Полански сред скандали покрай филма си за аферата“Драйфус”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7941980 www.24chasa.bg

СЮЖЕТЪТ НА “ОФИЦЕР И ШПИОНИН”

“Офицер и шпионин” на Роман Полански разказва за аферата “Драйфус”, скандализирала Франция в края на ХІIХ век и поляризирала обществото. Капитанът от френската армия Ричард Драйфус (Луи Гарел) е обвинен за шпионаж в полза на германската империя в годините на остро противопоставяне между двете държави. Процесът го признава за виновен и го осъжда на каторга, но се обляга на съмнителни доказателства, зад които проблясва причината за преследването на Драйфус - той е евреин и жертва на вълната на антисемитизъм, набираща сили в Европа. В негова защита се изправя Емил Зола (Андре Маркон), най-скандалният писател по това време. Приятели и съмишленици събират доказателства за невинността на Драйфус и настояват за реабилитация.

Режисьор: Роман Полански

В ролите: Луи Гарел, Дамиен Бонар, Мелвил Пупо, Жан Дюжарден, Еманюел Сение, Владимир Йорданов (в ролята на ген. Мерсие) и др.

 Елза Кесласи, Variety

Новият филм на Роман Полански “Офицер и шпионин” води във френския боксофис след премиерния уикенд напук на обвинението срещу Полански в сексуално посегателство.

Филмът е реализиран от “Гомон” и се разпространява на 545 екрана, печелейки 1,5 млн. евро от 370 000 билети. “Гомон” казва, че лентата е на 7-о място в класация за френски филм от началото на годината. Броят на билетите за прожекциите из страната непрекъснато нараства.

В някои кина гост е актьорът Жан Дюжарден (в ролята на полк. Пикар, който е разузнавач, предал документи на брата на Драйфус, изобличаващи свидетеля на обвинението Естерхази във фалшификация).

Но Ерик Марти, генерален мениджър, заяви, че филмът е щял да се разпространява много по-добре, ако го нямаше обвинението на бившата актриса Валентин Моние, че Полански я изнасилил през 1975 г., когато е била на 18 г.

Все пак специалисти казват, че филмите на Полански се приемат добре във Франция - “Пирати” се продал с 2 млн. билети; “Тес” - с 1,9 млн.; “Пианистът” - с 1,8 млн.

Кевин Бъруик, Movie News

Предварителната прожекция за журналисти и критици на “Офицер и шпионин” беше провалена благодарение на протеста на около 40 жени, които блокираха входа към кинотеатъра. Те бяха облечени в черно и носеха големи плакати с имената на жените, обвиняващи Полански в сексуално посегателство.

Демонстрантките стояха близо час срещу киното и се разотидоха, след като прожекцията беше отменена. Официалната премиера се състоя в друг район на Париж, в кино “Нормандия” , където присъства и Полански.

Името на режисьора се завъртя в медиите, след като втора жена го обвини в сексуално посегателство. Това е фотографката Валентин Моние. Асоциацията на френската филмова индустрия (ARP) се произнесе за силна подкрепа на жертвите на морално и сексуално насилие. Полански е член на ARP, но това може да се промени.

“Офицер и шпионин” дебютира на фестивала във Венеция през тази година, където спечели Гран при на журито. Освен това филмът е номиниран за 4 награди на европейския филм.