Николай Урумов в спектакъл по “Видрица” гостува днес в София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8138885 www.24chasa.bg
Николай Урумов в уникалния моноспектакъл по записките на поп Минчо “Мъжка задушница”

“Мъжка задушница” вижте тази вечер на сцената на Театъра на армията

След възторжения прием на публиката в Русе, спектакълът “Мъжка задушница” гостува с успех във Варна и Бургас, а софийската му премиера е днес в Театъра на армията. Дело е на Емил Бонев и Николай Урумов.

“Вярвам, че докосвайки ни до “Видрица” от 105 години разстояние след своята кончина, поп Минчо Кънчев, този голям човек, може да ни направи малко повече хора”, казва драматургът Емил Бонев, пребродил 2200 стр. на ръкописа и режисирал спектакъла.

Един сладкодумец ни въвлича с историята си в Българското възраждане по незабравим начин. С любов и неповторимо чувство за хумор той ще ни разходи сред обикновените българи от онези времена - такива, каквито ги е видял по улиците, кръчмите и домовете им. Ще ни разкаже също и за делото на Апостола, за работата на комитетите, за анадолските затвори в Диарбекир и как се живее там... от първо лице единствено число.

Книгата “Видрица” на поп Минчо Кънчев (1836-1904) е истинска литературна сензация още с появата си. Първите опити да бъде публикувана прави още Христо Ботев, но без успех. Самият автор обяснява заглавието: “Видрицата е едно малко каче с железни халки и с клуп отгоре, което може да събере пет-шест оки вода. Тая видрица носят циганките, които ходят от къща в къща да просят. В нея събират всякакъв материал за ядене. И затова моето описание нарекох “Видрица”, защото има описано за българи, даскали, ученици, попове, училища, черкви, войводи, хайдути, дангули, арнаути, разбойници, турци кръвопийци, цигани и прочее”.

“За някои свои съвременници Минчо Кънчев е “смахнат поп” и “луд човек”. За други е “светец” и “велик патриот”. Тръгнах към драматизацията на неговата “Видрица” с почит към личността и преклонение към делата му. “Бродейки в лабиринта от 2200 страници спомени и мисли на този човек с невероятен живот, не можах да разбера кой е той. В срещата си с “Видрица” в личен план исках да си дам и моите малки отговори на неговите огромни въпроси, които задава в книгата. Защото, ако дякон Левски написа “Народе????”, то поп Минчо попита “Докога????”, пита се и драматургът Емил Бонев. (24часа)