Учителите могат да направят темата за здравословното и балансирано хранене интересна за децата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8101513 www.24chasa.bg

Колко рано трябва да започне разговорът за здравословното хранене сред децата? Какво стои зад името на инициативата "Умници гладници" и как учителите могат да се включат в нея? По темата говорим с Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация „Родители“

- Как темата за здравословно и балансирано хранене може да бъде направена интересна за децата?

- Темата за здравословното и балансирано хранене е ключова за развитието на детето и тя съпровожда живота му от самото му раждане. За всеки родител това е една от основните задачи - да формира правилни хранителни навици в детето си. Разбира се, в училищна възраст към родителите се присъединяват и другите значими възрастни за детето - учителите.

В училище има много начини да се предизвика интереса към тази тема - както с промяна на средата, така и с отваряне на пространства за разговори, създаване на проекти, готвене, правене на градинки за отглеждане на плодове и зеленчуци и още любопитни начини.

Инициативата „Умници гладници” е чудесна възможност, за да могат учителите да представят своите идеи за интересни уроци и практики, които да повдигнат темата за балансирано хранене.

Чрез нея ще се съберат 15-те най-добри методически разработки и ще бъдат обединени в специален материал, който ще подпомогне и разнообрази работата на учителите в начален етап. Кампанията е чудесен начин за обмяна на добри практики.

- Още от началните класове ли следва да се повдигне тази тема? Не е ли рано?

- Както вече стана въпрос, темата за храненето е непрекъснато в ежедневието ни.

Началният етап е много ключов, защото това всъщност е първият напълно самостоятелен период за детето. Децата в начален етап все повече търсят това сами да взимат решения, проявяват интерес към различни теми, имат желание да знаят и ние, възрастните около тях - родители и учителите е необходимо да им дадем възможност да натрупат знания и по темата за здравословното и балансирано хранене.

Тази тема отваря много важни въпроси за здравословния начин на живот, за това какви избори правим за себе си.

- Защо инициативата поставя темата за здравословно и балансирано хранене във фокуса на вниманието на началните учители?

- Инициативата „Умници гладници” предоставя възможност на учителите от начален етап да създадат наръчник с изцяло авторски теми. Теми, които те самите са разработили и тествали с децата в класовете си, теми, които знаят, че истински вълнуват децата.

В начален етап децата полагат основите на знанията си и да се научат какво е балансирано и здравословно хранене е ключово.

Истината е, че когато тръгнат на училище децата се изправят пред много изкушения, свързани с храната, която се предлага в него или около него.

Важно е и родителите да не забравят, че децата им продължават да имат голяма нужда от сутрешна закуска преди училище и от подбрана храна за обяд.

Децата в начален етап израстват много динамично и им е необходима здравословно и балансирано меню, за да участ, да играят, да се движат.

- Какво трябва да направят началните учители, за да се включат в инициативата?

- За да се включат в инициативата ни е необходимо учителите да подготвят урок, който е интерактивен, интересен и поднесен различно на децата. За да бъдем максимално полезни на учителите е разработен специален материал с насоки по темата, който предоставя ценни идеи и съвети за провеждането на такъв вид урок. Следващата стъпка е попълването на формата за кандидатстване, която ще намерят в този линк https://roditeli.org/umnici-gladnici/ до 31.01.2020 г.

На сайта на кампанията всеки учител от начален етап може да се запознае с подробната информация, както може и да намери специално разработения материал с полезна информация и идеи.

- С какво ще бъде полезна инициативата и на родителите?

- Семейството и училището имат ключова роля при изграждането на култура на здравословно и балансирано хранене при децата.

Нашата инициатива ще ги улесни най-много в този процес, защото представя темата за балансираното хранене по забавен и интересен начин. Родителите ще имат още една възможност да говорят с детето си по интересни теми, свързани със здравословния начин на живот, да експериментират различни храни, да изберат заедно спорт, с който да се занимават.

Родителите могат да подкрепят училището в това да подобри и надгради политиката си здравословно хранене в училище.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес няма спиране в последно време. Той сменя жените една след друга. Наскоро испанецът имаше кратък флирт с участничката в италианския "Биг брадър" Елиза де Паничис. Моделката сама потвърди за отношенията им в ефир. Това вбеси Ернандес. И явно е довело до край на отношенията им

Футболистите на "Левски" ще получат заплати и този месец. Клубът успя да събере средства, за да се разплати с тях на 20 февруари. Тогава е датата, на която играчите взимат месечните си възнаграждения. Парите постъпиха в касата на "сините" благодарение на отличната посещаемост на дербито с ЦСКА-София. На Националния стадион имаше над 27 000 зрители