Намиращият се в област Марке град е непознат за повечето чужденци и италианци, но е изненадващо красив
Ако беше в Тоскана, Асколи Пичено със сигурност щеше да бъде световноизвестен. Всеки, който случайно попадне в намиращия се до Адриатическо море град, се пита как такова красиво бижу на архитектурата и историята може да е толкова непознато не само за чужденците, а и за самите италианци.
Отговорът е ясен - въпреки че разполага с всичко необходимо, за да грабне ума и сърцето на всеки ценител на красотата, културата и добрата кухня, Асколи плаща дан на своето географско разположение.
Проблемът е, че
градът е встрани от
всички туристически
маршрути
в Италия, които минават през Тоскана, Лигурия, Сицилия и къде ли не още, но не и през непознатата за мнозина област Марке.
Така красивата 50-хилядна община, до която не стигат нито бързите влакове “Червена стрела”, нито нискотарифните самолетни компании, се озовава в ситуацията на красива мома, на чиято прелест никой не се възхищава, защото живее в затънтено село. За да се насладите на Асколи, който е на 30 км от Адриатическо море, трябва да пропътувате 3 часа с кола от Рим специално, а не на път за някоя известна дестинация.
Че атрактивността на Асколи и на област Марке са все още скрити от света и от Италия, е повече от несправедливост. В това може да се убедите веднага щом стъпите в намиращия се на 210 км североизточно от Рим град.
Седем причини да
видим Асколи Пичено
1. Той се намира в област Марке, която е точно толкова красива и богата на забележителности, колкото и безкрайно експлоатираната туристически Тоскана, с която граничи. Марке не отстъпва по нищо на по-известната си съседка – има си прелестни планински и морски пейзажи, изключителна кухня, замъци и изкуство. Разликата е, че в Марке всичко е по-достъпно, по-спокойно и по-евтино, защото ги няма ордите туристи.
2. Област Марке е родната земя на композитора Джоакино Росини (роден е в Пезаро през 1792 г.), на художника Рафаело (роден е в Урбино), от чиято смърт се навършват догодина 500 г. , както и на поета и писател Джакомо Леопарди (роден в Реканати през 1798 г.). Ако искате и герой от съвремието – от Марке е световният шампион по мотоциклетизъм Валентино Роси.
3. В Асколи се намира един от площадите с най-атрактивна сценография в Италия. Пиаца дел Пополо (Народният площад) е изграден в ренесансов стил и е затворен като в
рамка от
59 арки, порти и
наподобяващи
дантели сгради
Целият площад е от травертин – за да му се насладите, трябва да го видите особено след дъжд, когато се създава огледален ефект. Травертинът е една от характеристиките на Асколи – от този камък са направени площадите, палатите, къщите и въобще всичко възможно. Пиаца дел Пополо се сдобива с настоящата си архитектоника през XVI век. След като се завършва колонадата на площада, се дава възможност и на частни лица да строят, но по строги правила - като например, че може да се вдига само един етаж над колоните, да се използва един и същ строителен материал – травертин, за прозорците и червени тухли за сводовете и къщите.
4. В Асколи се намира и очарователният площад “Аринго”, на който блестят с красотата си няколко антични палата. Тук е и базиликата “Сант Емидио”, посветена на светеца, покровител срещу земетресенията. В нея се намират няколко шедьовъра на Карло Кривели, художника - символ на града.
5. Асколи е градът на 100-те кули. Те са пръснати навсякъде из селището с 2500-годишна история. В действителност кулите са били навремето 200, но почти половината били съборени от Фридрих II през XIII век. Най-известната е Торе дели Ерколани. Има и кули близнаци. Много от запазените кули в течение на вековете са били интегрирани в някои сгради или пък превърнати в камбанарии. Любопитното е, че в Асколи
улиците не се
наричат vie,
както в другите
италиански
градове, а rue
6. Асколи е родното място на прочутия специалитет оливе асколане. Това е и основният продукт на местната гастрономия, който се е превърнал в национално богатство.
За какво става дума? Това са обезкостени крехки зелени маслини с пълнеж от кайма. Цялото топче след това се запържва. Резултатът е хрупкав продукт, който се топи приятно и неустоимо в устата. Подготовката на това асколанско предястие обаче е дълга и сложна, защото трябва най-напред да се избере месеста, голяма, крехка и негорчива маслина. След това костилката се маха със специално ножче, напълва се със смес от кайма от свинско, пилешко, говеждо месо, вино, яйца, пармезан и зехтин.
След това топчето се овалва в яйца, панира се и се пържи.
Няма домакиня от Асколи, която да не е майсторка в приготвянето.
Оливе асколане са основният, но не и единствен специалитет от пържени вкуснотии на местната кухня. Към тях се числят и пърженият артишок,
пържената салвия
и дори пърженият
сладкарски крем,
които се консумират като първо или второ ястие. Всичко това се полива обилно с местното червено вино “Росо Пичено Супериоре”. Като достоен завършек върви типичният местен десерт фрустинго, който се приготвя от сушени плодове и смокини.
7. Асколи е родината на анасоновия ликьор анизета. Той може да се пие в чист вид, но също и като “коректор” за кафе. Забравете прекалено силния анасонов вкус на гръцкото узо, от което може да ви прилошее. Деликатният анасонов вкус на ликьора “Анизета Мелети” е изключително приятен. Той се използва и капнат в чашката кафе или като съставка към козунак или други сладкиши. За област Марке “Анизета Мелети” е това, което е лимончелото за Амалфийското крайбрежие.
Истинска забележителност е кафенето “Мелети” на Пиаца дел Пополо – там кафето се сервира с капки “Анизета Мелети”, като се прибавя и “муха” (mosca) – за такава служи зърно от кафе.
В историческото кафене, наподобяващо салон в стил Liberty, са сядали навремето Хемингуей, Бениамино Джили, Пиетро Маскани, Ренато Гутузо, Жан-Пол Сартър, Симон дьо Бовоар. Кафене “Мелети” е едно от 150-те исторически кафенета в Италия.
Как се стига
до града
С кола от Рим по магистрала А24 в посока Терамо, после в посока Джулиянова, а след това – към Анкона. Може и по пътя “Салария” от Рим, но той не е магистрален.
С влак - най-близката жп гара, свързана с националните железници, е в Сан Бенедето дел Тронто. Оттам до Асколи се хваща регионален влак.
Най-близките летища са на Пескара, Анкона и Рим. От столицата има и автобуси до Асколи.
Кога да видим Асколи Пичено? По всяко време на годината, но ако искате да се насладите на очарователното
шествие в
исторически
костюми La Quintana,
най-подходящи са юли и август.
Дневното шествие се провежда през първата неделя на август, а нощното – през втората събота на юли. Кулминацията на празника е стрелбата с лък в центъра на щит, който се държи от дървен боец.
Битката между различните сестриери (квартали) на града е изключително ожесточена, докато в местните таверни тече река от алкохол. Няма начин да не ви хареса.