Различен “Дон Кихот” - с фламенко и световни звезди, в НДК на 17 декември

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7942105 www.24chasa.bg
В постановката на Старозагорската опера и балет са запазени основните моменти от хореографията на Петипа и Горский.

Старозагорската версия на балета, която бе отличена с "Кристална лира", най-после ще бъде показана и в столицата

Постановката на балета по музика на Лудвиг Минкус “Дон Кихот”, която получи “Кристална лира” в категорията си на последните награди на Съюза на музикалните и танцови дейци, най-после ще може да бъде видяна и от столичани. На 17 декември в зала 1 на НДК в главните роли в този спектакъл ще гостуват

звездите на

берлинския

Щатсбалет

Яна Саленко

и Мариан Валтер

Спектакълът е в рамките на тазгодишния 33-и поред Новогодишен музикален фестивал.

“Когато поех трупата преди три години, почнахме от нулата. Нямаше артисти, имахме само 12 души балетна трупа, сега са 50. Първо решихме с директора Огнян Драганов да направим “Лебедово езеро”, защото това е спектакъл, към който публиката винаги има интерес. Поставихме го към края на първия ни сезон, когато вече разполагах с 38 човека. На следващия сезон, когато дойдоха още хора и разбрахме, че ще имаме възможност да ги задържим, реших, че е добре да направим и “Дон Кихот”, защото това е атрактивен спектакъл, който също е любим на публиката”, обясни пред “24 часа” художественият ръководител на балета на Старозагорската опера Силвия Томова.

При едно поредно гостуване в Берлин тя поканила

балетиста

Аршак Галумян,

който е солист на берлинския Щатсбалет, да постави “Дон Кихот”.

С него се запознала покрай своята ученичка Красина Павлова, която е примабалерина в Берлин. “Тогава те още не бяха съпрузи, после се ожениха. Така че той е силно свързан с България като български зет. Поканих го, тъй като от години го наблюдавам и като танцьор, и като хореограф и не съжалявам за избора си”, каза Томова.

Старозагорският “Дон Кихот” е всъщност първият спектакъл, който Галумян прави. Той дошъл с готова концепция, която в общи линии запазва хореографията на Мариус Петипа и Александър Горский, но я прави доста по-динамична.

“Много е оригинален режисьорският му прочит, той е обогатен визуално, има много добри театрални и дори кинематографични моменти в него”, казва Томова.

За разлика от познатата на столичани версия на “Дон Кихот” на проф. Петър Луканов, която се играе в софийската опера, в Стара Загора има пролог, който вкарва Дон Кихот и Санчо Панса в действието. Освен това циганската сцена във второ действие е по-дълга и с повече участници.

Освен познатите танци – сегедилята, танца на тореадорите, е

вкарано и

фламенко,

което съществува като музика от Минкус, но рядко се поставя на сцена.

В спектакъла участва целият състав на балета. В съня на Дон Кихот например играят абсолютно всички балерини на Стара Загора.

Яна Саленко и Мариан Валтер, които ще играят централните образи – на Китри и на Базил, са звезди с голямо признание в Европа. И двамата са премиер солисти на Щатсбалет - Берлин. Зала 1 на НДК дава възможност на много повече хора да ги видят.

До края на сезона Старозагорската опера ще има още няколко балетни премиери. На 5 декември е премиерата на балетния диптих, съставен от

“Шопениана” на

Михаил Фокин и

едноактния балет

по музика на

Чайковски

“Ромео и Жулиета”

Това е спектакъл, посветен на 70-годишнината на старозагорския балет - втората след София балетна трупа, създадена в България.

“На всяка цена ще поставим “Спящата красавица”, решила съм го, тъй като вече имаме необходимия състав за такъв мащабен балет”, каза Силвия Томова. Засега води преговори с постановчика, чието име предпочита да не издава за момента.

Предстои още един балетен проект, осъществен от трима български хореографи, които вече имат световна известност: Владимир Ангелов, който работи в САЩ, Кристиан Бакалов, който твори във Франция и Белгия, и Калоян Бояджиев, премиер солиста на балета на Норвежката кралска опера.

“Тримата ще направят едноактни спектакли, които ще се играят в една вечер. Те ще създадат съвременна хореография по техен избор”, казва Томова, която се гордее, че е първият човек у нас, сетил се да събере тримата заедно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона