Фестивал развива чрез игри емоционалната интелигентност на децата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7963225 www.24chasa.bg
В програмата на фестивала са включени 15 различни игри. СНИМКИ: POP-UP FESTIVAL 2019

Полина Коцева организира Pop-Up Festival за втори път в България

Да направят медал за приятел, когото смятат за много важен, и да разкажат защо е такъв. Да напълнят сърцето си с положителни емоции под формата на игра или да влязат в центъра на кръг на доверие и да споделят интересни и важни неща за себе си. Това са само част от многото активности, които деца и възрастни правят по време на Pop-Up Festival, имащ за цел да развива емоционалната интелигентност на децата.

“Инициативата е на най-голямата и най-стара организация в света - 6 Seconds, която вече години наред прави този фестивал, и общата бройка на децата, които се включват в активностите тази година, наброява милион и половина от над 200 държави. За нас е много голяма чест, че България може да се включи в това”, разказва организаторът и главния координатор на фестивалните активности в България на Pop-Up Festival Полина Коцева. В България инициативата се провежда в 27 града - както големи, така и малки.

Фестивалът се прави

във всички държави по

едно и също врем

всяка година - винаги в края на ноември, защото на 20 ноември ООН отбелязва Международния ден на детето. Преди 30 години на тази дата е приета конвенцията за правата на детето. УНИЦЕФ е главен партньор на това събитие.

У нас той се организира за втора година, а разликата като брой участници и доброволци с миналата е почти тройно по-висока. През 2018 г. локациите (детски градини, училища, клубове), в които са се провеждали активностите от фестивала, са били 25, а сега - около 60. Броят на децата миналата година е бил 700, тази надхвърля 2500. Заради огромния интерес от страна на хората, които искат да се включат, тази година е удължен и срокът. Така вместо до края на ноември на практика фестивалът продължава на места чак до средата на декември.

За качествено образование, без глад, здраве и благосъстояние - това са само част от целите на ООН, насочени към устойчивото развитие на обществото. Всяка от активностите подкрепя някоя от тези цели.

“Те играят игри. Една от активностите е да си направят медал за приятел, който смятат за много важен, и да проведем дискусия защо го намират за толкова значим - какво прави един истински приятел, ти дали си такъв за някого. Какво би те направило по-добър приятел. Друга такава игра е да усетим различни емоции, за каквито смятаме, че има място в сърцето ни. После говорим за това кои хора могат да бъдат в сърцето ни, защо те са толкова специални за нас”, обяснява Коцева и допълва: “ При повечето от тези активности за социално-емоционално изучаване с учениците, родителите и учителите се работи в кръг, за да можем да се наблюдаваме. В този кръг споделяме проблеми и решения, свързани с регулирането на нашите емоции. Покрай това разбрах, че всяко дете иска да сподели и да се почувства разбрано”, казва Полина Коцева. Тя е практик в сферата на емоционалната интелигентност с международна акредитация. Със своя колектив създават множество ресурси и цялостни програми за социално-емоционално изучаване у нас. Нейната организация е международен партньор в провеждането на фестивала по света. Също така тя и екипът ѝ от няколко години активно си партнират с международните експерти в областта на емоционалната интелигентност. Тя самата има 3 деца, които са едно от важните вдъхновения да практикува социално-емоционално изучаване. 

“Важно е да научим децата ни да четат, пишат и смятат, да знаят чужди езици и пр. Ако не общуваме с тях за това как да регулират емоциите си, точно тези емоции могат да ги провалят през целия им живот, независимо колко големи академични знания имат. Научно доказано е, че социално-емоционалното изучаване може да бъде превенция за най-сериозните проблеми в учебната среда - като агресия, демотивация, депресия, зависимости и др. Работим с много училища и детски градини и опитът ни е показал точно това”, разказва Коцева.

Активностите са подходящи за деца над 3-годишна възраст и възрастни. Няма минимален брой участници за игрите, може да се прави дори само с едно хлапе. Всеки от организаторите си избира дати, на които да провежда заниманията. “Например в едно от училищата в Пловдив имат всеки ден в продължение на седмица такива активности”, уточнява тя. Тази година за първи път ще участват и по-големи. Частна гимназия във Варна е решила да стане една от точките на фестивала. Активности ще се провеждат и сред студенти от Икономическия университет в морската столица. 

“Те са по-скоро като тренинги за тях, подобни на игрите в тимбилдингите”, разказва тя.

Формата е отворена за всички желаещи да се включат като доброволци или участници. Доброволец се става с регистрация в интернет, като се попълва форма за участие.

Не е задължително да се

организира в училище или

детска градина,

може да се играе и само в семейството.

“При регистрация получавате веднага активностите - пълен достъп до тях заедно с материали за украса, за да създадете приятна атмосфера, с рамки за снимки и т.н. Към активностите вървят и инструкции - как да се правят, за каква група деца са подходящи”, разказва Коцева. При това - напълно безплатно.

А идеята на всичко това е простичка и само една - да сме заедно в необятния свят на емоциите и чувствата.

В рамките на фестивала децата играят различни игри, чрез които се учат да споделят емоциите и чувствата си. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански