Чудото на Матера - милион туристи, печалби и холивудски продукции

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8080629 www.24chasa.bg
Даниел Крейг и Леа Сейду в Матера, където се снимаха в новия филм за Джеймс Бонд. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

На 9 април ще дебютира и филмът за Джеймс Бонд, сниман сред пещерните жилища

Аз съм Бонд, Джеймс Бонд, произнася най-известният таен агент в света и прехвърча с мощния си мотор сред каменните пещери на Матера. В италианския град, столица на европейската култура за 2019 г., бяха част от снимките на най-новия филм за 007.

Даниел Крейг, който се превъплъщава в агента, и екипът на новия филм за Джеймс Бонд “Няма време за умиране” на режисьора Кари Джорджи Фукунага, бяха само част от близо един милион туристи, посетили Матера и област Базиликата през 2019 г.

В нея Матера, която заедно с Пловдив беше европейска столица на културата, регистрира поредния си рекорд.

Периодът, в който градът е бил смятан за “срама на Италия”, защото жителите му живеели като животни в пещери, е само блед спомен от миналото. През 1993 г. Матера беше първият южен град в Италия, който стана част от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. После стана и първият град от Южна Италия, който се превърна в европейска столица на културата през 2019 г.

С постигнатите резултати през тази година Матера стана и

градът с

най-големия

скок в туризма

от чужбина,

регистриран, откакто през 1985 г. започва инициативата за европейски столици на културата. Над 44 на сто прираст в броя чужди туристи в града беше отбелязан миналата година. В област Базиликата, където се намира, беше регистриран скок от 34% в този аспект. Почти 1 млн. туристи посетиха града и региона, дошли от най-далечни краища от цял свят. 

Медийният отзвук за Матера също беше огромен – в над 40 страни по света се разказва за италианския град. Към него насочиха прожекторите си и много кино- и тв продукции от цял свят.

В миналото Матера също е привличал вниманието им, но предимно като естествена сценография за филми с библейски сюжети. Сега обаче градът е атракция за всякакви продукции.

Над 1300 тв

и кинопродукции

избраха Матера

миналата година

за снимките си.

Като европейска столица на културата Матера постигна и друго чудо – в привличането към каузата на своите съграждани. Повечето от жителите на града участваха не само като зрители, а и като актьори във всички видове събития. В крайна сметка целите на организаторите бяха повече с етичен, а не толкова с бизнес характер.

Матера успя да

въвлече в

приключението

си 17 000 ученици

и студенти

1500 доброволци пък се включиха в организацията на 1228-те културни събития в Матера и Базиликата. В тях участваха общо 18 000 души. 

Какво означава това за Матера? Най-вече огромна съпричастност и силна ангажираност на местното население - градът има 60 000 жители (за сравнение Пловдив надхвърля половин милион).

Инвестициите в културата през годината, в която даден град стане европейска столица, се възвръщат шесторно, твърдят изследвания. Благодарение на различни европейски програми

област

Базиликата

похарчи за

Матера над

126 млн. евро

Близо 86 млн. от тях идват от еврофондове за регионално развитие. Те са инвестирани за подобряване на инфраструктурата, за реставриране и обновяване на културното наследство, за подобряване на обществените услуги, за стимулиране на местния бизнес.

Емблематичен пример е реставрирането на катедралата на Матера – тя беше отворена за публика след 10-годишен ремонт. За това бяха инвестирани 3 млн. евро, като в проекта бяха въвлечени 16 местни фирми. Други 12 млн. евро европейски фондове бяха вложени в подобряване на инфраструктурата на Пиаца дела Визитационе, 6 млн. - в подобряване на регионалния транспорт, 3 млн. евро – за реставриране на театър в града, а с 44 млн. евро са стимулирани финансово местни предприемачи. Беше завършено и първокласното шосе, свързващо Матера и Бари – 65-те километра между тях сега се вземат за 1/2 час.

Матера закри официално годината на културата на 19 декември 2019 г. със спектакъл в Кава дел Соле (Слънчевата кариера). Това е трансформираното пространство на скалната кариера, където навремето се е добивал туф за изграждането на къщи и паметници. Там се провеждаха манифестации и концерти, има и аудиториум със 700 места с ресторант и бар. Там се състоя церемонията по откриването на 19 януари 2019 г. 

“Трябва да дойдете тук, за да видите чудото Матера, за да разберете

как инвестирането в

култура променя

съдбата на

градовете и

на хората,

особено в Юга на Италия”, писа в туитър италианският министър на културата Дарио Франческини при закриването.

Въпреки че южният град привлече вниманието на хиляди от цял свят, ефектът “Матера” на световно ниво се очаква след 9 април, когато на големия екран ще дебютира филмът за Джеймс Бонд, сниман сред пещерните жилища.

Местните жители пък ще отсъдят случилото се в Матера през май 2020 г., защото тогава са местните избори. Ако потвърдят досегашния си кмет Рафаело де Руджиери, значи одобряват свършеното от него за годината на културата.