Иван Гарелов с уникален разказ за забранената гробница на Александър Велики в Гърция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8136036 www.24chasa.bg
Подземното помещение, на входа на което стоят два крилати сфинкса. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Иван Гарелов замина преди дни за съседна Гърция, за да присъства на откриването на паметник на Александър Македонски, но междувременно видя и къде се намира тайната засега гробница на Александър Велики.

Поканата да присъства на церемонията за паметника в град Амфиполи идва от значителния брой българи, закупили жилища в курортното селище Офринио в близост до града. Там известният български журналист се запознава с двамата откриватели на гробницата на хълма Каста до град Амфиполи, станала известна по света като гробницата на Александър Велики от четвърти век преди новата ера. Това са местните жители Лакис Салдзидис и кметът на Амфиполи Александрос Кохляридис.

Първоначално разкопките завършили с неуспех и ръководителят на екипа нарежда да прибират инструментите и да си тръгват. Лакис ги моли да останат още малко и да копаят там, където той им посочи. Не го послушали. Той пошепнал на багериста да се забави малко. Копнали и веднага попаднали на гробницата, която

ще се превърне

в една от

най-големите

находки

в историята на Древна Гърция. За сравнение тя е 10 пъти по-голяма от гробницата на Филип Македонски, почти 500 метра е стената, която я обгражда. А по значимост може да бъде сравнявана единствено с Акропола в Атина.

“Срещнахме се отново на другия ден след откриването на паметника и те ме запознаха по-подробно с историята и с причината, поради която още не е отворена официално за посетители, макар че е открита през 2014 г. И най-вече защо е толкова строго закрита за всякакво посещение. Защо такава строга тайна?”, разказа Гарелов пред “24 часа”.

Ето историята дотук - известна и неизвестна. По думите на журналиста в началото на ХХ век е открит мраморният лъв, който е изложен сега на 5 километра от разкопките. Именно той привлича интереса на археолозите към хълма Каста. Още през 2012 г. разкриват уникалната находка, чийто строеж е между 325 и 300 г. пр. н. е. - по времето на Александър Велики и неговите наследници. Откритието официално е обявено през 2014 г., но и днес археолозите и учените не са категорични, че това е гробницата на Александър Велики. Една от многото версии е, че там е погребан много близкият до пълководеца негов воин, съратник и вероятно любим Хефестион.

“Обясняват ми, че е абсолютно забранено да се допускат посетители. Смятат, че ако сега гръмне сензацията, че това е гробницата на Александър, а после бъде опровергано, ще изчезне всякакъв интерес към находката. А тя е достатъчно значима и така, защото е сигурно, че принадлежи на царското семейство и внася нови елементи в историята на Древна Гърция”, обяснява Гарелов.

В музея, отворен за посетители, са изложени някои от находките или техни снимки, които разкриват донякъде какво има в гробницата. Открити са 3 подземни помещения, на входа на които стоят два крилати сфинкса. На входа към второто помещение пък има две кариатиди. Подът е покрит с цветни мозайки, изобразяващи Хадес, древногръцкия бог на подземното царство, разказва тв водещият.

В третото помещение е открит богато инкрустиран гроб, където е положено тялото на велик човек. “И тук кметът на Амфиполи вмъква нещо твърде различно от досегашните твърдения.

В гроба имало

скелети на две

двойки и едно дете

Досега се твърди, че намереният скелет е на човек със среден ръст, бледа кожа и кестенява или рижа коса. Това съответства на описанията на визията на великия пълководец. Според известното той е бил синеок блондин. ДНК анализът ще покаже дали възрастта на погребания е в съответствие с известното от историята, че Александър Велики умира на 32 години. Теориите за личността на погребания са различни, но става дума за член на семейството на пълководеца”, обяснява Гарелов.

Продължава изследването на хълма Каста от геофизици - дали няма още подземни помещения. Може би някое парченце от древността ще подреди пъзела на загадката чия е гробницата под хълма.

“Отнасям се с уважение към съображенията да не се избързва с названието на гробницата и със забраната за посещения на външни лица. Но когато тя бъде отменена, твърди строителният предприемач Никос Куртидис, този район ще бъде залят от туристи от цял свят. Имам уверенията на тези отдадени на делото на живота си хора, че ще бъда един от първите, който ще получи достъп, когато дойде времето”, казва Гарелов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка

Йоана Петрова успя да завърши втора магистратура и да роди по време на пандемията Най-красивата родна полицайка успя да се дипломира, научи „България днес“. Йоана Петрова, която през април прегърна първородната си дъщеричка Алена, e взела и дипломата си за втора магистратура от Софийския университет преди дни