Излязоха неизвестни стихове на Яворов. Явора Стоянова категорична: Менте са!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8058460 www.24chasa.bg
Корица на книгата СНИМКА: Архив

Това може би са последните му стихове, твърдят познавачи

Племеницата на поета не открива стила му в тях

Появиха се документи и стихове, за които се твърди, че са неизвестни до момента писма и творби на един от най-големите български поети - Пейо К. Яворов.

Собственост на частно лице, те бяха подложени на експертна оценка и автентичността им бе потвърдена от доц. Милкана Бошнакова, историк и архивист, специалист по история на освободителното движение на българите в Македония и Одринска Тракия от Освобождението (1878) до периода между двете световни войни.

Става дума за три стихотворения. Изследователите твърдят, че това по всяка вероятност са последните стихотворения, написани от Яворов. В тях има следните строфи:

Факсимиле от документите
Факсимиле от документите СНИМКА: Архив

И паднах сякаш поразен от гръм –

зарових плачещо лице в земята

и чух със сетни сили чуден звън –

звънът на бойната тръба и на войната...

И тук ще стана бучка пръст,

но пак ще съм в теб, Родино!

Дори и да не турят кръст,

ти, майко, пак ще помниш мойто име!

………….

Немея аз в смъртен страх...

***

Един въпрос гори душата...

в достойнство ли живот живях?

И бях ли брат за брата?

Не е ли таз земя една?

В която свойте близки ще изпратя,

и както майчица една

тя ще ни прегърне като братя?

Племеницата на поета Явора Стоилова обаче изрази съмнение. Пред “24 часа” тя каза: "При Яворов всичко е ритъм. Тук няма такъв. В стиховете, които са цитирани...

Макар да не се съмнявам в автентичността на ръкописа на писмата, според мен стиховете не са Яворови". Майката на Явора Ганка Найденова бе най-добрата познавачка на творчеството на Яворов и основател на три негови къщи музеи. Тя е издала най-пълната биобиография на поета ден по ден.

Явора Стоилова е изумена от находката. Тя научи за нея от “24 часа”и обеща на препрочете пълните архиви на майка си Ганка Стоилова, която и направила пълна (до този момент) биобиблиография на Яворов, за да види дали там има нещо за тези писма и стихове.

Явора Стоилова, разлиствайки архивите на майка си, попада на този абзац: "Рядко съм чел за война тъй варварска, тъй жестока...", затова е убедена, че поетът не би написал "...и чух със сетни сили чуден звън –звънът на бойната тръба и на войната...

"Това против всякаква логика на неговото отношение", категорична е тя. "Той е такъв хуманист. Това е просто невъзможно да бъде написано от него! В това време той се посвещава на драмите си. Пълно менте са тези стихове!, категорична е Явора Стоилова.

Документите са включени в книгата “Непознатият Яворов”, издание на “Персей” и фондация “Пейо Яворов”.

В анотацията на книгата “Непознатият Яворов” е обяснено, че разказва момент от живота му, когато той втори път се бори за освобождението на Македония. Тогава е войвода на чета от Македоно-одринското опълчение, избран е за първи кмет на Неврокоп (днес гр. Гоце Делчев) и заедно с още трима войводи превземат гр. Кавала, като се представят за парламентьори на българската войска.

Всички

документи са

ясно датирани - октомври 1912 г.

Книгата включва историческа студия на Милкана Бошнакова за връзката на Яворов с освобождението на Македония, за случилото се с него там по онова време, за лидерите на организацията, с които общува Яворов, за събитията около превземането на Неврокоп и Кавала.

Илюстрирано е

с много снимки

Представени са документи - факсимилета, доказващи автентичността на всичко, като разчетен текст от Милкана Бошнакова. Има парче от турско знаме, разсечено от Яворов и с дарствен надпис на свой сподвижник (Григор Белокапов от Коньово), четири писма до близки приятели на поета (съратниците му Тодор Александров – лидер на ВМРО, Таньо Николов и Христо Чернопеев, Тодор Тодоров (Тодор Николов), разписки, издавани от Яворов като кмет на Неврокоп, и требвания (отчисляване от четата).

Стиховете са разчетени от Милкана Бошнакова и подредени графично в стихотворна форма от литературния критик и изследовател Пламен Тотев.

Това са стихове, които вероятно един ден ще се изучават и в училище, защото в тях има и нещо от Яворовата равносметка на живота му като човек и творец, убеден е познавачът и издател Пламен Тотев.

Всичко, което е писал Яворов след смъртта на Лора, с изключение на прибраните от Тодор Александров документи от архива на македонската организация, е в неизвестност.

След смъртта на Лора и постъпването на Яворов на лечение в Александровска болница, съпругът ѝ Иван Дрянков прибира всичко от квартирата им - така изчезват писмата на Яворов до Лора, разказва литературният историк Петър Величков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца