На 69 години наш олимпийски медалист продължава да се състезава (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8069213 www.24chasa.bg
Иван Манев СНИМКИ: Елеонора Кълвачева

Разкажете личните си истории в рубриката ни "Необикновените".

В нея включваме вашите вдъхновяващи постижения, различни и чудати умения, приключенски пътешествия, интересни хобита и занимания. Изпращайте необикновените си истории на zyosifova@vgb.bg и ekulvacheva@vgb.bg, а най-любопитните ще бъдат публикувани във вестник "24 часа" и в най-четения сайт - 24chasa.bg.

Заедно със съотборниците си от четворката печели първия медал от олимпиада в историята на мъжкия ни каяк

Първоначално го гонят от всякакъв спорт – нямал заложби

Изминал общо 120 000 км с каяк, което се равнява на 3 обиколки на Земята по Екватора

Иван Манев по прякор Железния е бронзов медалист от олимпиадата в Москва през 1980 г. Днес той е почти 70-годишен и продължава да се състезава с каяка – преди няколко месеца финишира с впечатляващи времена на 500, 1000 и 5000 м на държавното първенство в Пловдив.

„Остаряването е заблуда“, казва той пред „24 часа“. Формата си поддържа с ежедневни тренировки – тича, кара колело, гребе, плува, ходи по планините. „Без физически навик човекът не е човек“, споделя Манев. Средно изминава по 30-40 км на ден с колело и гребе между 10 и 40 км. На тези години той прекосява 10 км с каяка за около час.

Захваща се със спорта късно – чак 10-и клас, защото няма заложби и отвсякъде го гонят. Опитва да се занимава със скокове във вода, след това атлетика, но всеки път приключва след няколко месеца. По случайност стига до каяка. С негов приятел имат еднотипен проблем с формата на гърдите и им препоръчват да се запишат на гребане. „Като отидохме там, само ни гледаха и ни се смееха. Викаха „бягайте, вие луди ли сте, ще ви сложим по една щанга с 40 км и ще ви смачка – за нищо не ставате“. Аз вече се бях отчаял, защото в никакъв спорт не ме взимаха - щях да развия някакви комплекси. Но един треньор събираше кьораво и сакато, та и ние попаднахме там“, смее се Иван Железния.

Стартира в гребането като аутсайдер, всички на Панчарево го побеждават. Тъй като не е талантлив, той започва да тренира няколко пъти повече от останалите, за да успее да стане шампион. „Винаги съм гребал повече, но в рамките на комфорта. Две седмици преди състезание само форсирам и който има по-стабилна основа, „излита по-нагоре“. Много упражнения на плиткото трябват, за да правим тежки натоварвания след това“, обясни Манев.

„Не бях любимец на федерацията и затова никога не съм участвал с хубави каяци на състезанията, но пак успях! Казвах им: „Ей, ще изпълнявам всичко, което ми казвате, и нощно време ще тренирам - само да взема медал“, коментира спортистът. Тъй като не среща подкрепа от федерацията по каяк тогава, той сам стига до системите, по които тренират световни и олимпийски шампиони в дисциплината. Успява да се наложи над треньорите и заедно с тримата си съотборници от мъжката четворка каяк започват да се готвят за Москва по новите методики.

„И така спечелихме медал. Той беше първият от олимпийски игри за мъжкия каяк“, разказва развълнуван Иван за неповторимия успех на олимпиадата през 1980 г. „В първия момент не знаеш на кой свят си. Минаха дни, седмици, месеци, докато започнах да го осъзнавам. Всяка година отиваме на големите първенства, тренираме два пъти повече от останалите и не можем да влезем в шестицата. В Москва бяхме последната девета лодка, която се класира за финала. Над 5 лодки се бориха за олимпийското злато - руснаците с най-добро време, германците – олимпийски шампиони, поляците – многократни световни, австралийците – вицесветовни шампиони, шведите също бяха много силни, французите се бориха за първо място, и в един момент ние ставаме трети. Влязохме с фотофиниш. Едвам се разбираше кой е втори, поляците останаха на педя зад нас. И ние се оглеждаме и не можем да повярваме, че сме с медал. Не очаквахме, че ще влезем в шестицата, камо ли да спечелим бронз“, добавя той.

Гребецът споделя, че според него сега нямаме подобни успехи, защото системата е сбъркана: „Активността, с която влизат децата в училище, не трябва да се убива, а да се засили. Нужно е да променим образователната система и да създадем физически навици на учениците още от самото начало на деня“. По думи на Железния децата днес водят много по-застоял начин на живот, отколкото миналите поколения, а са по-енергични и когато активността им се ограничи, се поражда агресия.

„Спортът нищо не взима, само помага. Ние сме това, което са нашите навици. Като гледам човек какво прави, знам къде отива. Единствено стимулантите могат да увредят. Веднъж взех анаболи, но спрях, защото видях, че ефектът ще е катастрофален. Много по-силни резултати се постигат само с натурални продукти“, коментира Манев. По темата олимпийският медалист от Москва изтъкна ползите от пчелните продукти – млечице, прашец.

„Тайната на големия успех е работа и лишения. Знаех, че трябва да работя повече от другите и да се въздържам повече. Личният живот остава на заден план тогава“, разкрива Иван Железния. „Аз съм избрал най-трудния път и затова ми е лесно. Като избере човек по-лесен път, ще се качи ли на върха?!“, казва още той.

Спортистът споделя, че спазва строг режим относно съня. Ляга си рано и става рано, защото енергията се възстановява от залез слънце до полунощ. Винаги става преди изгрева. За гребеца почивката е само когато спи. Времето за сън му се простира от 8 до 10 часа.

„За да искам да постигна повече от някого, трябва да наблюдавам навиците му и да ги надмина с малко. С едни и същи навици си оставаме едни и същи хора“, добавя Иван Манев.

На въпрос дали мисли, че някога ще прекрати заниманията си със спорта той отвръща: „То е невъзможно да се откажа. Щом започнем диета, спорт, фитнес и ги правим повече от 40-50 дни, организмът вече свиква и връщането назад води до болестно състояние. Т. е. почнал ли си – никога не спирай!“.

Самият той поддържа своята форма на тези години като никога не спира. „Радостта зависи само от активността“, коментира Железния.

През всичките тези години състезателят е изминал общо 120 000 км с каяк, което се равнява на 3 обиколки на Земята по Екватора. Първият му успех идва със спечелването на бронзов медал от европейското първенство за младежи през 1971 г.

Затова Иван Манев се обръща с послание към младите: „До 30 години ние спим, след 30 се събуждаме. За чувства, мисли - преди това всичко е повърхностно. До 30 години единственото, което трябва да направят младите, е да постигнат някакъв връх. Забравете всичко до 30-годишна възраст и бъдете между най-добрите в спорт, наука, бизнес, каквото и да е“.

За своите бъдещи планове 69-годишният състезател заявява: „Оттук нататък - сега започваме! Край няма. Краят е само за пораженците!“.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното

Падналите обилни снеговалежи последните два дни и празните булеварди накараха любителите на екстремното шофиране да покажат отново "уменията си". Опасните дрифт изпълнения не останаха незабелязани от останалите участници в движението, които възмутено коментираха безотговорното поведение на тези улични състезатели