“Четене и живот” от Цветан Тодоров - последните думи на "прокудения" хуманист

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8058718 www.24chasa.bg

Едва ли има друг писател, философ и есеист, тясно обвързан с нашата епоха и опитващ се да я обясни с толкова проникващ и широк, критичен, информиран и смирен поглед като Цветан Тодоров.

На български език за първи път се появява издаденият посмъртно сборник “Четене и живот” (превод на Валентина Бояджиева, ИК “Сиела”) с многолики “текстове по повод” на крайно различни теми - за писатели и художници като Ромен Гари, Сюзан Зонтаг и Жорж Жакло, на които “възпитаникът на Просвещението” се възхищава, страници за история и геополитика, разсъждения за морала или хуманитарните науки.

“Четене и живот” обхваща близо 30 г. от творческия му път. За политиката в театъра и театъра в политиката, за умението да гледаме, слушаме и четем - “Четене и живот” е нещо повече от литература, нещо повече от философия. Това са думи завещание; думи, произнесени с безкрайна любов към човека във всичките му проявления.

“За разлика от мнозина други, по-известни от него, Цветан не беше нито дърдорко, нито фокусник. Той беше кротко непримирим, прозорлив интелектуалец, скромен учен, изследовател енциклопедист и педагог (“превеждач”, казваше той), хуманист без илюзии, гражданин на света, умерен и взискателен. Затова е толкова важно да го четем: това ни прави по-умни, по-скромни, по-нюансирани, по-точни - по-осъзнаващи сложността на света и трагичността на нашата участ.

Настоящият сборник няма да утеши за загубата онези, които го обичаха, но ще помогне на всички ни да живеем малко по-добре или поне не толкова зле, а това е всичко, което можем да искаме от една книга”, пише Андре Конт-Спонвил.

Номите на сър Тери Пратчет

бягат от Магазина

“Грима и Доркас” (ИК “Сиела”) е втора част от трилогията за номите на сър Тери Пратчет. Арнолд Брос е създал своя универсален Магазин с едничката цел да го направи обитаем за мъничките същества - високи едва педя, наречени номи. В Магазина всичко се намират под един покрив. Такова нещо като Отвънка просто не би могло да съществува. Докато оттам не пристига малка група пришълци с вестта, че Магазина ще бъде разрушен. Номите организират епично бягство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата