Художникът, изял банан за 120 хил. долара: Не съжалявам (Снимки+видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7962346 www.24chasa.bg
Дейвид Дейтуна Снимки: Ройтерс

Пърформанс артист, изял банан, прикрепен за стена като произведение на изкуството, оценено на 120 хиляди долара на изложението "Арт Базел" в Маями бийч, каза, че постъпката му не е вандалска и не съжалява за нея, предаде Ройтерс.

"Реших сутринта, но не бях гладен. Затова прекарах още два часа на "Базел" и го изядох" - каза роденият в Грузия пърформанс артист Дейвид Дейтуна пред репортери в Ню Йорк в понеделник.

Инсталацията с банана е на италианския художник Маурицио Кателан. Това е третото копие, след като други две са продадени за 120 000 долара под името "Комикът". Дейтуна се присъединява към хората, снимащи се с нея, отлепва плода и го изяжда, като пуска видеото в интернет. Той нарича пърформънса си "Гладният артист", съобщава БТА.

"Първо, уважавам много този творец - каза Дейтуна. - За мен той е един от водещите в света. Мисля, че това е първият случай в историята на изкуството, когато един творец изяжда концепцията на друг творец. Хората ме питат "Изяде банана ли?". Физически това е банан, но бананът е само средство. Така че аз изядох концепцията за изкуство."

Той допълни, че произведението е било с добър вкус.

"Това не е вандализъм, повтарям го - каза дейтуна. - Това беше пърформънс. И аз категорично не съжалявам. Нарекох пърформънса "Гладният артист". Да, защото бях гладен и просто го изядох".

След пърформанса Дейтуна е изведен от галерията от охраната, но нейни представители са казали, че не възнамеряват да повдигат обвинения срещу него.