Джон Абенанти с дебют в балета "Корсар" в Софийската опера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8200438 www.24chasa.bg

Американецът Джон Абенанти, който е част от балетната трупа на Софийската опера ще дебютира в ролята на Конрад в балета „Корсар“ от Адолф Адам.

Спектакълът ще се играе на 20 и 22 февруари от 19.00 ч., съобщиха от операта.

София Цуцакова
София Цуцакова

Джон Абенанти се превръща в един от новите любимци на публиката.
На 20 февруари участват премиер-солистите: Боряна Петрова, София Цуцакова, Александър Александров, Трифон Митев.

Джон Абенанти
Джон Абенанти

На 22 февруари участват премиер-солистите: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Памела Пандова, Георги Банчев, Трифон Митев.
Диригент и на двете дати е маестро Борис Спасов.

Джон Абенанти с дебют в балета

Джон Абенанти е солист на балета в Софийската опера и балет. Той е на 25 години, от Бруклин, Ню Йорк. Избира България за свой дом. През 2017 година пристига в София и е приет в балетната трупа на първия ни оперен и балетен театър. За краткия си престой у нас той твърди, че вече обича страната ни и българите, защото уважават хората на изкуството.

Джон Абенанти с дебют в балета

Джон се яви на 28-то издание на Балетната Олимпиада във Варна през 2018 година и достигна до трети кръг, заедно със своята партньорка София Цуцакова. В журито беше и легендарният Владимир Василев, който даде висока оценка на младия балетист.

Джон Абенанти с дебют в балета

В „Корсар“ Джон Абенанти впечатли публиката веднага - още в па де дьо на робинята и търговеца. Публиката видя в него един уверен, одухотворен, музикален балетист. Абенанти танцува с голям успех сложната балетна класика, тъй като притежава самообладание и борбен дух. Като танцьор той се разгръща в продължение на целия спектакъл и на финала надхвърли себе си.

Хореографията на „Корсар“ е на Елдар Алиев, който е автор на либретото и художник по осветлението на своята оригинална и динамична версия на балета „Корсар“. Премиерата на този балетен шедьовър беше на 24 ноември 2017 година. От тогава до сега тази постановка е търсена и чакана от ценителите на балетното изкуство.

Балетният спектакъл "Корсар" се игра с огромен успех и на сцената на Болшой театър в Москва по време на гастрола на Софийската опера през 2018 г., където беше посрещнат изключително сърдечно от руската публика.

Географският район на гастролите на Елдар Алиев обхващат повече от 40 страни по света и най-престижните сцени: „Кенеди център“ във Вашингтон, Метрополитен опера в Ню Йорк, Парижката опера, Римската опера, Миланската „Ла Скала“, „Ковънт Гардън“ и театър „Колизеум“ в Лондон, Берлинската държавна опера, театър „Белас Артес“ в Мексико, театър „Колон“ в Буенос Айрес, Операта в Сидни и др.

Балетът „Корсар“ е създаден през 1856 г. по едноименната поема на Джордж Байрон, вече нееднократно послужила за основа на много опери и балети. От времето на първата постановка в Париж балетът „Корсар“ е допълван с музика от други композитори, променяна е хореографията, но увлекателният сюжет за приключенията и любовта на благородния морски разбойник остава същият и досега. Музиката на балета привлича със своята лекота, истински френско изящество и висок вкус.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Археологическият сезон е на път да се провали. Причината е нарастващата пандемия, заради коронавирусът и извънредното положение, което е обявено в страната ни. "По-рано от края на май няма да има разкопки със сигурност. В момента няма никакви съвещания, не могат да се издадат нужните документи. Страхувам се

Посолството на Израел в България разпространи образователен клип, което показва начина за разпространение на Covid-19. Видеото демонстрира начинът, по който коронавирусът Covid-19 би могъл да зарази потенциално голям брой хора както и мерките, които може да вземе всеки, за да предотврати

Михаела Маринова е една от младите звезди на поп сцената. Тя изгря на музикалния небосклон с участието си в третия сезон на "Х фактор". Сред по-известните й песни са "Стъпка напред", "Не ти ли стига" и "Листата падат". Родена е на 7 май 1988 г. в София. Започва да пее в детска вокална група на 4 години