Михаела измисли “Трейлъратура”, за да запали съучениците да четат наши автори (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8202206 www.24chasa.bg
Михаела Иванова е в дванадесетокласничка в столична гимназия. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

В кратки филми 19-годишното момиче и екипът ѝ показват малко известни факти за поети и писатели.

Първият е за Гео Милев, но с гледане няма да се вземе матурата - трябва и четене

Михаела Иванова е на 19 години. Дванадесетокласничка в столична гимназия. Обича да снима. Непрекъснато. Прави и видео, и снимки. А непланираните пътувания и бягства до красиви места в България са ѝ повече от любими. Което пак е повод за снимане, разбира се. Но тя не е влогър, блогър или така модерната напоследък професия инфлуенсър.

Михаела прави късометражни филми за български поети и писатели, които се изучават в часовете по литература. Засега има само едно готово късометражно филмче - за Гео Милев, но предстоят още.

Нарекла е проекта си

“Трейлъратура”

- смесица от думите “трейлър” и “литература”. Измисля го с приятели, с които сега заедно го реализират.

“Понеже миналото лято бе последното ни ученическо (преди XII клас), решихме, че трябва да измислим готин начин да научим за матурите и определено това не беше да пишем, а по-скоро решихме, че ще го направим като филми, и така се роди идеята да го направим като късометражни филми за живота и творчеството на всеки един от авторите”, обяснява Михаела Иванова.

Във филмчетата тя и екипът ѝ показват малко известни факти за авторите, които не се споменават в училище. Само с клипчетата ѝ обаче зрелостниците няма да успеят да си вземат матурите.

“Идеята е да запалим пламъчето. Не даваме конкретна информация за произведенията, които трябва да се изучават, а просто слагаме акцент, детайл, по който самият ученик да се заинтересува и да прочете повече”, допълва Михаела.

Зад гърба си има един успешен проект, свързан с литературата - BookTrailer. В него правят трейлъри на различни произведения, като идеята е да се популяризира четенето и да стане по-глобално. 

“Вече сме в XXI век и технологиите са изключително много напреднали. Това позволява по-лесен начин да достигнеш до някоя интересна книга. Има всякакви интерпретации. Много ученици даже правят анимационни трейлъри, други - с актьори, и това позволява по-голямо творческо мислене и по този начин развиване на креативното мислене. Аз оттам тръгнах и оттам се зароди идеята ми да правим късометражни филми за авторите”, разказва Иванова. 

Засега екипът на “Трейлъратура” се състои от ученици от различни училища. Само актьорите, които играят във филма за Гео Милев, са професионални актьори и са по-големи, но проектът е дело изцяло на ученици. Събират се през “Тийноватор” - програма за ученици предприемачи, подстрекаваща ги да създават свой бизнес още в ранна възраст. Михаела е режисьор на филма и мечтата ѝ е да се занимава професионално с това в бъдеще.

“Запалих се преди две години и реших, че ще изучавам кинорежисура. Искам да си остана тук, в България, защото знам, че мога да направя много хубави филми навсякъде, защо да не го направим тук?”, казва талантливото момиче. 

Подготовката на първия ѝ филм отнела около месец, а снимките продължили два дни. Обработката на вече заснетия материал отнела около 20 дни.

“Помогнаха ни изключително много хора, допитвахме се до консултанти за подготовката и сценария. Моята учителка по български език Миглена Вергилова ни помогна за събирането на интересните факти. Голяма подкрепа ни оказа и училището, в което уча - 105-о СУ “Атанас Далчев” - помогнаха ни изключително много за намиране на локации. Много е приятно да усетиш такава подкрепа”, казва зрелостничката. За финансовата част разчитали и на спонсори. Сред тях е

КК “Труд”, като

предоставили книги на

български автори,

от които Михаела да черпи знания и идеи за следващите си филми.

И това не е първият път, в който издателството и тя си сътрудничат.

“Преди две години направих BookTrailer за “Малката принцеса” и се свързах с тях. Затова сега им споделих и тази си идея и главната редакторка щедро ми подари книги, от които да научим повече информация и да я споделим под някаква форма във филмите си”, разказва Михаела Иванова.

След филма за Гео Милев тя и приятелите ѝ планират да направят филм за Димчо Дебелянов. В момента търсят актьори за продукцията.

“Не са в правилен ред, както се изучават в часовете по литература, защото търсим актьори във фейсбук групи и такива, които ни отговарят за най-изявените физически характеристики най-много, тогава започваме да снимаме”, обяснява младата режисьорка.

Операторът, сценаристът и режисьорът са постоянното ядро в “Трейлъратура”. Променят се само актьорите в зависимост от произведението. Михаела не прави сама кастингите за филмите си. Разчита на пиара на проекта - Давид Тодоров, с когото заедно подбират персонажите. 

“Авторите в учебника по литература са общо 15. Очаквахме, че ще можем да направим филми за всички до края на миналата година, но филм се прави много трудно. Не е толкова лесно, изключително важна е подготовката, за да се заснемат важните моменти и целта ни е до края на годината да направим поне още три филма. А след това ще продължим в зависимост от промяната на образователната програма”, разказва амбициозното момиче.

В семейството си няма човек, който да се занимава с кино, но разчита на огромната подкрепа на родителите си, които са зад нея във всичко, с което се занимава. Има и добри приятели, които също много я поддържат. И заради тях, и заради “Трейлъратура” Михаела мисли да остане тук.