Виртуозният валдхорнист Щефан Дор гостува на Софийската филхармония

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8060695 www.24chasa.bg
Щефан Дор

Виртуозният валдхорнист Щефан Дор ще гостува на Софийската филхармония. Събитието е на 23 януари в зала "България", съобщиха от филхармонията.

Изтъкнатият солист и водач в Берлинската филхармония ще изпълни Втория концерт за валдхорна от Рихард Щраус под диригентството на Йоханес Вилднер. Във втората част на вечерта ще прозвучи Симфония номер 4 от Шуман.

Вторият концерт за валдхорна и оркестър е едно от последните значими произведения на Рихард Щраус. Създаден е през 1942 г. и изпълнен за първи път на 11 август следващата година в Залцбург със солист Готфрид фон Фрайберг и оркестъра на Виенската филхармония с диригент Карл Бьом.

Щраус питае особена любов към валдхорната. Неговият баща и първи учител - Франц Йозеф Щраус, е уважаван валдхорнист в оркестъра на Мюнхенската опера, професор в Кралското висше училище по музика в Бавария, обичан композитор и диригент. Франц Йозеф Щраус е и първият изпълнител на голяма част от произведенията на сина си за валдхорна.

Щефан Дор е завършил консерваториите в Есен и Кьолн. На 19-годишна възраст става концертмайстор на групата на валдхорните на Франкфуртската опера и започва солова кариера с оркестъра на Байройтския фестивал, филхармонията на Ница и германския симфоничен оркестър на Берлин. От 1993 г. е водещ валдхорнист на Берлинската филхармония, а през 2009 г. става и първа валдхорна на престижния оркестър.

Работил е с диригенти като Даниел Баренбойм, Кристиан Тилман, Инго Мецмахер, Клаудио Абадо. Постоянен участник е в оркестъра Wien-Berlin, води майсторски класове по цял свят, преподава в прочутата академия на името на Херберт фон Караян. Соловият му репертоар обхваща както произведения от класическия и романтичния период - Моцарт, Хайдн и Щраус, така и съвременни композитори като Дьорд Лигети, Оливър Кнусен и Фолкер Кирхнер.

Маестро Йоханес Вилднер учи дирижиране, цигулка и музикознание във Виена и Парма - при Карл Остерайхер и Владимир Делман. Кариерата си започва като музикант в състава на Виенската филхармония. Първата му позиция като диригент е начело на Филхармонията на Кошице (Словакия), след това става главен диригент на оперите в Прага и Лайпциг. През 1997 става музикален директор на Нов филхармоничен оркестър на Вестфалия в Германия. Остава на този пост в продължение на 10 години. От 2010 до 2014 е основен гостуващ диригент на оркестъра на Би Би Си в Лондон. От 2014 г. е директор на австрийския оперен фестивал Oper Burg Gars, същата година е назначен като професор по дирижиране в Университета във Виена.

Записал е над 100 диска и DVD-та, сред които Брукнер (трета и девета симфония), интегрални версии на "Така правят всички" на Моцарт и "Прилепът" на Йохан Щраус, всички творби на Шуман за пиано и оркестър, както и албум с творби на непознати композитори като Д'Ерлангер и Браунфелс с оркестъра на Би Би Си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата