата.

Най-много отговори “в”

Определено има шанс професионално да прегреете, ако не вземете някакви мерки. На първо място трябва да преоткриете стойността в работата си. Тя не е само една механична дейност, а чрез нея служите по някакъв начин на общността. Втората ви задача е да намерите поне един приятел сред колегите си. Всяка работа е по-приятна, когато има с кого да се пошегуваш, а и само колега може да разбере какви са професионалните ви притеснения. Ще ви помогне и ако направите по-здравословен живота си с правилната диета и редовни упражнения.

Какво представлява синдромът бърнаут 

Професионалното прегряване е известно и като синдрома на бърнаут. Под него се има предвид психичен процес, при който човек не успява да се справи с постоянни стресови ситуации. Постепенно той става безразличен и апатичен, а понякога дори циничен към тези около себе си.

По-вероятно е да сте склонни към професионално прегряване, ако работата ви изисква висока ефективност. Такива са професиите на учителите, лекарите, медицинските сестри, социалните работници, полицаите, пилотите, войниците и др. Синдромът на бърнаут засяга и личния живот с прояви на безсъние, неосъзната агресия или злоупотреба с алкохол или наркотици.