Мария Гулегина гостува в „Тоска“ и „Турандот“ в Софийската опера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8092962 www.24chasa.bg

Руската оперна звезда Мария Гулегина гостува на 24 януари в "Тоска" и на 21 февруари - в "Турандот". Това съобщиха от Софийската опера, домакин на спектаклите.

Прочутото вердиево сопрано е познато на българската публика от участията й спектаклите "Парсифал", "Набуко", " Турандот " и "Бал с маски". Тя е определяна от музикалната критика като един от водещите драматични сопрани в света. Единствената изпълнителка е с 16 главни роли в нови постановки, в Миланската скала.

В репертоара си Мария Гулегина има и редица участия по световните оперни сцени, а в "Тоска", в Софийската опера и балет на 24 януари, тя ще си партнира със солистите Костадин Андреев, Пламен Димитров, Ангел Христов, Илия Илиев, Николай Павлов, Александър Георгиев, Петър Бучков и Йоана Кулева. На диригентския пулт ще застане маестро Григор Паликаров.

Във второто й участие - на 21 февруари в ролята на Турандот, в едноименната опера на Джакомо Пучини, ще участват също Цветан Цветков, Светозар Рангелов, Костадин Андреев, Силвана Пръвчева, Атанас Младенов, Николай Павлов, Хрисимир Дамянов, Николай Петров. Гост-диригент ще бъде маестра Кери-Лин Уилсън (Канада).

Гулегина е родена на 9 август 1959 г. в Одеса, в семейството на арменец и украинка. Кариерата й започва през 1983 г. като солист на Националния театър за опера и балет на Белорусия в Минск. Изпълнила е над 165 пъти в Метрополитън опера (Ню Йорк) главните роли в "Аида", "Турандот", "Тоска", "Норма", "Макбет", "Набуко", "Андре Шение", "Дама пикаУ, "Селска чест" и др. Критиката я нарича "кралица на операта" и "руското сопрано с Верди във вените". За обществената си ангажираност е удостоена със "Света Олга", най-високото отличие на руската православна църква. Почетен член е на борда на Международния параолимпийски комитет и е глобален посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г