Художник рисува гайдари и Левски по фасади в Полковник Серафимово

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8036808 www.24chasa.bg
Сградата на читалището, върху която са изрисувани певецът Георги Чилингиров (вдясно) и Георги Мусорлиев СНИМКА: Валентин Хаджиев

Родопското село Полковник Серафимово посреща с огромни портрети върху сгради на певец, гайдар и Васил Левски. Авторът на портретите е Стойчо Гагъмов от Пловдив, който нашумя с рисунките си на Сахат тепе и огромната галерия на открито на великите личности на България в Приморско. Гагъмов сам изявил желание да ги нарисува.

“Дойде с велосипед в селото. Много скромен - без да има никакви претенции, само храна получаваше. Сам изяви желание да ги нарисува, 50 лева му дадохме”, казва Съби Кайджиев от читалището.

Върху сградата на читалището са изрисувани певецът Георги Чилингиров и някогашният гайдар на Валя Балканска Георги Мусорлиев. И двамата са родени в Полковник Серафимово.

Чилингиров е първият певец, записал популярните песни “Руфинка болна легнала” и “Излел е Дельо хайдутин”. Самоукият художник изявил желание да нарисува и портрета на Васил Левски. С кмета на селото Христо Мусорлиев намерили място за портрета на стара вековна къща на входа на Полковник Серафимово.

Гагъмов смята за своя кауза да рисува портрети на великите българи, за да не се забравят. 59-годишният пловдивчанин е спасител от 26 години. Шест години е рисувал из Тенерифе, Канарските острови.

Той иска да нарисува и доайените на родопската гайда в техните родни места - Апостол Кисьов в Стойките и Дафо Трендафилов в Гела.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на