Ники Илиев облича монашеското расо и се връща в театъра след 10 г. пауза

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8058483 www.24chasa.bg
Ники Илиев в ролята на отец Ередия от “Осъдени души” СНИМКА: Личен архив

Влиза в ролята на отец Ередия в режисираната от баща му постановка “Осъдени души"

Ники Илиев слага расо, но не за да се отдаде на Бога, а за да се качи отново на театралната сцена. 10 години след като напусна театъра, Илиев се връща на сцената, но този път в ролята на йезуитския свещеник отец Ередия от “Осъдени души” по Димитър Димов. Постановката е на Шуменския драматичен театър и поканата за ролята идва от ръководството на театъра, а Ники Илиев приема предизвикателството след цяло десетилетие, в което не се е качвал на сцената.

В последните години името на Ники Илиев се спряга все по-често като режисьор, но този път в театъра ще е отново актьор. А за режисурата отговаря баща му Бойко Илиев. Премиерата на спектакъла ще бъде първо в Шумен на 31 януари, а в София - на 12 февруари на сцената на “Нов театър НДК”

Репетициите текат

още от началото

на декември

миналата година.

“Директорът на шуменския театър ми се обади. Въпреки че много отдавна бях решил да не играя в театъра, се съгласих, защото ролята е много хубава. Първо, романът е класически и второ, филмът е много известен”, разказва Ники Илиев. Поканата идва, след като директорът на театъра гледа филма “Завръщане”, в който Илиев е и актьор, и режисьор. “С баща ми са говорили и двамата са видели, че показвам някакъв прогрес в актьорската ми игра”, добавя Илиев.

Той не е единствената звезда, която се появява в новата постановка по Димитър Димов. Елена Петрова се превъплъщава в главната женска роля на Фани Хорн, а Любомир Ковачев играе другата мъжка роля на д-р Жак Мюрие.

Причината цели 10 години Ники Илиев да избягва театъра е, че не го намира за свое място, където да практикува актьорската професия. “Открих, че киното е моето призвание. Играх в театъра, но представленията и ролите ми не ги чувствах добре за себе си”, казва Илиев. За отдръпването му от театъра повлиява и честото пътуване по турнета, както и ниското заплащане на актьорите. “Това, което открих сега, е, че много зависи какво играеш и с кои хора. Когато ролята не провокира нещо в мен, значи няма смисъл”, казва актьорът.

Спомня си, че последната му роля в театъра е в постановката “Рейс” на Борис Панкин в Народния театър. Спомня си и първото си представление. Тогава играе заедно с Асен Блатечки и Параскева Джукелова в “Кожа и небе”. Отново го режисира баща му - Бойко Илиев. Действието се развива по времето на войната в Югославия. Блатечки и Джукелова играят главните герои, а в 15-минутната си роля Ники Илиев се опитва да ги залови и плени. Накрая Блатечки го убива. “Умирах много дълго време на сцената”, смее се актьорът, но си спомня, че тогава не се е чувствал пълноценен.

В първите дни на 2020 г. стана ясно, че най-гледаният филм за 2019 г. е “Завръщане” на Ники Илиев. Той беше номер едно по кината в 7 поредни седмици, като са го гледали 91 018 души. В лентата

за последно игра

легендарният

Стефан Данаилов,

който ни напусна преди два месеца. Там Ламбо беше дядо на Ники Илиев и екранния му братовчед Башар Рахал. “Всички сме много доволни от успехите на филма”, казва Илиев. Освен в големите градове из България актьорският състав представи лентата и в чужбина - Великобритания, Черна гора, Италия. Международното турне дори продължава и тази година. На 15 февруари режисьорът е във Виена за премиерата на “Завръщане”, след това заминава за Барселона в средата на март, следва Германия, където ще посети 5 града, и за финал се планират прожекции в САЩ. “От февруари до май тепърва ще се запознава публиката в чужбина с филма”, казва режисьорът.

Почитателите на “Завръщане” често му правят подаръци. Последният, който получава, е тениска с плаката на филма, а най-силният спомен с фенове е предложение за брак по време на прожекция. На премиерата

в Лондон един от

зрителите в салона

предлага брак

на приятелката си, но съучастници в плана стават актьорите от лентата, в това число и Ники Илиев. Те лъжат публиката в началото, че има томбола с екскурзия за двама. Така в края на филма теглят номерата на седалките на двамата бъдещи годеници. “Изведнъж той падна на колене и на всички в залата им стана ясно какво точно се случва”, разказва Ники Илиев.

Режисьорът в момента се намира “във време между два филма”, както сам се изразява. Все още има ангажименти около “Завръщане”, но е в процес на създаване на сценария за следващата лента. Той също ще е в съвместно продуцентство с Башар Рахал и Богомил Грозев.

“Все още обсъждаме идеи, но тепърва ще се поработи следващите месеци по сценария”, казва Илиев, но все още не иска да издава каква ще е историята.

От края на миналата година в ефира на Би Ти Ви се появиха закачливи реклами за ново вечерно шоу

на мястото на

“Шоуто на Слави”,

а за един от вероятните водещи се заговори именно за Ники Илиев. “Попаднах на няколко статии с моето име вътре, но никога не съм ходил на кастинг, нито някой ми се е обаждал”, казва той и добавя, че дори няма интерес да се занимава с такъв тип телевизионни предавания.

“Не е сериозно аз да заема мястото на Слави и да направя подобно предаване, от години нямам такъв интерес. Дори и да ми се бяха обадили, щях любезно да откажа”, казва още актьорът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза