Красивата покривка и свещите се отразяват на вкуса на храната

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8186852 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Ако планирате вечеря за Свети Валентин, се погрижете не само за менюто, но и как изглежда масата. Красивата покривка и свещите имат не по-малко значение от храната на вечерята за празника на влюбените, защото създават настроение, и дори могат да се отразят на вкуса й, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Германски учени изследваха въздействието на обстановката върху вкуса на храната. Те са поискали от доброволци да оценят качеството, вкуса, аромата и вида на доматена супа, като са променяли условията.
В първото изследване учените са променяли осветлението, а във второто са слагали и махали покривка.

При по-оскъдна светлина от типа на използваната за нощни срещи или в деня на Свети Валентин хората оценили супата като "не толкова солена". Във второто тя им се усладила повече, когато на масата имало покривка.

Според специалистите от университета Хохенхайм оценката за по-малко сол в супата при мека светлина може да се дължи на това, че хората са нащрек в такива условия и усещат по-добре вкуса. Самата светлина надали се отразява на качеството на храната.

Възприемането на храната и качеството на срещата се променя, когато осветлението бъде съчетано с други детайли в обстановката. Второто изследване е било замислено като по-реалистично, като хората са седели на маси по двойки. При такива условия консумацията се увеличила с 50 процента не само защото супата била оценена по-високо, но и защото те се задържали по-дълго на масите.