Най-голямата книга за „Хитър Петър и Настрадин Ходжа” е с 300 истории

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8031021 www.24chasa.bg

Най-забавните истории от българския фолклор е за двамата хитреци, които надлъгват себе си и света

"Сиела" препоръчва още:

- "Граничен пост" на Дмитрий Глуховски - книга в духа на култовата поредица "Метро"

- "Малко хотелче на име "Коледа" - много романтика за изоставена пред олтара булка, зациклила писателка на детски книжки, привлекателен вдовец с две прекрасни дъщерички, двама ентусиасти, които искат да опазят най-красивия и хотел на света с най-прекрасната кухня и... един кулинарен критик под прикритие, който не спира на се тъпче в вкуснотиите, но... Е, накрая хотелчето има суперпрепоръка... И е препълнено... Резервации? За след 2 години!

Двама от любимите герои от българския фолклор се завръщат в над 300 познати и непознати разказа в най-голямата книга за „Хитър Петър и Настрадин Ходжа”.„Хитър Петър и Настрадин Ходжа” (изд. „Сиела”) – най-пълната колекция от истории за двамата герои, някога издавана у нас, излиза в илюстрирано издание по книжарниците. С над 300 анекдота за двама от най-любимите герои от българската фоклорна традиция, събрани и преразказани от Слави Ганев, и изумителните илюстрации на Дамян Дамянов, книгата е тържество на хумора и класическия български разказ.Кой не е чувал за Хитър Петър? Или Итар Пейо, или поредната от всички разновидности на любимия на поколения герой, за когото от 400 години се трупат истории в златната книга на българския фолклор.

Пословичните му хитрост и находчивост често успяват да го измъкнат от какви ли не заплетени ситуации – а често и да разрешат эспоровете на неговите съселяни. Но какво би бил Хитър Петър без своя приятел, понякога съперник Настрадин Ходжа?

Прочут съдия, мъдрец, чиято слава се носи от Балканите, та чак до Китай.Запознали се двамата хитреци, сприятелили се, заживели тук и настанали времена на смях: разгромили строгостта на управниците, наказали с хитрост скъперниците, оборили фанатиците и мошениците, обезоръжили самата омраза. Защото хуморът не търпи нищо лошо и го прокужда надалеч.

Двамата герои, за които са разказвани някои от най-забавните анекдоти в българската литература и фолклорна традиция, са вдъхновявали не само автори и читатели, но и кино и театрални режисьори, дори оперни композитори.

Разказите за тях обаче – често предавани под устна форма – рядко са записвани, достигнали до нас благодарение на труда на отдадени фолклористи.„Хитър Петър и Настрадин Ходжа” е впечатляващ по размаха и обхвата си архив, който черпи информация от над 40 източници, събирани от всички краища на страната.

Своеобразно продължение на „Български народни приказки” и „Български народни приказки от Македония” (изд. „DejaBook”), сборникът ни разказва любими истории, познати от детството, и още десетки други, които никога не сме чували преди.

Добре дошли в Московската империя на

руския писател Дмитрий Глуховски!

„Граничен пост“ е роман в духа на хитовата поредица „Метро“.
Един от най-върлите критици на политиката на руския президент Владимир Путин – писателят Дмитрий Глуховски – се завръща към постапокалиптичните визии на бестселъровата трилогия „Метро“.
„Граничен пост“ се появи през май месец под формата на аудиосериалh платформата „Storytel”, а този декември оживява и специално книжно сv на няколко млади руски художници. 

Създателят на вдъхновилата едноименните компютърни игри поредица „Метро“, „Бъдеще“, „Здрач“ и „Текст“ рисува портрета на един стряскащо реалистичен и ужасяващ свят, в който въображение и реалност се преплитат.

В тази напрегната и мрачна притча Русия е погубена след кратка и яростна гражданска война. Някогашната велика сила се е разпаднала на парчета. Част от малцината оцелели живеят в нищета в носещата гръмкото име Московска империя – жалка отпломка от някогашната държава. Нейните граници се простират до единствния оцелял мост на река Волга. Над нея се вие отровна зелена мъгла, а по моста години наред не е минавал никой. Досега.

На последния „Граничен пост“ на цивилизацията предстои да се случи нещо немислимо и само от нищо неподозиращите негови обитатели зависи бъдещето на човечеството.

Кое е по-силно – гладът или обичта към родината? Дали сред отчаянието, ревността, гнева и жаждата за мъст може да разцъфне вярата? И дали в крайна сметка държавата може да се защити от собствените си граждани?
„Граничен пост“ е завладяващ и напрегнат призив към света. Да не руши мостовете. Защото от другата страна може да вирее надеждата.

„Малкото хотелче на име „Коледа” –

истинският дух на празника е в сърцето

Очарователната история от Колийн Райт, носи духа на класическата романтика в себе си. С идването на коледните празници героите само трябва да повярват отново в чудесата – и в любовта – за да докажат отново на читателите, че истинската романтика все още е тук.

Снежна буря довява на прага на малък семеен хотел група случайно закъсали на пътя хора. Непознатите нямат нищо общо помежду си, но дали романтичният уют под преспите на Ню Ингланд няма да стопли сърцата точно навреме за Коледа?

Малко хотелче, далеч от света, изглежда като перфектното място за прекарване на празниците. Моли има нужда от тишина и спокойствие, за да завърши новата си книга, защото от месеци страда от писателски блокаж. Появяването на Маркъс обаче – красив вдовец с две малки дъщери – може би е точно каквото ѝ трябва за ново вдъхновение.
Хана се надява на зимна сватба като от приказките, но годеникът ѝ внезапно разваля годежа два дни преди събитието. Съкрушена от разбитото си сърце, Хана търси утеха и закрила. За щастие, приятелят ѝ от детство Люк – пристигнал в града точно преди бурята, за да помага на семейството си по празниците – може би има всички необходими отговори.
Джийн и Тим се борят да свържат двата края и да успеят да поддържат хотела отворен – и охладнялата си връзка топла. Дали непредвидените проблеми от виелицата ще запалят нов огън?
Тихо падащият сняг и огрените от звездна светлина преспи носят точното количество романс и уют, необходими за да превърнат „Малкото хотелче на име „Коледа” в незабравима история. В духа на класическите романтични комедии „Наистина любов”, „Принц за Коледа” и „Ваканцията”, които неотменно гледаме всяка Коледа, романът на Колийн Райт е съвременна приказка за надеждата и любовта.

Ето класацията на издателството за края на 2019 г.

А какво да очакваме през новата 2010 г.? (Това е само началото!)

Три заглавия акценти от каталога на издателство „Сиела” през 2020 г.
     1. „Слънцето и нейните цветя” от рупи каур
Втората стихосбирка на модерната млада канадска поетеса от индийски произход Рупи Каур. Тя продаде над 2 милиона бройки на английски от първата си стихосбирка „Мляко и мед“, която остана в списъка с бестсъри на „Ню Йорк таймс“ повече от година. „слънцето и нейните цветя“ и до днес е в топ 10 на най-продаваните стихосбирки в „Амазон“.
     2. „Законите на човешката природа” от Робърт Грийн
Авторът на „Майсторството” и „48 закона на властта” Робърт Грийн се завръща на български догодина с мащабната „Законите на човешката природа”. В този близо 600-страничен труд той изследва неосъзнатите човешки стремежи и подбуди.

За човека като социално животно най-важни се оказват отношенията с другите. Да знаем какво диктува тяхното поведение, е най-силното оръжие, което можем да притежаваме. Изхождайки от идеите и примерите на Перикъл, кралица Елизабет I, Мартин Лутер Кинг-младши и много други,

Грийн се концентрира върху възможността да се отделим от собствените си емоции и да овладеем самоконтрола.
Как да развием съпричастността, да разпознаваме преструвката и да открием най-бързо пътя към другия – „Закони те на човешката природа” е книга, която вдига завесата, криеща истинската същност на човека, и дава
    3. „Приказки на пишещата машина” от Джани Родари
Всички сте чели „Приказки по телефона” – леки като усмивка, абсурдни като влюбване, забавни като проговарящо дете. Но светът се променя. Вече няма от старите телефони с шайба, няма и телефонен номер за приказки. "Умните" телефони в джобовете ни звънят с различна мелодия на всеки от указателя ни и различни изображения и звуци се появяват само след няколко движения на пръстите по тъчскрийна. Но все така имаме нужда от приказки - и за малки, и за големи.
За пръв път на български можете да прочетете продължението, което майсторът магьосник на разказваческото изкуство Джани Родари пише след своите телефонни приказки – „Приказки на пишеща машина”. Познавате ли крокодили умници? Качвали ли сте се на състезателен трамвай? Знаете ли как можем да спасим Венеция - или колко е лесно да станем риби?

(Следва)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мащабна акция на полицията в София за контрол на спазването на мерките за извънредното положение заради разпространението на коронавируса, предаде националното радио. Към 21 часа са спецчсти на полиция и жандармерия бликираха столичните ромски гета в кварталите - "Христо Ботев", "Факултето" и част от "Орландовци" Изграждат се

Места за оставяне на храна за нуждаещи се появиха и по дърветата в морската столица Варна. Благородната инициатива, която вече подеха няколко града продължава да набира все повече последователи навсякъде в странaта. Снимка: Facebook / Забелязно във

Въпреки всички призиви на Националния оперативен щаб за борба с Коронавируса за спазване на социална дистанция непрекъснато се публикуват снимки показващи струпвания на хора, които се събират против всички предписания. Учениците се оказват една от най-проблемните групи, които системно нарушват всички противоепидемичните мерки