От пистите на Добринище и Кулиното до басейните с минерална вода

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8194168 www.24chasa.bg

Пирин предлага прекрасни условия за ски и за спа

Възможностите за практикуване на ски спорт в Пирин съвсем не се изчерпват само с пистите под връх Тодорка. Още два курорта посрещат любители на зимните спортове - Добринище и Кулиното.

Благодарение на

такива малки курорти

ските и сноубордът

стават по-достъпни

за хора с неособено големи финансови възможности.

Преди години Добринище бе разпознаваем курортен град най-много с минералните си извори и възможностите за летен туризъм чрез походи в Пирин. Вече става все по-предпочитан за каране на ски, прекрасно място за истинска почивка далеч от шума, навалицата и трафика.

На 11 км от града е хижа “Гоце Делчев”, на 1412 м надморска височина. Оттам тръгва седалковият лифт до хижа “Безбог”, на 2236 метра, с една междинна станция на 1894 метра. До горната станция и хижата е красивото Безбожко езеро в подножието на едноименния връх.

Лифтът е пуснат за първи път през 1989 г. и преодолява денивелация от 742 м. За близо 30 минути се стига от едната до другата хижа, а капацитетът е 500 души на час. Ако до хижа “Гоце Делчев” има път, то през зимата да се стигне до хижа “Безбог”, е възможно само със седалковия лифт.

Пистата в ски зоната е една, но затова пък, дълга 5 км - между двете хижи, а около трасето е вековната иглолистна гора. Денивелацията е 826 метра и няма шанс да се изгубите или да излезете извън нея. Пистата е разделена на няколко части с различна степен на трудност, а в долната има и оръдия за изкуствен сняг.

Около 2000 души могат да се спускат по пистата, без да е пренаселена или да има струпване и опасност от инциденти със скиори.

Първата - горна, част на пистата от хижа “Безбог” до междинната станция е подходяща за деца и начинаещи, защото трасето е с плавни леки наклони и се заобикалят стръмните участъци. Разстоянието е около 2200 метра.

В останалите 2800 метра - долната част на трасето, след междинната станция има стръмна част, заради което я наричат и “Стената”, която често е заледена. По нея трябва да се спускат внимателно дори и добре подготвени екстремни скиори. За останалите има страничен ски път, който заобикаля точно този стръмен участък.

До хижа

“Гоце Делчев” е

детската писта,

обслужвана

от два влека

паничка. Там има полегат участък за начинаещи. Ски и сноуборд гардероби предоставят екипировка под наем. Има и ски училище за тези, които искат да направят своите първи стъпки в зимния спорт в малки групи за деца и възрастни.

Извън горната част на пистата в района на връх Безбог има много възможности за извънпистово каране по сравнително безопасни линии.

В района на Разлог, сгушен във вековна букова гора, Кулиното все повече се налага като масов курорт с атрактивни цени за широк кръг от желаещи да практикуват зимни спортове за здраве и отмора.

Ски център Кулиното се намира на 14 км от Разлог в северната част на Пирин, на 1400 м надморска височина.

Пистата е дълга 1300 метра, обслужва се от два влека - за възрастни тип “Помагалски”. Тя е с различни наклони и може да се ползва и от начинаещи, и от опитни скиори.  

Има и т.нар. малка писта, дълга 300 метра, която също се обслужва от влек и е за деца. Точно тези различни степени на трудност са предимство и заради това там могат да карат както възрастни, така и деца.

Предлага се екипировка под наем. На Кулиното условията са достъпни за всички, а в последните години се оформя и като своеобразен детски ски център.

Стотици малчугани още от детските градини от Разлог, от съседните общини, а напоследък и от София имат
възможност да се
докоснат до магията
на белите спортове,
идвайки на т. нар. зелено училище.

Извън организираните групи мястото е предпочитано основно от семейства с малки деца, които избират спокойни и ненатоварени писти, както и от студенти и ученици. Пистата се стопанисва от община Разлог и има идея за разширяване на курорта в ниската част, с около 220 дка.
Наскоро от общината обявиха, че
около 3 млн. лв.
ще струва
разширението
на ски зоната
Предвижда се изграждане на още една писта, лифт, както и различни детски съоръжения за начинаещи и няколко по-малки писти за деца.

Плановете включват още и работа на зоната през лятото с инвестиции в детски съоръжения, съоръжения за забавления, въжени паркове. Целта на общината е Кулиното да бъде един общински комплекс с важна социална функция. Вече се подготвят документите, след което ще започнат съгласувателни процедури и обсъждане от общинския съвет. Теренът не попада под някаква забрана на “Натура 2000”, Национален парк “Пирин” или резерват.

За по-добрата работа на ски пистите ще бъдат доставени и оръдия за изкуствен сняг, защото сега такива няма и този сезон ползването на пистата закъсня.

На хълма Голак е най-красивата гледка към Рила, Пирин и Родопите

Какво може да се види на 50 км от двата курорта

След здравословното измръзване по пистите няма как да се пропуснат минералните басейни и спа процедурите в хотелските комплекси край Разлог, Добринище и село Баня. Районът е изключително богат на минерални води, а Добринище и Баня са признати балнеоложки центрове.

Община Разлог е изключително богата и на културно-исторически забележителности. Безспорно най-интересна е църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в с. Добърско, изградена през 1614 г., паметник на културата под защитата на ЮНЕСКО. Вкопана е наполовина в земята, без купол и камбанария, за да не предизвиква гнева на турците. Атрактивена е заради уникалния степонис на Исус Христос във форма, приличаща на космически кораб.

В двора на храма има лечебен извор, който излекувал част от ослепените Самуилови войници след трагичната битка при Беласица (1014), намерили облекчение и изцеление от лечебната вода от аязмото, която и днес извира в двора на църквата.  

В разложкото село Баня, известно с над 70-те си минерални извора, заслужава да се види Турската баня, известна още и като Муртина баня. Предполага се, че е изградена през XVII век с два входа заради поверието на турците да влизат с левия крак през лявата врата, преди да са изкъпани, а след като вече били изкъпани, излизали през дясната.

За топлото водозахранване нa Турската баня се ползвала “благата вода” с температура от 54 градуса. Минералната вода се охлаждала със студена вода директно от преминаващата до нея река. От топли чучури къпещите се със собствени саханчета и ибрици поливали телата си с чиста вода преди напускането на банята.

Изкъпалите се избърсвали мокрите си тела с големи ленени пещемали, които носели от домовете си. Турската баня се ползвала докъм 50-те години на XX век, а след реставрацията през 2012 г. всеки турист може да се потопи в автентичната атмосфера на банята.

Друг символ на селото е Римската баня. Има изградена интересна система за отопление. В стените са вградени канали, по които минавала топлата вода и така затопляла допълнително помещението. В стените има изградени ниши, където къпещите се оставяли дрехите си.

В банята има смесител за водата, запазен и до днес - през него минавала топлата и студената вода. Басейнът е със запазена настилка на дъното, направен е така, че да се самопочиства.

Легенда разказва, че Филип Македонски е идвал тук да лекува болните си крака. Заслуга на римляните е разцветът на балнеологията и използването на лечебните качества на водата, които се използват и до днес.

В парка на Разлог пък е една от емблемите на гpада - дpевният cлънчев чаcовник. Това е единcтвеният изцяло запазен образ на летоброенето. Opигиналът на календара е намерен от иманяри в землището на гpада пpез 70-те години на XX век. Предcтавлява каменен диск с кръгообразна форма и диаметъp 10 cм от VIII век cл. Хp.

Съдържа 12 образа на животни, cимволизиpащи годините в дванадеcетгодишния цикъл на вpемето c пет вpемеви завъpтания, обpазyват 60-годишния пеpиод, оcновен за календаpа.  Възcтановяването мy е напpавено от cкyлптоpа Асен Ботев въpxy 12 мpамоpни моpени, вcяка от които тежи междy 1 и 2 тона.

В центъpа е една от най-големите и кpаcиви цъpкви “Св. Благовещение”. Нейната камбанария е висока 26 м, а теглото на трите камбани е общо 500 кг.

Една от трите църкви у нас, носещи името на св. Екатерина, се намира в местността Катарино край Разлог, призната за паметник на културата. Има сведения, че е гpадена още в началото на XIV век, а на мястото cа откpити оcтанки от тpакийcко cветилище.

Конна езда в снежните преспи може да пробвате в царството на конете - с. Бачево, където има конни бази. Неслучайно и празникът на селото е Тодоровден. На кон или пеша може да се отиде до пpиpодния феномен Геpгьова cкала, откъдето се вижда цялата Разложка котловина. Легендата гласи, че по тези места е живял св. Георги. Край Бачево е и прочутият минерален извор Банище. Казват, че водата помага за незарастващи рани и екземи.

От Разлог пък се стига до xълма Голак, откъдето се разкрива прекрасна гледка към Рила, Пирин и Родопите. До хълма води панорамна алея “Стъпалата”. По пътеката има интерактивни табла, кътове за отдих, дъpвени люлки, а най-висока е 12-метpовата кула, от която може да се види котловината от птичи поглед. За любителите на голфа cамо на няколко километра от града близо до Кулиното е едно от най-големите голф игрища на Балканите.

Добринище пък е крайна жп гара на единствената в България работеща теснолинейка, свързваща Добринище със Септември през Якоруда, Велинград, Банско и Разлог.

Градът е утвърден балнеолечебен курорт. В северната част на Добринище се намират останки на раннонеолитно селище, разположено на десния бряг на река Валявица и близо до минералния извор. Край града е имало и други древни селища, намерени са тракийска и римска керамика, монети от времето на император Нерон. Край реката, минаваща през Добринище, има минерални извори и там са открити стари басейни. Градежът в основата на два от тях е римски, а нагоре - турски.

Само на двайсетина километра от Кулиното и от ски центъра Добринище е големият ни курорт Банско.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега