Диамантите на Хайдерабад

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8037003 www.24chasa.bg
Форта Голконда

Как за няколко години Индия се превърна в един от най-бързо развиващите се пазари в света

Голконда – цитаделата на Хайдерабад, векове наред свързва името си с блясъка на диамантите. Това е единственото място, откъдето светът се е снабдявал с тези почитани до обожествяване скъпоценни камъни. Близостта на диамантените мини превърнали Голконда в укрепен град в града, където камъните се обработвали, съхранявали и търгували. Поне до средата на XVIII век Индия е главен световен доставчик на диаманти. По тази причина в трезорите на цитаделата на Хайдерабад са били пазени най-големите диаманти на земята. Включително и легендарният Кохинор, който от 1911 г. е вграден в короната на британските крале. 

Мислех си, че на това място повече няма никакви съкровища, но човекът, който ме развеждаше из крепостта, ме опроверга. Оказа се, че тук все още се намират безценни брилянти...

Кашинат Рао е на 92 години и не само че с желание и плам продължава да упражнява професията си, но е и най-пъргавият екскурзовод, който съм виждал някога. Така търчи по чукарите, че след първия час ти вече почваш да пуфтиш, забавил ход, а той е кацнал някъде на най-горния камък и те подканя да побързаш, защото има още толкова неща да ти показва, преди слънцето да залезе.

Стигаш горе, а той се е мушнал в някаква дупка и вика: Гледай, сега ще ти покажа нещо, което ми довери шефът на археолозите тук преди 57 години. След което скача отново на крака без никаква следа от ревматични или артритни тегоби и продължава напред по 120-метровия гранитен хълм, покорявайки един след друг 87-те бастиона на крепостта. 

Кашинат Рао е роден през 1928 г.

Помни времената на

Британската империя

и затова на шега го питам как е било по времето на Джордж Шести, бащата на Елизабет Втора. Той веднага ми отвръща. Аз, вика, Елизабет я знам от малка, но на мен Джордж Пети повече ми харесваше. Уникален чешит! И как на повече от 90 години се поддържа такава жизненост? Всяка сутрин става в 4,30 ч. Хапва нещо и се отдава на медитация. Не яде месо, нито яйца. Основно зеленчуци. Никога не е пил алкохол. Кара само на чай. Няма как да последвам примера му. Особено с това ранно ставане ме загуби съвсем. Но шапка му свалям на бай Кашинат. Разрешителното му за екскурзовод изтича през 2022 г., когато ще е само на 94. После щял да си го поднови.

Кашинат Рао е като безценен диамант, той всъщност е най-голямото съкровище на цитаделата на Хайдерабад!

Това сякаш в преносен смисъл важи за хората на Индия. Човешкият ресурс е най-големият актив на тази огромна страна. Днес при 1,380 млрд. души население всеки месец към пазара на труда в Индия се присъединяват от 1 до 2 милиона нови работници. Това значи, че всяка година на работа трябва да бъдат наемани хора, представляващи населението на страна като Австралия – 25 милиона души! А само

до 5 години населението

на Индия ще достигне

милиард и половина души!

Само в Хайдерабад днес живеят повече хора, отколкото в цяла България. От върха на цитаделата Голконда, укрепената стара столица на някогашния едноименен султанат, човек може да разпростре поглед върху този развиващ се съвременен град, превърнат в огромна строителна площадка.

Бъдещето на Хайдерабад сякаш е бъдещето на самата Индия – променяща се непрекъснато инфраструктура, развиващи се IT индустрия, фармацевтика, технологии и авиокосмически сектор.

Край магистралите, водещи от централната част на стария град към новите предградия, се редят комплекси с небостъргачи, бизнес сгради, търговски центрове. И внушителни жилищни блокове, готови да приемат новите си обитатели – част от тези попълнения работници, които предстои да бъдат наети в някоя от растящите нови индустрии. 

Индийската

гражданска авиация

е един от най-бързо

развиващите се

пазари в света

През последните 4 години трафикът в Хайдерабад се е увеличил двойно, затова правителството е инвестирало значителни средства в развитие на инфраструктурата и днес градът разполага с ново модерно летище, край което в съседство расте авиационният център за техническо обслужване на самолети от цял свят. 

В съседство до него е свободната зона – внушителна територия, на която никнат индустриални клъстери, производствени халета, изследователски институти, бази за развойна дейност и всевъзможни предприемачества.

Индийското правителство има големи планове за още по-усилено привличане на чуждестранни инвестиции, въпреки че много от най-големите световни и европейски компании отдавна са се възползвали от предимствата и възможностите на необятния индийски пазар.

Amazon има

най-големия център

за иновации извън

Америка точно

в Индия

Тук са, разбира се, и Google, Apple, IBM, Samsung, Nokia, Airbus, Netflix... Автомобилната индустрия е в разцвет. Освен местните марки автомобили в Индия се произвеждат също така KIA, Hyundai и Peugeot като очакванията са до 2026 г. всяка минута в Индия да се произвежда по един автомобил. 

Всичко това прави Индия една от най-бързо развиващите се икономики в света, а подемът в икономиката стана особено видим при правителството на премиера Нарендра Моди. Той е на власт от 2014 г., а през пролетта на 2019 г. спечели още един мандат.

Именно през последните няколко години бяха осъществени големи инфраструктурни проекти, допринасящи за тази осезаема промяна в начина на живот и бизнес в Индия. Новото летище в Хайдерабад, както и това в Мумбай, са само част от тези проекти. 

В Индия всяка минута се изграждат три метра нова магистрала, регионални или местни пътища. До 2022 г. според плана на правителството трябва да се изградят допълнителни 18 637 км пътища.

Поради икономическия растеж индийската средна класа също расте, харчейки все повече за по-качествени и скъпи продукти.
Поради огромния пазар Индия например е рай за производителите на мобилни телефони, защото говорим за

1,2 милиарда души

с телефони, както

и за близо 570

милиона интернет

потребители 

Въпреки че Индия има безплатна образователна система, добри обществени университети и научни институти, индийците харчат все повече средства за обучението на децата си в частни училища. Растящата средна класа на Индия инвестира осезаемо в образование.
Всяка година близо половин милион индийски младежи заминават да учат в чужбина.

Интелектуалният потенциал на Индия е нейната нова диамантена мина. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция