Името на Меган стана глагол - да "мегзит"-неш е да се "спасиш"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8126453 www.24chasa.bg
Меган Маркъл Снимка: Ройтерс

Името на Меган Маркъл - съпругата на доскорошния принц и вече редови гражданин Хари, се превърна в глагол.

Дефиницията на този глагол - да "мегзит"-ете нещо - е да се "спасите" от рискове за емоционалното ви и психическо здраве, напускайки място, компания или група, където автентичното ви "Аз" не е желано и харесвано. Точно както направи Меган Маркъл - по съсекски, като истинска херцогиня.

Британската високосна 2020 година започна с две исторически сделки. За кратко време "Мегзит" засенчи споровете около историческия Брекзит, пише в. "Гардиън".

Общото между двете нарицателни всъщност е едно - крайното решение да си тръгнеш, да напуснеш една добре устроена, традиционалистическа общност. Каквито са както Европейският съюз, така и Кралският дворец.

Ето няколко варианта, в които може да използвате глагола "мегзит"-вам, пише Dir.bg.

Да мегзитнеш, когато купонясваш

Мегзитването е ода на самоуважението, проповед за поставяне на собствени граници, особено когато се отнася до алкохол.

Затова правилната употреба на глагола е:

"Човече, когато изляза тази вечер, ще мегзитвам, защото искам да се прибера по-рано вкъщи, да спя 8 часа и да не пращам съобщения на бившия/бившата си".

Не е правилно използването на глагола в следния контекст:

"Никакъв шанс да мегзитна тази вечер! Ще танцувам на масата, преди да напиша на бившия/бившата си текста на Бионсе от "Drunk in Love".

Да мегзитнеш от лоша връзка

Изключително важно е правилното използване на глагола "да мегзитна" в контекста на бивши любови. Получавате съобщение в 3 часа посред нощ от някой, който ви е игнорирал в продължение на седмици с текст: "Буден/будна ли си?" Тук задължително мегзитвате. Със сигурност трябва да се замислите дали този среднощен интерес всъщност е любов и уважение. И задължително да си дадете сметка дали този човек не трябва завинаги да потъне в забрава.

Правилно: "Абсолютно мегзитнах бившия снощи и не отговорих на нито едно от съобщенията му."

Неправилно: Няма да мегзитна този път! Ще отговоря моментално! Може би той/тя не ми е върнал обратно обаждане на 30-те позвънявания просто защото човекът е бил много зает! (Оправдавате го, никой не вярва в това!)

Да мегзитнеш на работа

Тук глаголът има двояк смисъл, защото част от аргументите за Мегзит-а на Хари и Меган са свързани с това, че всъщност искат да имат нормални работи. Но приложението на глагола за останалата част от обществото е следното - осъзнаваш, че си голям актив за компанията, но никой друг не те оценява и напускаш.

Правилно:

"Обмислям да мегзитна. Не ме повишиха в продължение на две години и бих имал по-добри позиции като Инстаграм инфлуенсър, отколкото оставайки на тази неблагодарна работа".

Неправилно:

"Ще мегзитна, когато най-накрая си ъпгрейдна Linkedin профила, което всъщност е никога".

Така че мегзитвайте смело - от лоши връзки, неблагодарни работи и събития, които ви отклоняват от правилния път! Важното е да се чувствате здрави психически, стабилни емоционално и разбира се - оценявани навреме.

Да си го кажем и на английски: Meghan Markle It!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца