За кого е важна девствеността

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8019231 www.24chasa.bg
Американският рапър Ти Ай заедно със съпругата си. Снимка РОЙТЕРС

Или как тестът за целомъдрие се превръща в тормоз

Aмериканският рапър Ти Ай често се забърква в скандали. Като истинско дете на улицата той няколко пъти е лежал в затвора за притежание на наркотици и оръжие. Отправял е неподходящи коментари към Хилари Клинтън за качествата ѝ да стане президент на САЩ, а миналата година успя да разгневи Белия дом със свой клип. В него жена, приличаща на Мелания Тръмп, прави стриптийз в Овалния кабинет. Танцьорката във видеото е облечена с яке с надпис на гърба“Не ми пука, а на вас?”, с какъвто по-рано първата дама се появи в център за бежанци и предизвика доста гневни коментари.

Последната провокация на 39-годишния рапър обаче бе приета особено критично. С нея той засегна едно от шестте си деца толкова сериозно, че се наложи то да напусне социалните медии, след като в тях се разрази буря по негов адрес. В свое интервю Ти Ай обяви, че подлага 18-годишната си дъщеря редовно на тест за девственост. Признанието му дойде в отговор на въпрос дали се занимава със сексуалното възпитание на своите деца. “Ние не само говорим за това, но всяка година отиваме при гинеколог, за да провери девствеността на Дейджа. Аз я придружавам всеки път и мога да кажа, че тя е на 18 г. и нейният химен все още не е повреден”, разказва рапърът.

Kогато интервюиращият го контрира, че девствената ципа може да бъде разкъсана не само от секс, но и от други дейности, Ти Ай добавя: “Да, той лекарят излиза и казва, че може да бъде повредена и от колоездене, лека атлетика, езда и други видове физическа активност, но аз му отвръщам: “Слушай, докторе, тя не се качва на кон, не кара колело и въобще не се занимава със спорт, така че просто провери дали хименът е на мястото си и моля, незабавно ми представи резултата.”

Все още не е ясно дали изказването на Ти Ай е искрено, или просто отново се е опитвал да бъде актуален по наболял проблем. Самият той никога не е демонстрирал особено целомъдрие. Шестте му деца са от три различни жени. Последната, за която се ожени през 2010 г., подаде молба за развод 6 г. по-късно, но след това прие да се помирят.

Признанието му обаче насочи общественото внимание към един нов законопроект, който се очаква да бъде приет в Ню Йорк в началото на следващата година. С него местната власт в американския щат иска да забрани така наречените тестове за невинност. Става въпрос за гинекологичен преглед, при който лекарят вкарва два пръста във влагалището на жената, за да провери дали девствената ципа е цяла. Но като се има предвид, че някои жени се раждат без такава, а други я губят още в ранна възраст при физическо натоварване, резултатите от такъв тест въобще не могат да се считат за меродавни. Те обаче могат да имат психически последици за жените, тъй като в някои култури ги лишава от съпруг, а в други девствеността е залог родителите им да получат повече пари за тях.

Миналата година Световната здравна организация и ООН осъдиха въпросните тестовете и призоваха за забраната им по цял свят, тъй като са болезнени, унизителни и психически травмиращи и задълбочават неравенството между двата пола. Смята се, че се практикуват масово в повече от 20 държави. Сред тях е бившата съветска република Таджикистан. Би Би Си съобщава, че десетки жени там всяка година са принуждавани да преминават през медицински прегледи за девственост и също така да се подлагат на операции за възстановяване на химена, които стигат до 350 долара, сума твърде висока за местното население. Те обаче го правят от страх да не бъде опозорено семейството им, тъй като общественото мнение все още е много важен фактор в Таджикистан. Девствеността се счита за едно от най-важните условия за сключване на брак и ако липсват доказателства за нея, може да се стигне до развод след първата брачна нощ.

Британската медия разказва историята на 19-годишно момиче и 27-годишния й съпруг. Двамата се женят след уреден брак между два рода. След като през първата брачна нощ няма кръв върху чаршафа, двамата млади са заведени в Републиканския център за съдебномедицинска експертиза. Там в присъствието на мъжа си, който я подозира в изневяра, тя трябва да отговаря на неудобни въпроси на криминалисти, докато отвън чакат роднините им.

“С жена ми сме далечни роднини. Наистина не искам връзката между нашите семейства да бъде съсипана заради всичко това. Ако лекарите кажат, че е невинна, ще съхраня нашия брак. Но ако тя е лишена от девствеността си от някой друг преди мен, ще я върна на нейните родители. Всичко е справедливо. Няма да има никакви оплаквания от страна на близките на съпругата ми към мен”, обяснява младоженецът.

Cпоред зам.-директора на центъра Фуркан Ганиев подобни прегледи са свързани с традициите и манталитета на хората в Таджикистан, според които булката трябва да е девица. Въпреки че няма законово изискване, редица разводи се правят точно заради това.

“От психологическа гледна точка това е много неприятна процедура за всяка жена. Аз работя тук от години и много такива момичета са минали през мен. Всеки път, когато ги виждам, се хващам да мисля, наистина ли живеем в XXI век? Всичко, което се случва в първата брачна нощ, е отношение между двама души и не можете да включвате роднини. Младите хора трябва да разберат сами какво да правят и как да действат”, казва Фазилат Саидова, съдебномедицински експерт в центъра.

ООН призова Таджикистан да забрани тестовете за девственост, след като стана известно, че младоженка е била пребита и върната на родителите си от своя съпруг, след като в първата им брачна нощ нямало кръв върху чаршафа. Друго 18-годишно момиче пък се самоуби след същите обвинения от своя съпруг, въпреки че два пъти е водена на прегледи в столицата и те са доказали, че той не е прав.

От здравното министерство в Душанбе отговориха, че никога не са препоръчвали да се правят задължителни проверки за непорочност и ако е имало такива, то те са били разпоредени от органите на реда във връзка с някои инциденти. Сведения за подобни масови тестове има и за Афганистан, Индия, Египет и Индонезия, където дори момичетата, кандидатстващи за работа в армията и полицията, е трябвало да доказват своята невинност.

Затова подобни твърдения като това на Ти Ай причиняват сериозни проблеми на правозащитниците, които се борят срещу подобни практики. Рапърът има пет престижни награди “Грами”, три от десетте му албума оглавиха музикалните класации в САЩ и за много млади момчета той е пример за подражание.

Здрав химен стига до 10 000 евро при калайджиите

Сред ромите калайджии в България девствеността все още доста успешно се търгува въпреки многократните опити на правозащитници да обърнат внимание към тази осакатяваща представите на младите момичета за живота практика. Ежегодно те продължават да провеждат своите пазари за булки, на които девойките се предлагат буквално като стока. Цената може да стигне до 10 000 евро, ако момичето е девствено. Кандидатът за съпруг пък трябва да има работа, кола и шофьорска книжка, но мнозина не отговарят на тези изисквания и се случва да отвличат харесаната мома, показа излъчен наскоро репортаж на френско-немската телевизия “Арте”.

В него бе разказано, че момичетата от рода на калайджиите се омъжват между 14 и 18 г., когато те все още знаят твърде малко за външния свят. При тях все още го има ритуала с показването на окървавения чаршаф след първата брачна нощ – доказателство, че съпругата е била девствена. Единствените традиции, които постепенно отмират са пазарите на открито, тъй като благодарение на социалните мрежи предлагането и търсенето на булка става в интернет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата