НАТФИЗ в стартов етап на студентските спектакли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7892903 www.24chasa.bg
“Ромео и Жулиета” - режисьор Пенко Господинов СНИМКА: НАТФИЗ

Подготвят ги класовете на Пенко Господинов, Стефан Данаилов, Алексндра Хонг и Пламен Марков

В НАТФИЗ се завъртя програмата на студентите от постановките на билото на учебното им присъствие. Често забравяме за залата на учебния театър, запътили се покрай нея за Сатирата или Народния. Обаче точно там се появяват лицата, които скоро след това стават (а някои и вече са) любими на публиката от тв екрана и профисцените.

До края на ноември излизат няколко представления, които заслужават да се отбием в учебния театър. Анастасия Събева, която нашумя с “Кралят елен” и “Островът на съкровищата” в театър “Азарян”, работи със студентите на Пенко Господинов върху “Солунските съзаклятници” (представление на 26.11.). Любопитна е тази ориентация на режисьорката, заявявала неведнъж, че харесва фантазиите и магическото въображение в театралните приказки. Много различна от тях, “Солунските съзаклятници” на Георги Данаилов е историко-документална драма за епизод от борбите на българите в Македония и Одринско срещу турците. Сценографията е на Никол Трендафилова, студентка от ІIV курс при Марина Райчинова.

Радиопиесата на Йонеско “Двама в делириум” е на сцена на 28.11. Това е дебютният режисьорски проект на Николай Йорданов от класа на Снежина Танковска. Колегите му Николай Николаев (клас на Пенко Господинов) и Симона Здравкова (клас на Иван Добчев), затворени в подземие, представят човеците на френския абсурдист на прага на свършека на света. Двамата са загубили представа кои и какви са и се борят да оцелеят извън времето и пространството.

Класът на Пламен Марков в третата си година подготвя пиесата “Нечистата” от Нина Садур. Самата тя казва, че е най-консервативният писател в Русия. Текстът на “Нечистата” е пропит с мистицизъм и фантастика. На спектакъла, облегнал се и на повестта “Вий” от Гогол, актьорски тренинг е оказала актрисата Анастасия Лютова от МГТ “Зад канала”. Режисьор е Калин Ангелов.

В репертоарния афиш на студентския театър са танцовият спектакъл “Българска мистерия” по либрето на проф. Станислав Семерджиев със студентите от класа на Александра Хонг и в режисура на Маргарита Божилова; “Дон Жуан Тенорио” по Молиер и текстове на Киркегор със студентите от класа на Пенко Господинов и в негова сценична версия и режисура (11 и 18 декември). Същият клас подготвя още две постановки - чеховата “Платонов” в адаптация и режисура на Крис Шарков (няма представлeния през декември) и “Ромео и Жулиета” - режисьор Пенко Господинов (3. 12.); “Три сестри” от Чехов - режисьор Деян Ангелов и с бивши и сегашни възпитаници на института; “Лодкарят” от Джез Бътъруърт с класа на Стефан Данаилов и в режисурата на Сава Драгунчев (6 и 12 декември); “Лейди Макбет от Мценска околия” от Николай Лесков с класа на Пенко Господинов и в режисурата на Максим Меламедов (20 и 21 декември).

Два спектакъла от миналия сезон - “Зверското синьо” от Филип Ридли с режисьор Сава Драгунчев и класа на Стефан Данаилов (5 и 18 декември) и Papas in Motion, спектакъл на Атанас Атанасов, спечелил приза за най-най-най в института (6 и 12 декември), отново са в афиша.