С Меркел и Путин прегръдки може, с Херо Мустафа - не?!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7880096 www.24chasa.bg
С френския президент Емануел Макрон през 2018 г.

Соломон Паси успокои гневните противници на целувките - Бойко Борисов има протоколна свобода като тази на американския президент

Миналия понеделник премиерът Бойко Борисов качи на джипа поредния известен пътник: новата посланичка на САЩ у нас Херо Мустафа. И лично я закара на проверка на обекта за междусистемна газова връзка с Гърция.

Докато караше, ѝ обясни, че е возил Антонио Таяни, Доналд Туск, Дейвид Камерън. При сбогуването с нея я прегърна и целуна по двете бузи.

Този кадър от видеото, което министър-председателят пусна в профила си във фейсбук, стана една от най-коментираните теми в социалните мрежи през седмицата.

Някои укоряваха министър-председателя, че си е позволил жест, който е прекалено свойски, когато става дума за посланичката на САЩ. Не било по етикет и протокол.

Обичайните хейтъри го удариха на ирония и сарказъм. Появиха се дори дълбокомислени анализи по темата.

Трети контрираха, че такива жестове на близост са част от стила на министър- председателя отдавна и са водили по-скоро до позитивни резултати. (Виж снимките.)

Когато такива жестове не са непохватни, не изглеждат конфузни, а стопяват леда в дипломацията и носят само взаимно доверие. А то е едно от най-важните неща в отношенията между лидерите, обясняват експерти.

Бившият външен министър Соломон Паси, който има богат опит с дипломация, която разчупва леда (возеше световни лидери на трабанта си), го обясни така:

“Протоколът е нещо като котката - няма значение дали е черна, или бяла, важното е да лови мишки. Целият този протокол (пътуването в джипа и сбогуването на Борисов с Херо Мустафа) е адресиран към визитата на премиера в Белия дом на 25 ноември. Американците също имат президент с нетрадиционен протокол, така че те са свикнали с протоколна свобода. Нека да видим какво ще се случи в Америка - дали това ще бъде визита със снимка за спомен, или пълнокръвна визита с добре напълнена кошница”.

На въпрос на Би Ти Ви дали с прегръдката не е премината границата, Соломон Паси отговори: След като американската страна не е реагирала, значи няма преминаване на границата.