Различен “Дон Кихот” - с фламенко и световни звезди, в НДК на 17 декември

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7942105 www.24chasa.bg
В постановката на Старозагорската опера и балет са запазени основните моменти от хореографията на Петипа и Горский.

Старозагорската версия на балета, която бе отличена с "Кристална лира", най-после ще бъде показана и в столицата

Постановката на балета по музика на Лудвиг Минкус “Дон Кихот”, която получи “Кристална лира” в категорията си на последните награди на Съюза на музикалните и танцови дейци, най-после ще може да бъде видяна и от столичани. На 17 декември в зала 1 на НДК в главните роли в този спектакъл ще гостуват

звездите на

берлинския

Щатсбалет

Яна Саленко

и Мариан Валтер

Спектакълът е в рамките на тазгодишния 33-и поред Новогодишен музикален фестивал.

“Когато поех трупата преди три години, почнахме от нулата. Нямаше артисти, имахме само 12 души балетна трупа, сега са 50. Първо решихме с директора Огнян Драганов да направим “Лебедово езеро”, защото това е спектакъл, към който публиката винаги има интерес. Поставихме го към края на първия ни сезон, когато вече разполагах с 38 човека. На следващия сезон, когато дойдоха още хора и разбрахме, че ще имаме възможност да ги задържим, реших, че е добре да направим и “Дон Кихот”, защото това е атрактивен спектакъл, който също е любим на публиката”, обясни пред “24 часа” художественият ръководител на балета на Старозагорската опера Силвия Томова.

При едно поредно гостуване в Берлин тя поканила

балетиста

Аршак Галумян,

който е солист на берлинския Щатсбалет, да постави “Дон Кихот”.

С него се запознала покрай своята ученичка Красина Павлова, която е примабалерина в Берлин. “Тогава те още не бяха съпрузи, после се ожениха. Така че той е силно свързан с България като български зет. Поканих го, тъй като от години го наблюдавам и като танцьор, и като хореограф и не съжалявам за избора си”, каза Томова.

Старозагорският “Дон Кихот” е всъщност първият спектакъл, който Галумян прави. Той дошъл с готова концепция, която в общи линии запазва хореографията на Мариус Петипа и Александър Горский, но я прави доста по-динамична.

“Много е оригинален режисьорският му прочит, той е обогатен визуално, има много добри театрални и дори кинематографични моменти в него”, казва Томова.

За разлика от познатата на столичани версия на “Дон Кихот” на проф. Петър Луканов, която се играе в софийската опера, в Стара Загора има пролог, който вкарва Дон Кихот и Санчо Панса в действието. Освен това циганската сцена във второ действие е по-дълга и с повече участници.

Освен познатите танци – сегедилята, танца на тореадорите, е

вкарано и

фламенко,

което съществува като музика от Минкус, но рядко се поставя на сцена.

В спектакъла участва целият състав на балета. В съня на Дон Кихот например играят абсолютно всички балерини на Стара Загора.

Яна Саленко и Мариан Валтер, които ще играят централните образи – на Китри и на Базил, са звезди с голямо признание в Европа. И двамата са премиер солисти на Щатсбалет - Берлин. Зала 1 на НДК дава възможност на много повече хора да ги видят.

До края на сезона Старозагорската опера ще има още няколко балетни премиери. На 5 декември е премиерата на балетния диптих, съставен от

“Шопениана” на

Михаил Фокин и

едноактния балет

по музика на

Чайковски

“Ромео и Жулиета”

Това е спектакъл, посветен на 70-годишнината на старозагорския балет - втората след София балетна трупа, създадена в България.

“На всяка цена ще поставим “Спящата красавица”, решила съм го, тъй като вече имаме необходимия състав за такъв мащабен балет”, каза Силвия Томова. Засега води преговори с постановчика, чието име предпочита да не издава за момента.

Предстои още един балетен проект, осъществен от трима български хореографи, които вече имат световна известност: Владимир Ангелов, който работи в САЩ, Кристиан Бакалов, който твори във Франция и Белгия, и Калоян Бояджиев, премиер солиста на балета на Норвежката кралска опера.

“Тримата ще направят едноактни спектакли, които ще се играят в една вечер. Те ще създадат съвременна хореография по техен избор”, казва Томова, която се гордее, че е първият човек у нас, сетил се да събере тримата заедно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза