Мл. сержант от НСО вкарва тапаута у нас, прави над 60 лицеви опори в минута

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8047477 www.24chasa.bg
Димитър по време на тренировка.

Благодарение на новия за България спорт Димитър С. Димитров стана част от елитните гардове

По над 1 лицева опора за секунда успява да направи Димитър С. Димитров благодарение на новия спорт тапаут, сред чиито пионери е в България, и така влиза в Националната служба за охрана (НСО). 29 годишният младши сержант днес води тренировки на над 40 души и служи като охранител на стратегически обекти за националната сигурност. Запалил е и част от колегите си по спорта, който разчита единствено на собственото тегло на човек.

Защо е важно да следим неговото развитие?

1. Сред пионерите

на тапаута е

Димитър се запалва по тапаут от клипчета в интернет, открива и аматьорска демонстрация в Южния парк в София. Годината е 2013-а. 23-годишният мъж отива на нея и много му харесва. “Допада ми, че натоварва цялото тяло. Че е високоинтензивна тренировка. Постоянно се сменят упражненията, разнообразна е, не седиш да вдигаш едни тежести или тичането”, казва Димитров. Решава, че иска повече от това само да тренира, и изкарва сертификат година след първия си досег със спорта. “Тапаутът е предимно със собствена тежест, динамиката е по-голяма. Другото е, че при фитнеса в даден ден натоварваш определена група мускули, а в тапаута редуваш горна част на тялото заедно с крака”, обяснява младши сержантът.

2. Тренира 40 души

по три пъти

в седмицата

След като се сдобива с тапия за инструктур, Димитров започва да води тренировки в столична зала. В началото е сложно да убеди собственика в потенциала на новия спорт, но след демонстрация го печели. Днес води тренировки на 40 души по 3 пъти седмично. Повечето му ученици са от години, но понякога идват и нови. Няма разлика в тренировката за едните и другите, единствено в броя на повторенията и сериите, казва Димитров.

Особено актуален е въпросът дали с него човек може да влезе във форма след празниците. “Да, възможно е”, казва Димитров, но, забелязал усмихващата се от съседната маса девойка, бърза да добави, че няма да е лесно. 

За сметка на това е категоричен, че тапаутът става за ежедневна тренировка, но при определени условия. “Въпрос на възстановяване, дали организмът приема нужните витамини, храна и дали човек спи достатъчно”, посочва рецептата за всекидневни упражнения инструкторът.

Засмива се на въпроса какъв е профилът на трениращия тапаут. “Мазохист, обича да му е гадно по време на упражнения”, казва съвсем искрено Димитър. “В човека има една бариера, която е психическа, и когато е склонен да я прескочи, постига големи резултати. Хората, които се занимават с тапаут, обичат спорта, интензивността и може би от малки са се хванали с физическа активност”, казва той.

3. Отличник е на

всички изпити в НСО

На 25 години Димитров решава да влезе в Националната служба за охрана. Изпитът обаче е тежът - поне 61 лицеви опори, набиранията - 20, скок от място, тичане, 50 коремни преси. Всичко е за минута, само тичането е за норматив...

Димитър обаче бързо успява да се подготви, тъй като прави повечето упражнения и в тапаута. “Той ми помогна много за нормативите, понеже те са свързани със собствено тегло. Има координационен тест с постоянна смяна, например при бърпитата (вид упражнение) от земя да отскочиш горе - по този начин тренираш вестибуларния апарат”, обяснява той.

Другото ключово било натоварването. “При фитнеса се акцентира на една мускулна група, а в тапаута, както и в изпита за НСО, има не само силови упражнения, а бягане, лицеви опори, скачане, коремни преси, набиране. Вкарваш цялото тяло, и то за кратко време”, казва младши сержантът. Особено трудно било да се направят лицевите опори. “Искат да правиш по над 1 на секунда, или мимимум 61 за 60 секунди”, обяснява Димитров. 

Днес спортът продължава да му помага в работата. “Тук много се държи на подготовката. Постоянно имаме изпити, тренировки, специални обучения. Тапаутът ме държи във форма, за да мога да си покрия всичко”, казва младежът. Проверка на “24 часа” показа, че е сред отличниците в службата.

Работата му е охрана на стратегически обекти. Запитан кои точно обаче, Димитров погледна с изражение, казващо, че не би отговорил дори на лъчезарната госпожица, която се отдели от смартфона си, за да разбере къде би могла да срещне инструктура.

4. Бивш футболист

е, готви се за

треньор на деца

Преди да се захване с тапаут, Димитров тренира футбол в “Славия”. Играе като дълбоко седящ в половината си плеймейкър или реджистра, както е по-популярна напоследък позицията. Там най-добре изпъкват качествата му - издръжливост да тича из целия терен, отличен поглед върху играта както в атакуващ, така и в защитен план. Има и хубав пас, както и добър удар от дистанция. След “Славия” играе при мъжете на Националната спортна академия. Наскоро се отказва, но само от активния футбол. Смята да запише курс за треньор и да води занимания на деца. “Позицията ми ще ми помогне, защото участвах както в дефанзивен, така и в офанзивен план”, казва Димитров.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата