Най-загадъчните изоставени градове по света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8112471 www.24chasa.bg
Припят, Украйна СНИМКА: Личен архив

Туристите тръпнат да видят Петра в Йордания, Ангкор Ват в Камбоджа и Мачу Пикчу в Перу - едновремешни мегаполиси, за които се носят легенди и пленяват нашето въображение.

Но те не са единствените митични места, пише The New York Post. Ето някои от най-мистериозните изоставени локации по света:

Ел Дорадо - Изгубеният град на Z, Бразилия

Градът на племето Муйска в Ел Дорадо е легенда, която дори бе разказана във филм през 2017 г. - "Изгубеният град на Z". Говори се, че в него има планини от злато, които изследователи търсят поне от 1500-та година. 

Разкопките все още не са започнали, но примамката на неразгаданите съкровища на мегаполиса вече е довела до няколко смъртни случая.

Твърди се, че районът все още се обитава от някогашни канибалистични племена, за които се счита, че са отговорни за изчезването на изследователя Пърси Фосет и целия му екип през 1925 г.

Остров Хашима, Япония

Този малък остров, простиращ се на едва 16 декара, някога е бил най-гъсто населеният в света. 

Според National Geographic през първата половина на XX век повече от 5000 души са живеели и работели там. През 1974 г. обаче всички се изселват и оттогава островът е затворен.

Тихоокеанският град призрак е използван за фон във филма за Джеймс Бонд от 2012 г. Skyfall.

Ур, Ирак

Основан през 3800 г. пр.н.е., Ур някога е бил най-могъщият и гъстонаселен град в Шумерската империя.

Библейските учени го познават като дом на Авраам, който го оставил за Ханаан, но днес много хора нямат представа, че той дори е съществувал.

Всичко, което е останало от големия град, където някога са живеели 80 000 души, е развалини и останки.

Велико Зимбабве, Зимбабве

Велико Зимбабве е бил дом на 20 000 души и се е простирало чак до Мозамбик. 

Руините, разположени в близост до днешния град Масвинго, разкриват „архитектура, която няма аналог в Африка или извън нея“, според археологът Питър Гарлак.

Градовете в Телем, Мали

В Мали, Западна Африка, се намират много изоставени градове, които приличат на жилищата на Анасазите (индианско племе) в Ню Мексико.

Бивш дом на пигмеите в Телем, тези някога оживени градове са построени през XI век, но мистериозно изоставени през XVI.

Чан Чан, Перу

Преди 600 години Чан Чан в Северен Перу е бил най-големият мегаполис в цяла Америка.

Построен с кирпич, но и сложни дизайни, според Смитсоновия институт това е столицата на древната цивилизация Чиму, която е съществувала от 850 г. до около 1470 г.

Разрухата на града настъпва през XV век, когато Чиму са завладени от инките.

Днес останките му се разпадат заради изменението на климата и обилните валежи.

Колманскоп, Намибия

Този грандиозен град призрак се крие насред пустинята Намиб, югозападно от сегашната столица на страната Уиндхоек.

Построен в началото на XX век Колманскоп е произвеждал над 10% от диамантите в света.

Изградени са къщи, болници и училища, които са се ползвали до 30-те години на миналия век. Градът изпада в упадък и опустява през 1956 г.

Трелеч, Уелс

През XIII век Трелеч е вторият по големина град в Уелс. Според Mental Floss той е бил „съставен от около 400 сгради, преди да бъдат разрушени, най-вероятно поради комбинация от атаки, пожар и болести“.

Градът е открит през 2017 година.

Таксила, Пакистан

Таксила се намира на пресечната точка на търговските пътища между Гърция, Азия и Кашмир.

Този някога голям град в района е известен от препратки в индийски и гръко-римски литературни източници и от сведенията на двама китайски будистки поклонници - Факсиан и Сюанзанг.

Основан през 1000 г. пр.н.е., той е изоставен през V век на Новата ера.

Днес е обект на ЮНЕСКО и е разположен на север от съвременната столица на Пакистан Исламабад. Таксила е пълен с будистки структури, но, за съжаление, се разпада.

Мерв, Туркменистан

Някога един от най-големите градове в света, Мерв е разрушен от сина на Чингис Хан през 1221 г. по време на битка, в която загиват над 700 000 души. 

Като по чудо мястото все още не е изцяло изравнено със Земята и все още могат да се разгледат останалите от него руини.

Припят, Украйна

Ядрената авария в Чернобил през 1986 г. съсипва град Припят. Заради ветровете той поема основната тежест от взрива, тъй като се намира в непосредствена близост до атомната централа.

Някога дом на 50 000 души, днес той е напълно изоставен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко