Античен храм от ІІ в. излезе под мозайките на базиликата в Пловдив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8109549 www.24chasa.bg
Под нивото на мозайките излезе по-старият античен храм с дъговидно водно огледало в центъра. Снимки: Евгени Цветков

Режат лентата на 2 април, бясно довършват вътре и вън

Още по-стар античен храм от ІІ-ІІІ век излезе в Епископската базилика на Филипопол. Той е с внушителни размери - 39 метра дълъг и 23 широк. В центъра е имало водно огледало с колони и статуи.

Това показа извършеният сондаж под самите мозайки, които са доста по-късни и са част от пода на Раннохристиянската базилика. Тя обаче е вдигната върху езически храм, което показва, че мястото е свещено с непрекъснат духовен живот. Фрагменти от по-старата сграда са експонирани в самата базилика на първото ниво, което й придава още по-голяма уникалност.
Реставратори и работници ударно експонират и довършват. Вече е "закована" и датата на откриването - 2 април, каза Ленко Ленков от "Америка за България".
Археоложката Жени Танкова е на седмото небе, след като се потвърдиха предположенията й, че под базиликата е съществувал по-стар храм. "При направения сондаж попаднахме на голямо съоръжение, което вероятно е било водно огледало.Целият басейн е облечен в масивен каменен кожух, като е надстроен с тухлена зидария. Вътрешната му част е оформена с тухли, между тях има хидрофорна замазка. Дъното също е тухлено и изолирано с 25-30 см хоросан. Много е вероятно в средата на този ранен античен храм от ІІ - ІІІ век да е имало фонтан с колонада и статуи. Но няма как да разберем, защото, ако тръгнем да разкриваме, ще нарушим експонираните вече мозайки", каза Танкова.
Старият езически храм е функционирал и при готското нашествие през 251 г., за което съобщава откритият през лятото каменен надпис. Текстът му е отправен към управлението на съимператорите Валериан и Галиен. "Знаем, че към онзи момент храмът е действал и е бил посветен на императорски култ", добави археоложката. Тя вече е приключила с проучванията, в момента екипът на реставратора доц. Елена Кантарева продължава да реди мозайки от двата строителни периода на базиликата - V и VІ век.
И на двете нива са монтирани стъклени мостове с парапети, по които туристите ще вървят, за да се дивят на мозайките. На втория етаж от таваните пък висят декоративни куполи с летящи птици. На първото ниво сред издигнатите колони се редуват мозайки и различни архитектурни орнаменти - бази, капители, части от колони.
"Трябва да успеем до 2 април", молят се реставратори и строители. И твърдят, че нито ден не са спирали да работят. Отвън вече е оформен площадът с два сухи фонтана и чешма, почти е положена настилката. Тепърва обаче се строи кафене и в момента му се изливат основите. Офанзивата е невиждана.
Новооткритият по-стар храм обаче превръща базиликата в уникален обект, категорични са изследователи. По думите им мозайки има на много по света, но по-рядко такова продължение с надграждане на храмове един върху друг. Това е правено, за да се поддържа споменът за едно сакрално място. Колкото и да са били различни религиите - езическа или християнска, все пак се знае, че това е свещена територия", коментира Танкова. Тя припомни, че върху базиликата е открила и средновековен некропол с църква. А в най-ново време там се издигат две катедрали - католическата "Св. Лудвиг" и православната "Св. Петка".

Над 15 млн. лева вложиха "Америка за България" и пловдивската община за превръщането на Епископската базилика в световен туристически обект.

Пред защитното покрие вече е оформено и пространството.
Пред защитното покрие вече е оформено и пространството.

Тепърва се строи кафене пред базиликата.
Тепърва се строи кафене пред базиликата.

Работници изливат бетон и се радват, че времето е с тях.
Работници изливат бетон и се радват, че времето е с тях.