Бордър коли знае имената на 90 играчки (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8214399 www.24chasa.bg

Учени установиха, че 6-годишното бордър коли Уиски е научило само имената на 90 играчки и може да ги донесе, когато ги чуе, съобщи в. "Дейли мейл".

Кучето разпознава топки, фрисбита, пръстени, въжета и може дори да категоризира новите си играчи в тези групи. Когато специалистите се срещнали за първи път с нея, тя вече знаела думите за 59 играчки. След това научила около 31 нови, предава БТА.

"Отначало ми беше трудно да повярвам, че куче е научило имената на толкова много играчки, но след няколко дни методологични проверки, промених мнението си" - каза Клаудия Фугаза от университета "Йотвьош Лоранд".

Уиски има по няколко играчки от четири категории - 10 топки, 7 различни пръстена. Собствениците й наричат играчката с прилагателно и категорията, например "малкото фрисби" или "пъстрия пръстен". Те не са дресирали специално кучето си да ги разпознава, а това постепенно е станало с игра.

"Това ни даде интересна възможност да проверим дали куче спонтанно е стигнало до умствени категории, както би направило дете" - добави д-р Фуказа.

Уиски може да категоризира и новите играчки в четирите групи. За да са сигурни, че тя не избира играчките с посочване или следвайки погледа, те са били поставени извън визуалния обхват на човека.

Резултатите от изследавнето са публикувани в сп. "Сайънтифик рипортс".

Уиски има още много да учи, докато настигне най-умното куче в света. Чейсър, друго бордър коли от САЩ, е знаела повече от 1000 думи, преди да почине миналата година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане