Китайската онлайн литература набира популярност зад граница

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7881520 www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Онлайн литературата в Китай се развива скокообразно през последните години наред с възхода на интернет, а мобилното четене днес е изключително популярно сред чуждестранните читатели, каза Фан Джънхуей, заместник директор на Китайската администрация за чуждестранно издателство. Той направи коментара на тематичен форум в рамките на провеждащия се в Хайнан Международен панаир на книгата.

Тази година китайска онлайн литература е била преведена на над 10 езика, сред които английски, френски, японски и руски. Тя се чете в повече от 40 държави и региона по маршрута на „Един пояс, един път", казва още Фан, предава bulgarian.cri.cn.

Ян Джан от компания China Literature Limited споделя, че фирмата му е качила над 500 творби в интернет от 2017 г. насам, а регистрираните в платформата чужденци вече надвишават 40 милиона.

До днешна дата в Китай творят близо 14 милиона онлайн писатели, а читателите на онлайн литература надвишават 450 милиона.

Панаирът на книгата в Хайнан, който стартира в петък, привлече близо 200 издателски къщи и изложители от страната и чужбина.