Премиерата на "Дама Пика" от Чайковски - на 31 януари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8074122 www.24chasa.bg
Константин Тринкс- диригент

„Дама пика“, заедно с Шестата симфония - Патетична, е връх в творчеството на Чайковски. Написана с трескава бързина - в поразително кратък срок - само за 44 дни, тя се превръща в най-потресаващия дълбок и искрен израз на творческия светоглед на Чайковски. Като Моцарт по време на съчиняването на „Реквиема“, Чайковски е ридал над вдъхновените страници на най-хубавата измежду руските опери: „На някои места, пише той до брат си, например в четвъртата картина, която аранжирах днес, аз изпитвам такъв страх и ужас, и потрисане, че не е възможно и слушателите да не почувстват поне част от същото това нещо.“ В своето изследване за „Дама пика“ руският музикален критик Иван Солертински пише: „Самата „Дама пика“ излезе извън жанровите рамки на традиционната опера: такова абсолютно съвпадение на сюжетно, психологическо и музикално действие, каквото е постигнато в гениалната четвърта картина - спалнята на Графинята, едва ли може да се срещне в цялата световна оперна литература. Само тази картина е достатъчна, за да се постави „Дама пика“ до великите шедьоври на музикалния театър. Това съобщиха от Софийската опера и балет. 

Премиерата на „Дама пика“ е на 31 декември 1891 г. в Санкт Петербург. В България премиерата на „Дама пика“ е през 1926 година в София. Диригент е Юрий Померанцев, руски музикант, който работи по това време в София.

Константин Тринкс, диригент със забележителна кариера в Германия, българската публика познава от величественото представяне на „Парсифал“ и на Вагнеровите шедьоври на сцената на Софийската опера и балет.

Атанас Младенов – в ролята на Елецки и Виолета Радомирска – в ролята на Полина
Атанас Младенов – в ролята на Елецки и Виолета Радомирска – в ролята на Полина

Тринкс прави своя дебют в Дармщатския държавен театър с премиерата на „Нюрнбергските майстори певци”. Там е бил и главен диригент. Работата на Маестро Константин Тринкс е разнообразна. Той е канен по целия свят, на много световни сцени да дирижира премиери и спектакли, тъй като името му е гаранция за висок професионализъм.

Мартин Илиев – в ролята на Герман

Завършва музикалното училище в Стара Загора и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Реса Колева.
Прави кариера като баритон с над 20 централни роли, но през 2005 година се насочва към драматичния и героичен теноров репертоар.

Дебютира в ролята на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” (Пучини), а впоследствие разширява своя репертоар с роли и от Вагнеровия репертоар.

В 1995 г. започва обучението си в Музикалната академия, където учи пеене при Александрина Милчева. Две години по-късно изпълнява на сцената на Софийската опера първата си значима роля в „Севилският бръснар“. От 1999 г. живее и работи в Швейцария (Цюрих).

Атанас Младенов дебютира на професионална сцена в „Хубавата Елена“. Специализира в Българския културен институт „Борис Христов“, в Рим, след което следва две години в държавната консерватория „Джоакино Росини” в Пезаро, Италия.

От 2009 г. пее на сцената на Софийската опера в „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах. Следва участие в „Дон Жуан“ от Моцарт на летния фестивал „Августа Траяна“ в Стара Загора. Изпълнява и ролята на граф Алмавива в „Сватбата на Фигаро“ в Кипър. Участва с голям успех във Вагнеровите епоси „Залезът на боговете” (из тетралогията „Пръстенът на Нибелунга”) с ролята на Гунтер, „Тристан и Изолда” като Курвенал и в „Парсифал” с ролята на Амфортас, за която е високо оценен от международната музикална критика.

Веселин Михайлов – в ролята на Томски

Стипендиант е на „Галерия на българските таланти“, на Фондация „Борис Христов“ и на Фондация „Райна Кабаиванска“. Завършва курс в Академията „Санта Чечилия“ в Рим и Майсторски клас на Райна Кабаиванска в Модена с подкрепата на Фондация „Борис Христов“. Участва в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Модена, Италия.

Участва в спектакли и концерти в Софийската опера и балет, в зала „България“, в българските културни центрове в Будапеща, Братислава, Виена и Прага. Пял е също така в Германия и Швейцария.

В „Дама пика“ участват и солистите:

Ангел Антонов ( Чекалински), Бисер Георгиев ( Сурин), Даниел Острецов (Чаплицки), Николай Войнов (Нарумов), Слави Манов ( Разпоредител ), Иванка Нинова (Графинята), Цвета Сарамбелиева (гувернантка), Баясгалан Дашням (Маша ), Станислава Момекова (Прилепа ) и др.

Оркестър и хор на Софийската опера и балет

Диригент на хора: Виолета Димитрова

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко