Узана - центърът на България, има 8 писти и често вятър за кайтбординг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8162664 www.24chasa.bg

Под връх Чумерна е раят за ски бягане и шейни

8 ски писти с различна трудност и обща дължина от 3 км превръщат курортния комплекс Узана в най-големия ски център за Централна и Североизточна България.

Обширната старопланинска поляна е разположена на 1300 м средна надморска височина в подножието на връх Исполин. Местността е на 25 км югозападно от Габрово и е на билото на Балкана.

Тук е географският център на България, измерен през 1991 г. и отбелязан със специална пирамида. Заради релефните особености опасност от лавини няма. Пистите обхващат разнообразни теренни форми и предлагат отлични условия за обучение на начинаещи, а и силни емоции за напреднали скиори и бордисти.

Най-дългата е 1100

метра и е известна

като “Студентската”

Възстановяването ѝ започва през 2005 г. като част от ски зона, в която има и оръдие за изкуствен сняг. В района има и ски пътища за удобна връзка между отделните писти.

В зоната е отредено и място за пързаляне с шейни, което радва най-много децата. На Узана лифт няма, но всички писти имат влекове. На две от тях влековете са с панички, а другите са със захват. На всички писти има ски гардероб, като част от хотелите предлагат и собствена ски екипировка. Може да се вземат под наем сноуборд и шейни. Любителите на адреналина предпочитат разходка с моторни шейни.

По-голямата част от поляната при достатъчно сняг и вятър се превръща в идеално бяло поле за набиращия популярност кайтбординг.

В комплекса и на още около 3-4 км има над 450 места за настаняване в хотели, хижи, къщи за гости. Узана привлича с чистия планински въздух и великолепната природа. През местността преминава международният туристически маршрут Е-3, свързващ Адриатическо с Черно море, или трасето Ком - Емине. Курортът е изходна точка за множество пешеходни маршрути и природни забежителности - масива Триглав, хижите “Мазалат” и “Тъжа”, Кадемлийското пръскало, Шипка.

Първенецът в Елено-Твърдишкия Балкан - връх Чумерна, традиционно привлича любителите на масовия зимен туризъм. В района работеща ски писта няма, но двете хижи под най-високия връх в Източна Стара планина (1536 м) и заснежените склонове край тях са любимо място за детски лагери и зимни празници, състезания с шейни, ски бягане и разходки сред девствената природа.

Хижите “Чумерна”

и “Буковец”

са категоризирани

туристически обекти със столови за хранене. Разположени са на билото на Стара планина и са част от Европейски маршрут Е-3.

“Чумерна” е на 1400 м надморска височина. Построена е в местността Харамията - старо хайдушко сборище на четата на Панайот Хитов, в която за известно време знаменосец е Васил Левски.
Хижата е 72% държавна собственост и 28 - общинска. Тя е открита през 1966 г.  

Разполага със стаи - двойни и тройни, с легла за 60 души, парно отопление, топла вода, санитарните възли са общи. Преходът от нея до връх Чумерна е 25-30 минути. За чудните панорами, които се разкриват от него, Панайот Хитов пише в “Моите пътувания по Стара планина”:

“Като дойдеш на Чумерна, то пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която страна и да погледаш, то окото ти има на що да погледа и да се порадва. Хубава е нашата земя. От това място се види Сакар планина, види се Елена, види се Беброво, види се Търново, Габрово, Плевен, реката Тунджа, покрай която се намират цели полета с трендафили.”

Хижа “Буковец” е разположена на 1100 м надморска височина, тя е 100% общинска собственост. Има две сгради. Старата е открита през 1933 г., в момента се използва само през лятото, но от следващата година ще посреща туристи и през зимния сезон.

Първият ловен надзирател на хижата е Емилиян Станев, много от неговите разкази и повести са със сюжети от този край и от това време. Новата сграда е открита през 80-те години на XX век. Разполага с 42 места, с отделни санитарни възли в стаите, с отопление.

И двете хижи се стопанисват от туристическото дружество в Елена, едно от първите в страната.
Изградени са с
подкрепа на
държавата и много
доброволен труд
от местните туристи. Достъпът до двете хижи може да стане от двете страни на Балкана.

С направата на пътя Елена - Твърдица проходът е отворен и през зимата.

Хижа “Чумерна” отстои на 34 км от Елена и на 30 км от Твърдица (другата хижа с по 5-6 км по-малки разстояния). От Циганска поляна до хижа “Чумерна” има 3 км път, който през зимата е много труден. Той обаче се почиства и опесъчава на доброволни начала от туристическото дружество.

До хижите може да се стигне с автомобил и по пешеходни маршрути, които от южната страна тръгват от Твърдица, а от северната - от еленското село Мийковци.

През годините в района на хижа “Чумерна” са изграждани ски писти, но от 6 години не работи нито една. Уверенията са, че от следващата година ще заработят ски писта и ски влек, които ще се поддържат от община Твърдица.

В околностите на двете хижи има изградени кратки пешеходни маршрути до интересни природни забележителности - местността Морените, дървото динозавър, Царското кладенче, горската сауна.
Районът е подходящ
за зимни лагери,
за отдих и почивка, за пълен релакс сред девствената природа.

Традиционно се организира зимен празник на Еленския Балкан, а от тази зима - и празник на местния домашен производител, с идея повече хора да излязат в Балкана през зимните почивни дни, да им е интересно и забавно.

Освен природните забележителности в радиус 50 км е възрожденска Елена с множество културно-исторически обекти.

Музеят “Етър” и Даскалоливницата - неповторимите туристически обекти

Габрово и Елена са близо до старопланинските малки курорти Узана и Чумерна. Туристите могат да съчетаят отдиха сред девствената природа с обиколка на няколко уникални музея.

Етнографският музей на открито “Етър” пази непокътнат предприемчивия дух на габровските занаятчии, които са използвали силата на водата в своите традиционни производства. Индустриалният напредък на Габрово пък е показан в интерактивния музей на индустрията, където можете да светнете една от първите крушки в България и да взривите стена със суровините на първата фабрика за патрони у нас.

Националният музей на образованието е наследник и продължител на първия Държавен училищен музей от 1905 г. Неговият фонд съхранява около 200 хил. документи, снимки и материали, свързани с просветното дело от X век до наши дни. Дома на хумора и сатирата ще разпознаете отдалеч с металния стършел, забит във фасадата, и фигурата на Хитър Петър на магаре.  

Могат да се видят възстановките на килийно училище, на детска градина от края XIX век, на първото новобългарско училище.

Възрожденска Елена е съхранила покоя на отминало време, но и будния дух на първите ни просветители. В града успешно се съчетават множество културно-исторически забележителности и автентична архитектура.

Основен символ на града е Даскалоливницата. Сградата от камък и дърво в центъра на града е строена през 1844 г. за нуждите на първото българско класно училище, основано от Иван Момчилов през 1843 г. Поетичното име Даскалоливница му дава Петко Славейков, негов възпитаник, защото тук се “леели” даскали.

Сградата е паметник на културата с национално значение. Реставрирана е през 1963 г. Целият комплекс е част от 100-те национални туристически обекта.

Даже в герба на Елена е вплетена друга забележителност - часовниковата кула, издигната през 1812 г. Мястото е избрано така, че да се вижда и чува от всяка част на града.

От всички запазени стари къщи най-интересна е на музея “Иларион Макариополски”. Тя също е паметник на културата с национално значение. Елена си има и музей на палеонтологията, разположен в друга ценна старина - Попниколовата къща. Строена е през първата половина на XIX век, а след Освобождението в нея е била настанена градската техническа служба, затова се нарича още Старото инженерство.

На 20 км от Кюстендил са ски пистите в Осоговската планина

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Само на около 20 км от Кюстендил се намират ски пистите в Осоговската планина, както и фънпарк. Планината е поделена между България и Северна Македония, а най-високият връх е Руен (2251 м).
Ски писта “Осогово” е с дължина 910 и широчина 45 метра, като средният наклон е 22%, а денивелацията е 204 метра. Обслужва се от влек, дълъг 913 метра.

Тази писта е с висока степен на трудност и е подходяща за напреднали скиори, осветена е и за нощно каране.

Има ски гардероб, а при желание може да се наеме и ски учител за начинаещи. От горната част на пистата се открива чудесна гледка към Руен. Близо до нея е т. нар. шейнарска писта, дълга 1300 метра, но с по-малък наклон. Преминава през борова гора и е подходяща за не толкова опитни скиори.  

Името на кюстендилския алпинист Людмил Янков, загинал трагично пред 1988 г. в Рила, носи друга писта в курорта. Тя е с дължина 382 метра, наклон от 17% и денивелация 65 метра. Обслужва се от влек.

Пистата е със средна степен на трудност, има система за изкуствен сняг и е осветена за нощно каране. Там също има ски и сноуборд гардероб. Наблизо е хижа “Осогово”, която е с капацитет от 37 места в стаи с по 2, 3 и 4 легла. Има парно отопление и ресторант.

Ако искате да разберете къде и защо са се лекували императорите Улпий Траян и Марк Аврелий, задължително посетете Кюстендил. Геотермалните извори и плодородната земя привличат тракийски племена да основат селище на територията на днешен Кюстендил още през V-IV век пр. Хр. Крепостта Хисарлъка се намира на едноименния хълм, на 2 км от града.

На стената са разположени 14 кули и две порти. Задължително е да посетите и художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора”, която разполага с 3400 творби, като над 1000 от тях са на Майстора. Ако пък искате да се потопите в бита на художника, посетете комплекса в с. Шишковци.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Популярният бразилски модел Наталия Борхес призна, че вече си мечтае как ще се пече гола. Тя пусна кадър от любимото й място в Мексико край океана, придружен със сърце. "Нямам търпение да бъда на плажа без дрехи", написа дългокосата хубавица, която е гадже с бившата футболна звезда Езекиел Лавеци. Ел Почо за последно игра в Китай

Грозни скандали избухнаха на "Лаута" след победата на ЦСКА с 2:1 над "Локомотив" (Пд). В лагера на "черно-белите" са бесни от съдийството на Ивайло Стоянов-Сватбата, който отсъди дузпа за "червените" и спря голова атака на домакините заради несъществуваща засада. Още по време на мача треньорът Бруно Акрапович цветущо ругаеше по реферите

Една от най-големите легенди на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо може да се изправи за първи път срещу бившия си тим. Това отреди жребият за 1/4-финалите на Шампионската лига. За да се срещнат "Белият балет" и "Ювентус" в Лисабон, те трябва да постигнат обрати. Момчетата на Зинедин Зидан загубиха с 1:2 от "Манчестър Сити" у дома в първата среща