Гости от Ница играят на кукли с колеги от Видин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7942001 www.24chasa.bg
Поетични образи са заложени в малките уникални кукли, които впечатляват с изразителността си, в “Малък театър на края на света – опус II”

“Малък театър на края на света - опус II” е копродукция на Куклен театър Dе lа Massue - Ница, и Куклен театър - Видин, създаден по идея, постановка и сценография на Езекел Гарсия Ромеу с драматург Лоран Кайон. Участват Езекел Гарсия Ромеу, Ирослав Петков, Христо Иванов, Маргарита Костова, Теодора Рашед, Пламен Кънев, които са изиграли 23 представления пред зрители в Ница, Сенар, Шато Гонтие, Тионвил във Франция, Техеран, Иран и Пловдив в рамките на домакинството му като Европейска столица на културата, както и в София на сцената на Театър “Азарян”.

Това е иновативен европейски куклен спектакъл, финансиран по програма “Творческа Европа”. Френска компютърна компания изгражда софтуерна интернет игра, с която се провокира младата публика да прояви интерес и към театралната постановка. Замислено е реакцията на играчите на играта да има отражение в спектакъла.

Целта на участниците в проекта е проучване на публиките в Европа. На финала на проекта са предвидени семинари, на които ще бъдат обучени по 20 човека как да работят по системата 3Dи по този начин да бъдат привлечени към неизчерпаемото богатство на кукления театър.

След като гледах постановката “Малък театър на края на света - опус II”, съм убедена, че той ще предизвика интерес сред хора от различни социални прослойки. Изграден е на принципа всеки зрител да наблюдава сценичното действие от своя гледна точка, тъй като се движи около голяма сцена от бял шпертплат, която постепенно оживява от изумителните кукли, водени от актьорите чрез дървени пръти или от невидими за публиката отвори на импровизираната сцена. Постановката е разказ за човека и самотата му в изоставените селища, а Смъртта е странна, красива и дори има надежда за отлагането на неизбежната среща с нея, ако осъзнаем, че не сме господари на Вселената. Деликатно напомняне за дълга ни към планетата - наш дом, без грам дидактизъм. Поетични образи са заложени в малките уникални кукли, които впечатляват с изразителността си. Факт е, че на финала има родена и обща емоция на творци и зрители.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет