Моцарт и български фолклор се преплитат в новия албум на “Светоглас”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7918910 www.24chasa.bg
Даниел Спасов, Милен Иванов, Виктор Томанов и Станимир Иванов са квартет “Светоглас” вече 10 години.

Той е третият на формацията, в него представят за първи път стари фолклорни песни

Стара тракийска песен, преплетена с “Вълшебната флейта” от Моцарт. Комбинацията изглежда немислима, но всъщност звучи гениално, изпълнена от квартет “Светоглас”. Публиката ще може да го чуе на живо по време на представянето на албума им “Песента на славея” заедно с останалите песни тази вечер, 28 ноември, в Софийската градска художествена галерия.

Това е третият албум на “Светоглас” и съдържа основно концертни записи, осъществени по време на пътувания на мъжкия квартет в чужбина.

“Една част от записите са от Франция от един катедрален концерт, а другите - от Стокхолм (Швеция), където участвахме миналата година в акапелен фестивал за сакрална музика. Решихме да бъдат основно концертни записи, защото звучат в естествена среда”, разказва тенорът Даниел Спасов.

Албумът съдържа само фолклорни песни от почти всички етнографски области на България, като повечето от аранжиментите са на Милен Иванов - диригент на формация “Светоглас”. “Имаме песни от Николай Кауфман и Филип Кутев, но те са по-скоро изключения, защото се стремим да представяме нови, различни неща”, обяснява Спасов.

В албума е включена и версия на стара тракийска народна песен - “Завило се вито хоро”, с мотиви от Моцартовото произведение “Вълшебната флейта”.

Формация “Светоглас” съществува от 10 години. Преди това били само Даниел Спасов и Милен Иванов. Работили известно време като дует и в някои от албумите си наслагвали гласове. Разбрали обаче, че на сцена няма как да го направят. Дори Марсел Селие - продуцентът на “Мистерията на българските гласове” в Швейцария, им казал: “Толкова ли е сложно да се намерят още хора?”. Така се превръщат в квартет заедно с Виктор Томанов и Станимир Иванов. Името му избират случайно. Един от членовете на групата се сеща, че през 30-те години е имало българско списание с това име. То е било за писатели и публицисти чужденци, които са живели в България.

Концертът започва от 19,00 ч.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.