УНИКАРТ създаде нова колекция мартеници предимно от български материали

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8190000 www.24chasa.bg

Колекцията от истинска вълна и дърво е максимално близка до нашите традиции

Връзването на мартеници е многовековна традиция, която се корени в Тракийската и Елинската античност. Обичаят е познат на целия Балкански полуостров, но най-голямо значение има за българската култура. Номинирана от България, Македония, Молдова и Румъния, мартеницата е вписана в представителния списък на ЮНЕСКО за елементи на нематериалното културно наследство на човечеството.
У нас празникът на Баба Марта, която идва на 1 март, е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие.
Тази година ще посрещнем празника с нова колекция български мартеници, изработени от естествени материали. Хиляди красиви мартенски символа вече са разположени върху атрактивни дисплеи в търговски обекти из цялата страна - хипермаркети, големи супермаркети и книжарници. Идеята на УНИКАРТ е новата линия мартеници да бъде максимално близка до българските традиции с типичните наши символи. Компанията, която се обръща към хората с "Подари усмивка", избира колекцията да е измислена от българи, създадена от българи и изработена от български материали.

„Мартенска мома“

„Мартенска мома“ е изключително атрактивен модел, който е патентован от УНИКАРТ и правата за нея са запазени. Моделите се изработват изцяло ръчно, до най-малкия детайл, единствено рокличките са изрязани с лазер. Всяка една от стотиците фигурки е уникат, различна от всички останали. На ръка се оформят прическите, в които се вкарват различни цветове вълнени влакна, и въпреки че самите фризури са четири вида, няма как да се получи една с една да са идентични. Върху белите и червени роклички също се слагат различни малки престилки, което внася допълнително разнообразие.

В основата на „Мартенска мома“ е дървена щипка, което позволява фигурата да бъде закачена като украса на лаптоп, чанта, чаша, полилей. А с допълнителния магнит може да се сложи на хладилника при колекционерските магнити от пътувания. Интересната мартеница се купува както за персонален подарък, така и за изненада на цялото семейство, защото остава като красив спомен, който може да се използва за украса в дома или в офиса.

Eстествени материали

За създаването на мартениците УНИКАРТ използват над 1 млн. метра вълнен шнур, изработен у нас. Естественият материал е в няколко варианта, като има плитки и пресукан шнур в различни вариации. Преждата е в бяло, символ на чистота и щастие, червено - кръв, каквато е и символиката, в бордо, зелено, оранжево и жълто. Без пластмасови елементи декорацията е само от дърво, текстилни мъниста и филцови фигурки.

Над 200 разновидности

Разработването на дизайна на многобройните мартеници отнема два-три месеца. Със задачата се наема Румена Кирова, която е поканена специално в компанията, за да създаде новата колекция, и започва символично на 1 март 2019 г. Минава се през хиляди пробни варианта, опитват с всякакви начини за закрепване, докато се стигне до 6 огромни класьора, в които се събират мострите. Резултатът е 59 основни модела мартеници, които обаче са направени в различни вариации и се получават над 200 разновидности. И наистина, на дисплеите всички модели изглеждат различни и човек трудно може да реши кои да избере.
Влага се старание във всеки детайл, като специални са дори опаковките и дисплеите, на които са подредени самите мартеници. Част от колекцията е разположена върху големи макети на красиви дръвчета, останалите са на дисплеи от метал и дърво с печат на шевици. И двата варианта (по собствен дизайн), се превръщат в запазена визия на колекцията. Финализирането на всички тези детайли приключва на 1 септември миналата година и започва изработката на самите мартеници.


Всички 680 хиляди бройки са изработени за малко над три месеца, изцяло ръчно, в цех в Пазарджик Само кукличките „Мартенска мома“ се правят в София. От оразмеряването, рязането, добавянето на накрайници до лепенето на всяка една декорация - всичко това се прави на ръка.

С почит към шевицата

„Моделите са направени с почит към шевицата“, разказва дизайнерката на колекцията Румена Кирова. Този елемент е отпечатан върху дървени елементи, което е изключително трудно, защото цветовете не бива да се размажат, а детайлите трябва да са фини и прецизни. И успяват, а самите дървени фигурки са акцент при голяма част от мартениците. Някои от тях са вградени в брошки, пръстени, медальони и диадеми, украшения, подходящи за носене дори след мартенските празници.
Други от дървените елементи са лазерно гравирани и са във формата на дърво, ябълка, лисица, лястовица, таралеж, овца, заек... все символи и обичани герои от българските приказки.


Най-търсени са гривните, затова и от тях има за всеки вкус, за мъже и жени, за деца. Някои са украсени с дървени мъниста или фигурки, други с детелинки и калинки от филц, с миниатюрни пафти. Естествено, в колекцията са включени и съвсем изчистени модели - красиво оплетени вълнени шнурове без допълнителни украси. В комплект са събрани пък по 6 гривни за колегите в работата, за приятели или децата в училище.
За къщата и офиса освен „Мартенска мома“ подходящ подарък са ефектните малки метли и подкови, декорирани с истински бобени зърна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата