Новогодишният музикален фестивал в НДК навършва Христова възраст

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7930288 www.24chasa.bg
Херберт фон Караян (вляво) поздравява своя ученик Емил Чакъров (вдясно) – един от основателите на софийския Новогодишен музикален фестивал. Чакъров успя да докара своя учител в София през 1983 г. начело на Виенската филхармония. Концертът бе именно в рамките на Новогодишния музикален фестивал.

Сред акцентите тази

година са концертно

изпълнение на

“Евгений Онегин” с

Красимира Стоянова и

старозагорската версия

на балета “Дон Кихот”

Kонцертно изпълнение на операта “Евгений Онегин” от Чайковски със световноизвестната българска оперна прима Красимира Стоянова в главната роля, концерт на камерния оркестър на Миланската скала и балетният спектакъл на Старозагорската опера “Дон Кихот” са три от многобройните акценти на тазгодишния Новогодишен музикален фестивал в НДК, който ще се състои за 33-и път.

За откриването му на 15 декември у нас пристига камерният оркестър на прословутия милански оперен театър, формация, която е популярна най-вече с многобройните си турнета по света. В зала 1 на НДК ще звучат познати творби от италиански композитори под заглавие “Италия - музиката е любов”.

Фестивалът през годините се прослави най-вече с това, че успява да привлече световноизвестни изпълнители. На сцената на зала 1 на НДК в рамките на фестивала са гостували Херберт фон Караян, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска и кой ли не още.

Тазгодишният акцент безспорно е концертното изпълнение на “Евгений Онегин” на 21 декември с голямата българска оперна певица Красимира Стоянова в ролята на Татяна.

Стоянова изпълнява тази роля за първи път на сцена през 2011 г. в операта в Амстердам и оттогава е смятана за една от най-добрите съвременни интерпретаторки на Татяна в света. Концертното изпълнение дължим на БНР, чийто симфоничен оркестър и смесен хор под диригентството на Петър Балев ще съпровождат изпълнението.

Концертните версии на “Евгений Онегин” принципно са рядкост, тъй като тази творба на Чайковски е пълна със сложни ансамблови сцени и

изисква много добра

спятост между

многобройните солисти

Организаторите на проявата са се постарали да намерят възможно най-достойните партньори на Стоянова. Като Онегин ще се изяви младият баритон на Софийската опера и балет Атанас Младенов, който изпълнява тази роля често в спектаклите на операта. Ленски ще е младата българска певческа надежда сред тенорите Михаил Михайлов, който напоследък печели конкурс след конкурс. За малката, но много атрактивна роля на княз Гремин е поканен басът Петър Найденов, а Олга ще е Виолета Радомирска.

Най-жизнерадостният

сред класическите

балети - “Дон Кихот”

по музика на Лудвиг Минкус, ще зарадва почитателите на балетното изкуство от столицата, които не са успели да видят досега тази постановка на балета на Старозагорската опера. Премиерата ѝ там беше миналата година.

Cпектакълът е гордост за художествения ръководител на балета в Стара Загора Силвия Томова, която успя да докара за постановчик хореографа на Щаатсопер Берлин Аршак Галумян и неговата асистентка Красина Павлова, която е ученичка на самата Томова.

За спектакъла в НДК на 17 декември също е осигурено присъствие на солисти от Щаатсопер Берлин - примабалерината Яна Саленко и нейният партньор Мариан Валтер.

33-ото издание на Новогодишния музикален фестивал ще отдаде

заслужена почит

на Николай Гяуров

в годината, в която се отбелязват 90 години от рождението му. НДК подготвя серия тематични събития. На 16 декември ще има среща разговор и дискусия с водещ музиковеда Екатерина Дочева и с участието на интересни личности и музиканти, работили с певеца. На 16, 21 и 22 декември в кино “Люмиер Лидл” почитателите на Гяуров могат да чуят и видят видеозаписи с концертни изпълнения на именития певец от сцената на зала 1 на НДК.

През 2019 година се отбелязват и 30 години от смъртта на диригента Херберт фон Караян. Фестивалът ще предложи на своята публика прожекция в кино “Люмиер Лидл” на Първа симфония от Брамс - запис на живо от зала 1 на НДК от гостуването на Караян с Виенската филхармония през 1983 година.

Друг акцент на тазгодишния фестивал е изложбата, която от 14 декември ще посреща посетителите на всекидневния вход на НДК - вход А4.

Изложбата представя

33 вълнуващи мига

от 33-те години

на Новогодишния музикален фестивал, с които организаторите отдават почит на времето, ценностите и традициите, които фестивалът носи, както и на срещата на поколенията, която се случва на сцените на фестивала през годините.

“Важно е фестивали като Новогодишния да се случват, защото по един или друг начин те взимат най-доброто от епохата, в която са създадени, надграждат го и го пренасят във времето. За нас като ръководство на НДК е ключово да съумеем да съхраним тази фестивална култура. Предизвикателството ни днес е как да адаптираме фестивала, така че той да бъде устойчив на днешното време и очакванията на публиката. Ние се опитваме да бъдем част от тази промяна, без да нарушаваме традициите и устоите на изкуството”, каза председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков при представянето на програмата.