Зад полярния кръг, в пещера и на плажа за Коледа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7998880 www.24chasa.bg
В Малта пресъздават сцената на Рождество с актьори и бебе, които играят Мария, Йосиф и Исус. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Си Ен Ен класира най-екзотичните

места за туристи около Рождество

Всеки град може да се окичи с лампички и да се нарече празничен. Но когато пътуват по Коледа, хората искат повече. Си Ен Ен избра 10 места, където духът на Рождество се усеща по незабравим начин:

Раждането на Исус

е изкуство в Малта

с безброй сцени на яслата, Мария, Йосиф и влъхвите, изложени за посетители из целия остров и съседния Гозо. Всяка година хората там подреждат на прозорците си, по дворове и гаражи изящни сцени на Светото семейство, обградило бебето месия.

Те са изработени майсторски от дърво, хартия, метал до най-дребния детайл. Някои пресъздават и градчето Витлеем с истински светлинки по уличките и движещи се фигурки, които привличат туристите като магнит.

През декември центърът на Ла Валета кипи от развлечения – пред катедралата “Свети Йоан Кръстител” хористи със свещи пеят коледни песни, обилна украса грее в ярки цветове, Дядо Коледа е навсякъде, включително и на кокили.

В театър “Маноел” играят коледни пантомими, а децата теглят към музея на играчките с кукли от XVIII век. Хотели, ресторанти и барове забавляват гостите със своя специална програма, а влакче обикаля коледните атракции.

В британския Бат

ядеш на корем

пай с кайма,

а можеш и да си вземеш за вкъщи. През декември тази година в курортния град отваря врати коледна кръчма “Пилето”, повтаряща старата традиция да почерпиш странника по Рождество. Места има само с резервации, ако се вредиш. 

В басейн на покрива на спа комплекса до древната римска баня гостите се топят на открито в топла минерална вода и се любуват на прекрасна гледка към града на Джейн Остин. Хорове пеят викториански песни, на коледния базар със 170 павилиона се лее греяно вино, голямата пързалка за кънки ехти от смехове.

Местният театър всяка вечер предлага празнични концерти, мюзикъли, пиеси. Разходка из защитения от ЮНЕСКО елегантен курорт разкрива прекрасна архитектура в стил “крал Джордж” и кой знае – може да срещнеш мистър Дарси от “Гордост и предразсъдъци”. 

В Лапландия

пекат сладки

с г-жа Коледа,

обучават децата на туристите да пишат с перо писмо до Дядо Коледа, записват ги в Училището на елфите, вземат ги на служба в детската коледна поща. Защото Рованиеми – столицата на северната финландска област, е главната квартира на стареца с подаръците. Това е място и за малки, и за пораснали деца, които да се повозят на теглена от елени шейна, да съзерцават северното сияние, да си починат на снежно легло в прочутия местен хотел, изграден само от ледени блокове. Лапландците канят гостите да ловят риба през дупки в заледено езеро и да разгледат парка с бебета на бели мечки и лосове.

Пещерата на Дядо

Коледа в Холандия

е единственият в света дом на добрия старец, изграден в скали под стар замък. Градчето Валкенбург е център на коледните тържества в страната. В Кадифената пещера посетителите се разхождат из спалнята му, стаята с подаръците, конюшнята с шейната и елените. Разглеждат параклиса от XVIII век и скалните фрески, запазени от римско време. 

В подземните тунели на пещерата е настанен и местният коледен базар. Изложени са пясъчни фигури, на които е посветен цял фестивал.

По бански на зимния

празник в Хонолулу

прекарват не само туристите, а и Дядо Коледа е разголен. Ако нещо липсва на Хавай, това е сняг. Хората го компенсират с “алоха” – чествания и паради на мира и милосърдието. На 6-метрова фигура Шака Санта (г-н Коледа) се разхлажда в басейн, навил крачоли и разголил ръце, в компанията на съпругата си Туту Меле. Край 15-метровата елха в центъра на Хонолулу гърми жива музика и се вихрят полинезийски хула танци. 

В Исландия 13 старци

раздават подаръци

на послушните деца в продължение на 13 дни до Коледа. Викат им Юле ладс (мърлявите дядовци) и са потомци на кръвожадните тролове Грила и Лепалуди, които с помощта на свирепата си котка улавят и изяждат немирниците, скитащи навън на Рождество.

Брадати и парцаливи, техните синове 2 седмици слагат малки дарове в обувките на добрите деца, а на лошите – суров картоф. Тези подобни на клошари фигури могат да се видят в изобилие на коледния базар в центъра на Рейкявик. Търговците на красиво изработени ръчни сувенири там се сменят всеки ден и ако нещо ти хареса, купувай – утре няма да го има.

Разходката из покрития със сняг град е феерична - oблян е със светлини, ехтят фойерверки, от които по Коледа взривяват 500 тона. Така символично исландците изгарят старото и разчистват пътя за новото.

Страсбург е

коледната столица

на Франция, а и на Европа.  Там е един от най-старите празнични базари (още от 1570 г.), който се оформя от “селца”, посветени на различни европейски страни. Стотици дървени павилиони се точат с километри и разнасят аромат на канела, сладки и греяно вино. Занаятчии предлагат уникални сувенири – рисуван порцелан, дървени фигурки, елзаска бродерия и плетива, музикални кутии, ръчни коледни играчки. Гостите се черпят с шедьоври на германско-френската кухня – кейк с подправки пан д'епис, елзаски козунак, сладкиш със сухи плодове и разбира се, пастет от гъши дроб. Край Страсбургската катедрала се извисява 30-метрово коледно дърво със 7 км лампички и светещи гирлянди.

Фасадите на къщите са обилно украсени с клонки, цветя, играчки, панделки, фигури на животни и човечета.

След приятна разходка из празничните улици седнете за гурме вечеря в някой елзаски ресторант в прочутия средновековен квартал “Малката Франция” за порция охлюви с масло, шокрут и чаша превъзходно вино. 

Коледен концерт

в Залцбург

е едно от най-приятните преживявания по празниците. В града на Моцарт музика от всякакви епохи се лее от концертни и дворцови зали, катедрали, черкви. В Моцартеума през декември има традиционен концерт за Рождество.

Отскочете за ден до Алпите на приказна разходка с шейна, теглена от коне. Наслаждавайте се на барокова архитектура и заснежени върхове, докато хапвате шоколадови бонбони или пиете чаша глювайн на някой от коледните базари.

В съседния Обердорф, където през 1918 г. е създаден коледният химн “Тиха нощ, свята нощ”, ще срещнете рогатите страшилища крампуси – полукозли, полудемони, които подобно на тези в Исландия обикалят улиците и отвличат непослушните деца.

В Мексико

пресъздават

Святата нощ,

като гости и местни хора вървят в процесии начело с Мария и Йосиф, молещи за подслон, за да се роди Исус. Празникът се нарича Посада и е особено колоритен в планинския град Сан Мигел де Алиенде. Той се повтаря 9 нощи от 16 до 24 декември и всеки път различна хасиенда или къща посреща и гощава шествието.

Преди това богомолците обикалят уличките на старинния град, чукат по вратите и молят за посада (подслон). Традицията символизира 9-дневното пътешествие на Светото семейство до Витлеем, или 9-те месеца в очакване на бебето месия. Обиколката е съпътствана от удоволствието да се насладиш на старинния чар на Сан Мигел де Алиенде – обект на ЮНЕСКО с великолепна архитектура и импозантни храмове.

На Коледа мексиканците предлагат зрелището пинята – кутия във формата на звезда със 7 лъча, която представлява Дявола и седемте смъртни гряха. Тя е пълна с бонбони, плодове, играчки и символизира благините, които рогатият отнема от човека. Затова я бият с пръчки, докато се разкъса и даровете се върнат при хората. 

Скокове на

пристанището

в Барселона

ознаменуват коледните празници от 1907 г. насам. 200-метровото състезание по плуване на 25 декември стартира пред паметника на Христофор Колумб и смелчаци в костюми на Дядо Коледа се мятат в хладните води на Средиземно море сред спортистите, плуващи за слава и награди.

Спектакълът събира огромни тълпи туристи и местни хора, които после хапват тапас (мезета) в многобройните кръчми или се разхождат из коледния базар пред шедьовъра на Антонио Гауди – църквата “Саграда фамилия”. 

Който продължи ваканцията си до 5 януари, ще преживее и тържествата за Деня на тримата крале. Тогава привечер влъхвите Мелхиор, Гаспар и Балтазар пристигат в каталунския град с кораба си “Санта Еулалия”. Слизат тържествено с гъсти бради и пищни одежди. Посрещат ги със салюти и фойерверки, а кметът на Барселона им връчва ключовете на града. После по улиците тръгва костюмирана процесия с участието на слонове, камили, жирафи.