Гости от Ница играят на кукли с колеги от Видин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7942001 www.24chasa.bg
Поетични образи са заложени в малките уникални кукли, които впечатляват с изразителността си, в “Малък театър на края на света – опус II”

“Малък театър на края на света - опус II” е копродукция на Куклен театър Dе lа Massue - Ница, и Куклен театър - Видин, създаден по идея, постановка и сценография на Езекел Гарсия Ромеу с драматург Лоран Кайон. Участват Езекел Гарсия Ромеу, Ирослав Петков, Христо Иванов, Маргарита Костова, Теодора Рашед, Пламен Кънев, които са изиграли 23 представления пред зрители в Ница, Сенар, Шато Гонтие, Тионвил във Франция, Техеран, Иран и Пловдив в рамките на домакинството му като Европейска столица на културата, както и в София на сцената на Театър “Азарян”.

Това е иновативен европейски куклен спектакъл, финансиран по програма “Творческа Европа”. Френска компютърна компания изгражда софтуерна интернет игра, с която се провокира младата публика да прояви интерес и към театралната постановка. Замислено е реакцията на играчите на играта да има отражение в спектакъла.

Целта на участниците в проекта е проучване на публиките в Европа. На финала на проекта са предвидени семинари, на които ще бъдат обучени по 20 човека как да работят по системата 3Dи по този начин да бъдат привлечени към неизчерпаемото богатство на кукления театър.

След като гледах постановката “Малък театър на края на света - опус II”, съм убедена, че той ще предизвика интерес сред хора от различни социални прослойки. Изграден е на принципа всеки зрител да наблюдава сценичното действие от своя гледна точка, тъй като се движи около голяма сцена от бял шпертплат, която постепенно оживява от изумителните кукли, водени от актьорите чрез дървени пръти или от невидими за публиката отвори на импровизираната сцена. Постановката е разказ за човека и самотата му в изоставените селища, а Смъртта е странна, красива и дори има надежда за отлагането на неизбежната среща с нея, ако осъзнаем, че не сме господари на Вселената. Деликатно напомняне за дълга ни към планетата - наш дом, без грам дидактизъм. Поетични образи са заложени в малките уникални кукли, които впечатляват с изразителността си. Факт е, че на финала има родена и обща емоция на творци и зрители.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона