Юристи и историци за процеса срещу Левски

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8127190 www.24chasa.bg

Дискусията е на 12.2. в Националната библиотека, вход свободен

Процесът на Васил Левски, започнал срещу Димитър Общи и другите участници в ограбването на турската хазна в Арабаконашкия проход, остава през годините територия с разнопосочни послания.

Какъв е статутът на Специалната нарочна комисия, която е провела Процеса, с какъв акт е завършил той и какво е съдържанието и тежестта на този акт? В своя труд “Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски” (ИК “Сиела”) бившият конституционен съдия и преподавател в Нов български университет доц. Маргарита Златарева си поставя нелеката задача да открие отговорите на редицата въпроси, свързани с края на пътя на човека, на който столетието постави ореол.

Разглеждайки закони и устави на Османската държава, действащи към 1872-1873 г., протоколите от разпитите на Васил Левски и другите заловени поборници, заключителните протоколи-присъди (“мазбати”) от Процеса, както и множеството писма и телеграми, изпращани от европейски дипломати и османски управници по повода, изданието успява да разгледа спорния вече десетилетия процес в контекста на императивните правила на османския наказателен закон и редица особености на недоразвитото все още наказателно съдопроизводство. За какво е бил осъден на смърт Дякона? И има ли законно основание за жестоката присъда? По тези и още много въпроси, свързани с Процеса, ще дискутират историкът проф. Пламен Павлов, пеналистът (специалист по наказателно право)доц. Веселин Вучков, писателят и главен редактор на ИК “Сиела” Захари Карабашлиев и авторката. Дискусията е на 12 февруари от 18,30 ч в Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, а модератор ще бъде журналистът и водещ на предаването “История.BG” Георги Ангелов. Вход свободен.

Маргарита Златарева е родена в Карлово, 9 г. е съдия в Конституционния съд на Република България, преподава граждански процес в Нов български университет. Автор е на “Юридически лица с нестопанска цел” (изд. “Сиела”), монографията “Процесът за отмяна на решенията на общото събрание на корпоративни общности”, на учебника “Международен граждански процес”.

Историята на една смела жена, преминала през ада

Базирана върху истински събития, книгата разкрива неочаквана перспектива към познати личности от историята на холокоста. “Приспивна песен в Аушвиц” от Марио Ескобар (ИК “Сиела”) е разказ за надеждата в едно от най-мрачните кътчета на планетата - лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау, незабравима история за оцеляване и силата на любовта в лицето на бруталността и ужаса. Когато SS пристигат, за да отведат съпруга ѝ и петте им деца, на Хелене Ханеман е даден избор да остане на свобода като чистокръвна германка. Тя решава да последва семейството си в самия ад - лагера на смъртта за затворници с циганско потекло Биркенау. Там един от висшите служители в лагера предлага работа на Хелене - да отговаря за детското училище и да се грижи за най-малките деца. Той е лекар… доктор, който редовно извършва експерименти върху затворниците, когото историята познава под името Йозеф Менгеле. Хелене успява да открие човешкото у Менгеле, когото всички виждат като чудовище. Но щом разбира същността на експериментите му върху близнаци, собственото ѝ семейство се озовава в огромна опасност. Хелене няма друг избор, освен да продължи борбата за собствения си живот, водена от вярата в човечеството.

“Приспивна песен в Аушвиц” е дълбоко трогателен разказ за любовта и отдадеността; история, която трябва да помним, за да не се повтори и днес.

“Човешките същества са кратък полъх сред урагана на заобикалящата ни действителност, но историята на Хелене ни напомня, че можем да сме господари на собствената си съдба, дори и буквално целият свят да е против нас. Не мога да кажа дали тази книга ме научи как да бъда по-добър човек, но със сигурност ме научи да намирам по-малко извинения за своите грешки и слабости”, пише авторът Марио Ескобар. 

Вижте тук класацията на най-купуваните книги на "Сиела":

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тази нощ небето ще бъде озарено от розова супер Луна, най-голямата и най ярката пълна Луна за 2020 г. Това ще е и първото пролетно пълнолуние. Всъщност цветтът на естествения спътник на Земята няма да е розов. Наименованието идва от “индианските” имена за пълните луни, публикувани за първи път във “Фермерския алманах” през 30-те години на миналия

Звездата на "Интер" Лаутаро Мартинес смени амплоато по време на карантината. На футболиста, трансферна цел на куп европейски грандове, му се наложи да влезе в ролята на фризьор. Доста сериозно предизвикателство за играча, защото в ръцете му се остави половинката му Агустина Гандолфо. Красавицата се нуждаеше от леко освежаване на прическата

Уанда Нара е доволна от карантината заради пандемията от коронавирус. Тя се подложи на социална изолация със съпруга си Мауро Икарди и децара в дома им на езерото Комо. Уанда се посвещава на готвенето и децата си и естествено прекарва времето си с Мауро Икарди. Двамата дори намират време да се усамотят и да се посветят един на друг