Як шамар прави Луканов и Петър Младенов приятели за цял живот

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8058548 www.24chasa.bg
Петър Младенов като студент в МГИМО

Андрей припада, когато разбира, че ще го изключат от МГИМО

През 1957 г. Петър Младенов е приет да учи във факултета по международни отношения в Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО).

Преди това е завършил Суворовското училище в София и е бил една година студент във Философския факултет на СУ “Климент Охридски”.

В първоначалния списък на одобрените кандидати за Москва Младенов е под чертата първа резерва.

Над чертата са децата на новите министри и комунистически ръководители. Янчо Демирев е син на Демир Янев, министър на народната просвета. Майка на Валери Пчелинцев е Станка Цекова, министър на леката промишленост. Външният министър Карло Луканов е баща на Андрей Луканов. Светла Попова е дъщеря на Димитър Попов, министър на финансите. Бойко Димитров е осиновен син на Георги Димитров. Таня Манджакова е внучка на комунист от Сливен, който като политемигрант в СССР се издига до ръководна роля в Краснодар. През 1937 г. е разстрелян. Убит като политемигрант е и дядото на Лилия Герасимова.

Шансът на Петър Младенов в тази конкуренция е в нещастието на кандидат над чертата, който си чупи тежко крака и вместо него за Москва заминава Младенов.

По онова време

МГИМО е институт

от закрит тип

Редът в него е строг, а обучението е на много високо равнище. Там се подготвят висшите дипломатически кадри на страните от целия социалистически лагер. Интернационалният дух, който цари в института, обединява в сплотена общност студентите от различни държави и с различен произход.

Младенов пристига в Москва със стар очукан куфар. Майка му Стойна е сгънала вътре един шлифер, два панталона и няколко ризи, купени с пари назаем.

В студентското общежитие е настанен в една стая с Валери Пчелинцев и Янчо Демирев, с когото се знаят още от Суворовското училище, и с двама руснаци. В тяхната компания е и Андрей Луканов. Той обаче живее в московския дом на Георги Димитров, вече покойник, с вдовицата му Роза и осиновения им син Бойко, също студент в МГИМО.

Апартаментът е огромен и се намира в кооперация срещу Кремъл. 16-годишният Бойко има проблеми с българския език и Андрей трябва да му помага.

В МГИМО се запознават и стават приятели за цял живот Петър Младенов и Андрей Луканов. През идните десетилетия те ще споделят и хубави, и трудни моменти. В началото на 1989 г. двамата ще се изправят заедно срещу тоталитарния режим на Тодор Живков. Само няколко години по-късно политическите кариери и на двамата ще приключат по неочакван и драматичен начин. Единият ще плати за илюзиите си в политиката с оставка и публично разтерзаване, другият - с живота си.

А причината за сближаването на Младенов и Луканов в Москва е един... шамар.

Скандалната случка е последица от конфликта, който възниква между българските студенти, постъпили в МГИМО през 1957 г., и техни сънародници от предишни випуски.

“За някои от по-възрастните български студенти да следят и да донасят за колеги беше първостепенно задължение - разказва Бойко Димитров. - Още от първите учебни седмици по техни доноси започнаха да привикват “провинили” се колеги, за да им четат конско било в деканата, било в българското посолство.”

Най-честият повод за привикванията са закъснения или отсъствия от час. Най-старателният носител на тази полицейщина - и според Лилия Герасимова, и според Бойко Димитров - е техният състудент Р. В. Той е партиен отговорник, а Андрей Луканов - комсомолски секретар на българските студенти в института.

На една среща в българското посолоство на всички студенти в МГИМО Луканов и неговите съвипускници са посочени като назидателен пример за неизвинени отсъствия.

На излизане от посолството Андрей иска обяснение от Р. В. “Ти си симулант, така си се освободил и от военна служба!”, отвръща му партийният отговорник. Луканов е особено докачлив на тази тема поради сериозните здравословни проблеми, които има със сърцето. Вбесен, той изпуска нервите си и удря здрав шамар на Р. В.

“За да подведе Андрей под най-тежкото наказание, Р. В. се опита да припише на случката политически и “класов” характер - разказва Бойко Димитров. - Вдигна шум до бога с приказки от рода на

“Комсомолът удари

шамар на Партията!”,

с намеци за сблъсък между разглезени министерски синчета и “здравото пролетарско ядро”.

Според устава Андрей Луканов може да бъде наказан само от комсомолската организация, защото не е член на БКП. А сред комсомолците Р. В. няма влияние. Администрацията на института знае за случая, но не се намесва във “вътрешната разпра” между българите.

След като на няколко комсомолски събрания не успява да издейства наказание на Луканов, амбициозният Р.В. се обръща лично към ректора на МГИМО Фьодор Риженко. Той е работил “в органите”, служил е и в комендатурата на Кремъл.

Ректорът свиква събрание на българските студенти. В самото му начало той пита кои са приятелите на Луканов и нарежда те да станат прави.

Всички мълчат и се спотайват, свели глави. Изправят се единствено Бойко Димитров и Петър Младенов, който по принцип няма никакво отношение към скандала.

Противно на очакванията на ректора Риженко нито те, нито “обвиняемият” Луканов показва някакво покаяние. И тримата твърдят, че конфликтът с Р. В. е възникнал заради “нарушаване на демократичните норми на поведение и морал” от страна на партийния отговорник.

Риженко обаче е на друго мнение: “Във вашата група има язва. А какво прави хирургът, когато иска пациентът му да се излекува от нея? Реже я!”. “В този момент Андрей, бял като платно, се свлече от стола си”, спомня си състудентката им Лилия Герасимова, която по-късно става съпруга на Луканов.

Няколко дни след събранието на централно място на информационното табло на института се появява съобщение, че “за неправилно поведение” са наказани студентите от трети курс на Факултета по международни отношения Андрей Луканов - със строго мъмрене и последно предупреждение за изключване, Петър Младенов - със строго мъмрене, и Бойко Димитров - с мъмрене”.

По това време шеф на консулската служба в българското посолство в Москва е Найден Малеев. Той е брат на съпругата на Тодор Живков Мара Малеева, а синът му Христо Малеев също е студент в МГИМО. Найденов съобщава в София за случилото се и Р. В. е отзован. Не след дълго Риженко напуска института и наказанията на тримата са отменени.

Скоро след този случай Бойко Димитров се жени за колежката си Таня Манджакова и Луканов се мести в студентското общежитие на института. Така в една стая заживяват Петър, Андрей, Валери Пчелинцев и Страхил Червенков.

Още от средата на първата учебна година Луканов започва да ухажва състудентката си Лилия Герасимова, а красивият и чаровен Пьотър Тошевич Младенов не може да устои на неспирните атаки от рускини и други чуждестранни колежки от института.

“Една вечер с тази мадама, следващата - с друга мадама”, спомня си с усмивка Лилия. Въпреки строгия ред в общежитията Петър намира начини да покани момичета на гости в стаята им.

Във втори курс обаче Петър

Младенов започва

сериозна връзка 

с рускинята Светлана

Баща й е главен кадровик във външната търговия на СССР. Петър я нарича Заека и това става неин прякор. Така се оформя приятелската четворка от Андрей и Лили и Петър и Светлана. Почти неразделни са, ходят заедно на кино, на театър, на пикници и екскурзии.

На 29 юни 1963 г., само 3 дни след последния изпит в института, Лилия и Андрей Луканов се женят. Кумуват им Петър Младенов и Светла Попова. За да купи цветя за булката, Петър си продава палтото.

Всички българи се връщат в родината, Светлана остава в Москва. След години Петър се жени за Галя от Кричим. Заминават за Видин, където започва кариерата на Младенов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца