Колекционер плати 1 милион лири за ценна британска монета

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8083166 www.24chasa.bg
Снимки: Royal Mint

Британски колекционер плати 1 милион лири за златен суверен от времето на крал Едуард Осми, съобщиха Би Би Си и БТА.

Сумата е рекордна за британска монета.

От монетата са изсечени само шест пробно, но след това тя не е пусната в обращение заради абдикацията на краля през декември 1936 г. Номиналът й е една лира.

Монетата е с диаметър само 22 мм, но е от 22-каратово злато. Теглото й е 7,98 гр. Такива монети не са пускани в обращение във Великобритания от 1932 г.

Новият собственик нарече шанса да купи суверена и да го върне във Великобритания от САЩ "възможност, каквато се появява само веднъж в живота".

При предишната продажба през 2014 г. цената на златния суверен достига 516 000 британски лири. Тогава я купува американски колекционер.

Четири такива монети се съхраняват в музеи, а две са в частни колекции. Големият интерес към нея се дължи не само на факта, че е много рядка, но и на връзката й с Едуард Осми и на това, че с нея той нарушава вековна практика.

Всеки следващ владетел във Великобритания е изобразяван на монетите с противоположния профил на този на предшественика му. Едуард Осми обаче предпочитал левия си профил и настоял да бъде представен така и на суверена. Джордж Шести, който го наследява, също иска да бъде показан левият му профил.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца