За риба с Цанко: Последните заргани изскочиха край Ахтопол

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7952642 www.24chasa.bg

Лошото време прогони пасажите към Босфора

За последно големи пасажи от заргани изскочиха в Ахтопол. Преди седмица и професионални рибари с мрежите, и любителите не можеха да смогнат да ги вадят. Очаква се рибата да продължи да кълве и в следващите дни, когато ще се затопли.

По същото време на север се ловяха само отделни бройки, и то на точно определени места. Зарганът си е харесал Първа буна във Варна незнайно защо и продължи да кълве допреди първия сняг. На Златни пясъци и на Траката в същото време се появиха само единични бройки. Подобно бе и положението на буните около Поморие. Само за ден се появиха риби около канала към Поморийското езеро.

Тази есен ранното ставане се оказа напълно излишно. Зарганите ги нямаше на разсъмване. Обикновено рибата тръгваше към 14 ч, и то по целия бряг. Закономерността бе установена първо на буната на Бялата лагуна на север от Балчик. За радост на добричките рибари тук излизаха прилични по размер екземпляри. Те обаче не бяха масови и

кълвяха на точно

определени места

Деян Йовчев показва трофейни калмари от Гьокчеада.
Деян Йовчев показва трофейни калмари от Гьокчеада. СНИМКА: Личен архив

и на далечно разстояние в морето.

Първоначално най-ефикасни бяха бавно потъващите прозрачни бомбарди - бели и сини. В един момент обаче рибата се настаняваше на дъното и вървеше само на бързо потапящи бомбарди. Само отделни рибари разбраха това в Китен и успяха да направят по 30-ина бройки. Плаващите бомбарди, които бяха най-масовите при въвеждането им преди 10 г., въобще не работеха. Затова, докато едни мятаха напразно, то по-изобретателните слагаха блесните и имаха по-големи успехи.

На буната в Каварна например варненците взимаха акъла на местните, защото въведоха ловенето на зарган на джиг. Джиговете тръгват от 3 лева, ако са китайски, и стигат до 15-20 лева, ако са морски. Те бяха последният писък на модата в ловенето на заргани и цените им веднага скочиха в рибарските магазини. В един момент дори ги нямаше въобще.

“Да ловиш на джиг,

си е пълно

бракониерство

Коя риба отива на гола тройка! Я вижте колко заргани са хванати на джиг за устата. Животното е любопитно и отива да види изкуствената рибка, после го набучват за гърба и това е”, заяви известен варненски преследвач на зарган, който даже изказа мнение, че джиговете трябва да бъдат забранени.

За последно в четвъртък зарганите отново се появиха като отделни екземпляри на буната на “Писател”. Те бяха хващани на джиг и на потъващи черни бомбарди. Лошото време вече подгони пасажите към Босфора.

Писията замести калкана

Писията се оказва единствената утеха за преследвачите на плоските риби. След като стана ясно, че калканът и цацата са забранени за улов с въдици от Европа, то те могат да се хващат само с мрежи. Абсурдът предвижда глоба от 800 лева, ако някоя цаца попадне на чепарето, докато ловиш сафрид или хамсия.

Въпреки забраната някои започнаха традиционното преследване на зимния калкан. Благоприятни за улов са и големите вълни, които подкарват рибата към брега. Засега обаче има мижави успехи. Калканчета по кило са излезли на буните във Варна и Златни пясъци. Има отделни успехи от плажовете на Шкорпиловци и Иракли. Обикновено стръвта са пресни сафриди, гюмюши или парчета от зарган.

За сметка на това под стария Аспарухов мост започнаха да излизат едри писии. Хванати бяха парчета дори по 1,2 кг. Старият канал за езерото е известен от години като развъдник на писията. Има я и във Варненското езеро.

Гаргите се появиха за сбогом във Варна и Сарафово

Морските гарги се появиха обратно на Морска гара във Варна на път за Босфора. Само смелчаци в специални екипи обаче ги ловят на червей през нощта на минусовите температури. Поради липсата на родни морски червеи работа вършат и китайските, които обаче също се изчерпват. Бригадите, търсещи червеи във Варненското езеро, престанаха да копаят заради студа. Вносът на китайските мутанти спря. Преди години имаше италиански мариновани червеи в бурканчета, които вършеха работа за зарган и чернокоп, но внос няма.

През тази есен рибари с мрежи от Сарафово твърдят, че освен гарги, са хванали и минокопи, които са техни първи братовчеди. Гарги има отдавна, но минокопът е изчезнал през 60-те години на миналия век, когато изчезва и черноморската скумрия.

Освен няколкото десетки бройки дребни паламуди, наричани циганки, които бяха хванати от бургаския капитан Пейо в Китен, от тази риба няма и няма да има. Така гневно реагират на въпроса дали ще дойде някой паламуд до Коледа и рибарите в Ахтопол.

Тези дни вятърът е южен, водата е още 14 градуса и има шанс някой пасаж да се върне от Истанбул на север, но това е малко вероятно да се случи.

По рибните пазари има паламуд, но той отново е внос от Турция.

На Гьокчеада наблягат на калмарите

Варненски риболовци продължават да търсят рибите на турския остров Гьокчеада, на входа на Дарданелите.

“Хващахме много и през деня, и вечер. Но рибата не е вкусна като черноморската”, обяснява Деян Йовчев. Той е открил, че местните жители се хвърлят единствено в улова на калмари. Понякога преследват едри кефали на тралене от лодките, там има реки от такива големи риби, добавя той.

Иначе Йовчев и аверите му са хващали много зарган, гопа, скумрия и сафрид по 500 грама. “Ловяхме през деня на български морски червей почти само на бомбарда. През нощта обаче открихме, че рибата върви на изкуствен силиконов светещ италиански червей. Продавали го само в Истанбул. В местните магазини на острова има подобни китайски аналози, но те не вършат работа. Много вървеше рибата и на джиг”, добави Деян.

На острова дълбочините са огромни, на 50 метра от брега дълбочината е 100 м и затова около варненците са скачали 200-килограмови риби тон. Имало е големи ципури и лавраци, но за такъв улов трябват суперпръчки, дебели плетени влакна и големи макари. Рибите на Гьокчеада са диви и ако са над 2 кила, нямаш шансове в битката с тях, добави Йовчев.

“Тази година за първи път ловихме на калмарки. Това са нещо като блесни с много кукички. Рибата вървеше и на джиг, ловяхме и октоподи. През нощта на парче от риба се хващат веднага змиорки или скатове, но те не са вкусни”, казва още варненецът. В това време на острова е нямало лефери, лавраци и паламуди, но с тях е било пълно в Дарданелите.

На острова може да се намери спане срещу 10-11 лева на вечер. Храната е евтина. Предлага се и лодка срещу 200 лири на ден за 4 човека, като те уверяват, че щом си я наел, няма кой да ти иска капитанско право. Забранен е обаче подводният риболов, тъй като дъното е пълно с археологически артефакти. Тази година турците не искат никакви такси за риболов, увери Деян.