Програмата на Софийската опера през март 2020

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8207596 www.24chasa.bg

Прочути опери на Джузепе Верди, Волфганг Амадеус Моцарт и премиерата на популярния балет „1001 нощ“, са акцентите в афиша на Софийската опера и балет за месец март.

Почитателите на Верди ще могат да се докоснат до музиката на една от най –известните опери на композитора „Травиата“ на 1 март от 16 часа. В ролята на Виолета ще се превъплъти сопраното Диана Тугуи – солист на операта в Крайова и лауреат на редица национални и международни конкурси. През 2015 тя дебютира на Софийска сцена отново с ролята на Виолета в „Травиата“ на Верди. Диригент е Давид Хименес, който работи с едни от най - прочутите оркестри и солисти в света в Миланската Ла Скала, Виенската Щатсопера, Ковънт Гардън и други.

Музика на Верди от друга негова популярна творба ще прозвучи на сцената на Софийската опера и балет и на 6 март от 19 часа, когато зрителите ще могат да видят операта „Трубадур“ със специалното участие на баритона от Корея - Джеонгхйеок Сео-специализирал в майсторския клас на Райна Кабаиванска. Джеонгхйеок Сео вече дебютира на българска сцена миналата година в операта „ Дон Паскуале “. Диригент е Павел Клиничев. Следващите спектакли на „Трубадур“ са на 7 и 8 март от 19 ч. и 16 ч.

В афиша на Софийската опера и балет през март, място е отделено и за още едно популярно заглавие – операта „ Дон Жуан “ на Волфганг Амадеус Моцарт. Творба, съчетала в себе си елементи на драма и комична опера и разказваща умело за перипетиите, през които преминава прочутия покорител на женски сърца и авантюрист Дон Жуан. Диригент на спектаклите на 13 и 15 март с начален час 19 и 16 е Ерих Вехтер.

На 27, 28 , 29 и 31 март почитателите на балетното изкуство ще имат удоволствието да се докоснат до премиерните балетни спектакли „ 1001 нощ “ на азербейджанския композитор Фикрет Амиров, който чрез музиката си разказва популярните истории за цар Шахрияр и съпругата му Шехеразада, за приключенията на Синбад мореплавателя, на Аладин, Али Баба и четиридесетте разбойници и други приказни герои, познати ни от прочутото литературно произведение „ 1001 нощ“. Приказната история, разказана от балетната трупа на Софийската опера публиката ще може да види от 19 часа на 27, 28 и 31 март, както и от 16 часа на 29 март. Спектаклите се осъществяват с подкрепата на посолството на Азербейджан в София.

Софийската опера и балет ще отбележи и 250 години от рождението на композитора Лудвиг ван Бетовен с концерт на цигуларя Людмил Ненчев и пианистката Йоланда Смолянова. На 14 март от 19 часа те ще представят пред публика сонати за цигулка и пиано на Бетовен.

babies 600

Място в афиша за март Софийската опера отделя и за най – малките си почитатели. На 1, 6, 7, 8, 13, 14, 15, 22, 27, 28 и 29 от 11 часа пред публика ще се представят превърналите се вече в традиционни Концерти за бебоци, в които съвсем малки деца пристъпват за пръв път в храма на голямото изкуство, а целта е у младото поколение да се възпита любов към сценичното изкуство, а по-късно порасналите вече деца да възпитат на уважение и привързаност към оперното изкуство и своите деца.

Приказната история за „ Червената шапчица “ по музика на Александър Владигеров и текст на песните на Иван Свежин Теофилов, децата ще могат да видят на 1 март от 11 часа, а на 6 март младите почитатели на оперното изкуство са поканени да се насладят на адаптираната версия за деца на операта „Рейнско злато“ на Рихард Вагнер.

Образователната инициатива „ Пеещите пътни знаци ”, възпитаваща чрез музика и театър малчуганите със значението на пешеходната пътека, светофара, ролята на регулировчика и по-важните видове пътни знаци също е застъпена в програмата за март и ще бъде представена пред децата на 7 и 15 март от 11 часа.

На 8 и 29 март от 11 часа децата ще имат възможност да видят „История с патоци, Мечо и Лиса“. Приказка, в която децата освен да разберат, че доброто винаги побеждава, ще могат да научат повече и за приятелството в гората и за приключенията на любознателния Мечо, който иска да знае всичко за света около него.

Място в детската програма намира и прочутата опера на Волфганг Амадеус Моцарт „ Вълшебната флейта ”. Адаптираната версия деца, носеща радост, светлина и оптимизъм и разказваща за сблъсъка между доброто и злото, за приятелството и любовта ще може да бъде видяна на 13 и 14 март от 11 часа.

На 14, 27 и 28 март от 16 и 11 часа децата са поканени да видят и спектакъла „Мечо пух“ , от който ще научат повече за приключенията на Мечо и приятелите му - Зайо, Прасчо, Кенга, Ру, Бухалът, Йори и приказните цветя.

Познатата на всички история за „ Трите прасенца ” , е поредното заглавие в афиша на детската програма на Софийската опера и балет. За перипетиите, през които преминават героите Пуф, Паф и Пиф, децата ще научат в насрочените за 20 и 21 март от 11 часа спектакли.

В афиша на Софийската опера и балет за март е включена и семейната опера „ Аполон и Хиацинт “от Волфганг Амадеус Моцарт, създадена от детето – чудо, както е наричан композитора, когато е бил на 11 годишна възраст. В основата на сюжета и е история от гръцката митология, а посланието, което операта носи е за приятелството и истинската любов между боговете и хората. Спектаклите са на 7 март от 16 часа и на 22 март от 11 часа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата