Людмил Ангелов свири първия концерт за пиано на Мориц Мошковски

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8061423 www.24chasa.bg
Людмил Ангелов ще свири в зала “България” на 16 януари.

Ръкописът на партитурата е считан за изчезнал повече от 100 години

Людмил Ангелов заедно със Софийската филхармония ще представи дълго смятания за изчезнал Концерт за пиано на Мориц Мошковски. Това е и първото произведение на композитора. Събитието ще бъде на 16 януари в столичната зала “България”.

Пианистът освен виртуоз е известен също със своята откривателска и изследователска страст. Негов приятел колекционер случайно попада в Парижката библиотека на ръкописа на партитурата на въпросното произведение, който е смятан за изгубен повече от 100 г. Людмил Ангелов и маестро Кираджиев правят редакция и тя е издадена за първи път в Лион.

След това е направено и първото съвременно изпълнение на творбата в Националната филхармония във Варшава.

По-късно е реализиран и студиен запис с оркестъра на Би Би Си в Глазгоу, издаден на компактдиск от британски лейбъл.

Людмил Ангелов има впечатляващ списък от подобни открития. Сред произведенията, които чрез него получават нов живот, са и Четвъртият концерт за пиано на Капустин, Концерт на Шелинг и Симфония по една планинска песен от Венсан д'Енди.

Немският композитор от полски произход Мориц Мошковски е сред най-популярните творци в края на XIX век. За него Игнаци Падеревски е казал: “След Шопен Мошковски най-добре знае как се пише за пиано и написаното от него обхваща целия диапазон на клавирната техника”.

Неговият Първи концерт е сред най-красивите произведения от това време. Почитател на творбата е и самият Лист, който кани Мошковски да изпълнят заедно концерта в транскрипция за две пиана през 1874 г.

По време на концерта на 16 януари ще прозвучи също Симфония № 5 от Антонин Дворжак. Тя е написана за шест седмици през юни и юли 1875 г.