Ахмед Муса Ахмед - от психиатрията до религиозен водач на ромите мюсюлмани

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8014150 www.24chasa.bg
Ахмед Муса Ахмед прегръща майка си Живка, след като е освободен от следствения арест, където е задържан в продължение на 3 г.

По 3 съдебни дела за проповядване на радикален ислям имамът е осъден общо на 12 г. и 6 месеца затвор

“Не ме притеснява делото. Ако ме осъдят, ще го приема като изпитание от Аллах.”

Това каза преди време пред “24 часа” религиозният водач на мюсюлманите в ромския кв. “Изток” на Пазарджик имамът Ахмед Муса Ахмед.

Преди 20-ина дни, когато чу поредната си - трета, присъда от окръжния съд, Ахмед Муса не пророни и дума. Наказанието му от 8 г. и 6 месеца затвор е за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за възхваляване и пропагандиране на ислямска война и на ИДИЛ.

Ахмед напусна

съдебната зала

видимо шокиран

с наведена глава, окован с белезници и плътно охраняван от служители на Съдебна охрана. Шокирани от присъдите си бяха и 13-те му сподвижници, осъдени на ефективно лишаване от свобода от 2 до 3 г. и 6 месеца.

Ахмед Муса Ахмед е в затвора в Пазарджик от април 2019-а. Изтърпява наказание от 4 г. по първите си две присъди за проповядване на радикален ислям.

Името на имама нашумя през 2004 г., когато след акция на полицията беше разбит създаденият от него молитвен дом в малка стая към къщата му в ромския квартал на Пазарджик. В помещението и на покрива бяха открити знамена на забранената ислямистка организация “Мюсюлмански братя”, както и голямо количество радикална ислямистка литература.

През есента на същата година Ахмед Муса беше осъден за първи път от окръжния съд в Пазарджик за проповядване на радикален ислям, като

присъдата

беше първа за

страната ни

от този род

Имамът получи 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок.

Тогава осъденият напусна залата придружаван единствено от майка си и един сподвижник. 10 години по-късно по време на второто така наречено имамско дело, в което подсъдими бяха 13 мюсюлмански духовници от областите Пазарджик, Благоевград и Смолян, Ахмед Муса Ахмед беше посрещнат пред съда в Пазарджик от стотици възторжени привърженици. Мъже с дълги бради и без мустаци и жени плътно забулени в бурки се събраха по време на процеса пред сградата.  

Истината е, че само за тези 10-ина години благодарение на Ахмед Муса около 15 хил. обитатели на ромския квартал станаха ревностни мюсюлмани. Негови последователи се нароиха в Пловдив и региона, в област Смолян и в други райони на страната, където имамът редовно изнасяше проповеди.

Той винаги е твърдял, че не е служител на Главното мюфтийство, но има документ оттам, с който му е дадено разрешение да проповядва. В пазарджишкия квартал

навсякъде

можеха да се

видят брадати

мъже и

забулени жени

С мюсюлманските одежди жените се снабдяваха основно от магазина на Ахмед Муса в кв. “Изток”, където ги обслужваха майка му и жена му.

Всъщност Ахмед Муса Ахмед до 20-ата си година бил ревностен християнин към евангелистката църква в квартала. За религията го запалила майка му Живка, също ревностна християнка тогава, а сега - мюсюлманка.

“Ахмед беше болен от шизофрения от дете. Редовно го взимаха в психиатричната болница в Пловдив, пиеше лекарства. Заради болестта не го взеха и в казармата, а му дадоха пенсия”, разказва Живка.

Нещата коренно се променили през 1995-1996 г., когато Ахмед заминал за Австрия с няколко приятели. Работили като общи работници и били приютени от имами в местна джамия. Там преспивали в продължение на месеци, защото нямали пари за квартира.

В Австрия се

запалил по

мюсюлманската

религия и

приел исляма

Не минали няколко месеца, и Ахмед установил, че проявленията и симптомите на шизофренията са изчезнали. Спрял да взима лекарства и до ден днешен болестта не се е връщала, както твърди самият той. Ахмед е твърдо убеден, че чудото се е случило благодарение на Аллах и приемането на исляма.

Година след като се прибира от Австрия, Ахмед Муса се записва в съществуващото тогава духовното училище за имами в Сърница. Завършва го след 1 г. Продължава обучението си с курс за имами в Египет, твърди самият той.

Според друг негов разказ бил и имам в Чирпан, но се отказал, защото трябвало да пътува при семейството си в Пазарджик.

През 2010-а Ахмед Муса е арестуван заедно с още 12 мюсюлмански духовници, между които и районни мюфтии. 13-имата са обвинени за проповядване на радикален ислям и членуване в незаконна саудитска фондация, а през 2012-а в Пазарджишкия окръжен съд започва съдебен процес срещу тях.

В хода на това дело скрити свидетели разказаха

шокиращи

детайли за

проповедите

и дейността на имама Ахмед Муса Ахмед.

Според техните показания той е човекът, който насаждал омраза към християни и евреи в проповедите си и призовавал те да бъдат избити, а жените и богатствата им отнети от мюсюлманите. По време на сватба по ислямските обичаи в местен ресторант Муса произнесъл реч. В нея заявил: “Поклон на тези, които режат глави и поставят бомби в името на Аллах.” Муса

призовавал да

не се признава

държавата и да

не се гласува

Един ден България ще се превърне в халифат, хората ще се подчиняват на ислямските закони и това ще стане ако не с добро, със сила и меч, говорел пред последователи имамът.

Ахмед Муса Ахмед отричаше тези твърдения, като заявяваше, че това са измислици на недоброжелатели. След продължилия 7 г. процес делото беше гледано на два пъти в апелативния съд в Пловдив от различни съдебни състави. В крайна сметка през април т.г. ВКС потвърди окончателно присъдата на Пазарджишкия първоинстанционен окръжен съд от 1 г. ефективен затвор за Ахмед Муса Ахмед. Останалите обвиняеми получиха административни наказания - глоби.

Висшите магистрати потвърдиха, че освен това той трябва да изтърпи 3-годишната си условна присъда от 2004 г., защото второто му престъпление е извършено през изпитателния период.

Така през април 2019 г. Ахмед Муса влезе за изтърпяване на наказанието по първите си 2 присъди.

Паралелно с всичко това при операция на ДАНС през ноември 2014 г.

имамът беше

задържан с още

13 сподвижници

от Пазарджик, Пловдив, Асеновград и Смолянско. Те бяха обвинени в проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за възхваляване и пропагандиране на ислямска война и ИДИЛ.

В рамките на досъдебното производство Ахмед Муса Ахмед остана задържан под арест без присъда в продължение на 3 г. - до декември 2017 г., което е прецедент в световната правна практика. Делото срещу имама и сподвижниците му, което беше трето поред за Ахмед Муса, започна през февруари 2016 г. и приключи преди 20-ина дни в пазарджишкия съд. След произнасяне на присъдите адвокатите на осъдените заявиха, че ще ги обжалват пред апелативния съд в Пловдив. Вероятно делото ще бъде насрочено в началото на 2020 г.

Няколко от подсъдимите заявиха пред “24 часа”, че наказанията са високи и несправедливи. Периодът на Ахмед Муса в следствения арест ще бъде приспаднат от присъдите. А откакто е в затвора, страстите в мюсюлманската ромска общност видимо се успокоиха.

През лятото на тази година по искане на подсъдимите начело с Ахмед Муса

съдия Кристина

Пунтева отстрани

представителя

на държавното

обвинение

прокурор Недялка Попова. Поводът бе извадени от контекста нейни думи пред пловдивски сайт, в които тя казва, че когато мюсюлманите у нас станат 30% от населението, България ще бъде застрашена. Това наложи до края на делото обвинението да бъде представлявано от окръжния прокурор Васил Малинов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане