УНИКАРТ създаде нова колекция мартеници предимно от български материали

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8190000 www.24chasa.bg

Колекцията от истинска вълна и дърво е максимално близка до нашите традиции

Връзването на мартеници е многовековна традиция, която се корени в Тракийската и Елинската античност. Обичаят е познат на целия Балкански полуостров, но най-голямо значение има за българската култура. Номинирана от България, Македония, Молдова и Румъния, мартеницата е вписана в представителния списък на ЮНЕСКО за елементи на нематериалното културно наследство на човечеството.
У нас празникът на Баба Марта, която идва на 1 март, е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие.
Тази година ще посрещнем празника с нова колекция български мартеници, изработени от естествени материали. Хиляди красиви мартенски символа вече са разположени върху атрактивни дисплеи в търговски обекти из цялата страна - хипермаркети, големи супермаркети и книжарници. Идеята на УНИКАРТ е новата линия мартеници да бъде максимално близка до българските традиции с типичните наши символи. Компанията, която се обръща към хората с "Подари усмивка", избира колекцията да е измислена от българи, създадена от българи и изработена от български материали.

„Мартенска мома“

„Мартенска мома“ е изключително атрактивен модел, който е патентован от УНИКАРТ и правата за нея са запазени. Моделите се изработват изцяло ръчно, до най-малкия детайл, единствено рокличките са изрязани с лазер. Всяка една от стотиците фигурки е уникат, различна от всички останали. На ръка се оформят прическите, в които се вкарват различни цветове вълнени влакна, и въпреки че самите фризури са четири вида, няма как да се получи една с една да са идентични. Върху белите и червени роклички също се слагат различни малки престилки, което внася допълнително разнообразие.

В основата на „Мартенска мома“ е дървена щипка, което позволява фигурата да бъде закачена като украса на лаптоп, чанта, чаша, полилей. А с допълнителния магнит може да се сложи на хладилника при колекционерските магнити от пътувания. Интересната мартеница се купува както за персонален подарък, така и за изненада на цялото семейство, защото остава като красив спомен, който може да се използва за украса в дома или в офиса.

Eстествени материали

За създаването на мартениците УНИКАРТ използват над 1 млн. метра вълнен шнур, изработен у нас. Естественият материал е в няколко варианта, като има плитки и пресукан шнур в различни вариации. Преждата е в бяло, символ на чистота и щастие, червено - кръв, каквато е и символиката, в бордо, зелено, оранжево и жълто. Без пластмасови елементи декорацията е само от дърво, текстилни мъниста и филцови фигурки.

Над 200 разновидности

Разработването на дизайна на многобройните мартеници отнема два-три месеца. Със задачата се наема Румена Кирова, която е поканена специално в компанията, за да създаде новата колекция, и започва символично на 1 март 2019 г. Минава се през хиляди пробни варианта, опитват с всякакви начини за закрепване, докато се стигне до 6 огромни класьора, в които се събират мострите. Резултатът е 59 основни модела мартеници, които обаче са направени в различни вариации и се получават над 200 разновидности. И наистина, на дисплеите всички модели изглеждат различни и човек трудно може да реши кои да избере.
Влага се старание във всеки детайл, като специални са дори опаковките и дисплеите, на които са подредени самите мартеници. Част от колекцията е разположена върху големи макети на красиви дръвчета, останалите са на дисплеи от метал и дърво с печат на шевици. И двата варианта (по собствен дизайн), се превръщат в запазена визия на колекцията. Финализирането на всички тези детайли приключва на 1 септември миналата година и започва изработката на самите мартеници.


Всички 680 хиляди бройки са изработени за малко над три месеца, изцяло ръчно, в цех в Пазарджик Само кукличките „Мартенска мома“ се правят в София. От оразмеряването, рязането, добавянето на накрайници до лепенето на всяка една декорация - всичко това се прави на ръка.

С почит към шевицата

„Моделите са направени с почит към шевицата“, разказва дизайнерката на колекцията Румена Кирова. Този елемент е отпечатан върху дървени елементи, което е изключително трудно, защото цветовете не бива да се размажат, а детайлите трябва да са фини и прецизни. И успяват, а самите дървени фигурки са акцент при голяма част от мартениците. Някои от тях са вградени в брошки, пръстени, медальони и диадеми, украшения, подходящи за носене дори след мартенските празници.
Други от дървените елементи са лазерно гравирани и са във формата на дърво, ябълка, лисица, лястовица, таралеж, овца, заек... все символи и обичани герои от българските приказки.


Най-търсени са гривните, затова и от тях има за всеки вкус, за мъже и жени, за деца. Някои са украсени с дървени мъниста или фигурки, други с детелинки и калинки от филц, с миниатюрни пафти. Естествено, в колекцията са включени и съвсем изчистени модели - красиво оплетени вълнени шнурове без допълнителни украси. В комплект са събрани пък по 6 гривни за колегите в работата, за приятели или децата в училище.
За къщата и офиса освен „Мартенска мома“ подходящ подарък са ефектните малки метли и подкови, декорирани с истински бобени зърна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика