В Рим гледат България през стъклото на времето

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7991390 www.24chasa.bg
Българската изложба е в Музея на Рим в “Трастевере” до 12 януари. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Христо Стоичков уважи изложбата,

зад която стои фондацията на

бившата първа дама Антонина Стоянова

Усмихнати български момичета в носии от 20-те и 30-те години на миналия век представят невиждана досега в Рим черно-бяла картичка на страната ни. Музеят на Рим в древния квартал “Трастевере” приютява от 12 декември до 12 януари изложба, която рисува ретропортрет, но с мултимедиийни методи.

“България през стъклото на времето”, от която дишат традициите, занаятите и обичаите на България, идва във Вечния град месеци след като беше показана в софийската галерия “Квадрат 500” по случай европейското председателство на страната ни.

Сега обаче

поводът е 140 г. от

установяването на

дипломатически

отношения между

Италия и България,

което съвпада и с избирането на София за столица. 

Откриването на изложбата беше уважено от футболната звезда Христо Стоичков, който се оказа в ролята на почетен гост. Бившата първа дама Антонина Стоянова и нейната фондация “Ценности” стоят зад изложбата, а нейни куратори са Ирина Дилкова и Милена Кънева.

Именно те преосмислят проекта в мултимедиен вариант.

Освен черно-бели кадри в изложбата има и виртуална реалност и триизмерни проекции.

Самата изложба беше открита от посланика ни в Рим Тодор Стоянов. Нашето посолство, Българският институт за култура в Рим, софийската община, кметството на Вечния град са сред институциите, подкрепили експозицията.

Доста любопитна е историята на изложбата, в която се преплитат български и италиански следи. Всичко тръгва от старозагорската фамилия Близнакови. През XIX век Марко Близнаков е изпратен от княз Фердинанд да специализира пристанищно дело в италианския град Триест.

Там той

среща любовта си

в лицето на богатата

Петронила Венециани

Тя го следва в България, докато той участва в създаването на бургаското пристанище. Връщайки се отново в Триест, Марко става почетен консул на България и поръчва уникални стъклени плаки. Те влизат в ролята на социални мрежи, тъй като разказват на италианците за българските красоти. 

Синът на Марко – Никола, наследява плаките. Дъщеря му Надежда Близнаков решава да подари тези съкровищници, запечатали българския дух.

С тази цел тя избира фондацията на Антонина Стоянова “Ценности”.

В момента Надежда Близнаков де Микели Витури е на 95 години. Тя говори и в документалния филм “Съкровище в сърцето” на Ирина Дилкова и Милена Кънева, който се прожектира непрекъснато в една от залите на изложбата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Остро недоволство от поведението и приказките на Бойко Борисов изрази шоуменът и политик Слави Трифонов. Във Фейсбук Дългия яростно коментира поведението на премиера от последните дни: Я не ми се карай! Бойко Борисов, ще ти говоря на "ти", защото от тия брифинги имам чувството, че живеем заедно. И така, предполагам, е с всеки българин

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила