Бордър коли знае имената на 90 играчки (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8214399 www.24chasa.bg

Учени установиха, че 6-годишното бордър коли Уиски е научило само имената на 90 играчки и може да ги донесе, когато ги чуе, съобщи в. "Дейли мейл".

Кучето разпознава топки, фрисбита, пръстени, въжета и може дори да категоризира новите си играчи в тези групи. Когато специалистите се срещнали за първи път с нея, тя вече знаела думите за 59 играчки. След това научила около 31 нови, предава БТА.

"Отначало ми беше трудно да повярвам, че куче е научило имената на толкова много играчки, но след няколко дни методологични проверки, промених мнението си" - каза Клаудия Фугаза от университета "Йотвьош Лоранд".

Уиски има по няколко играчки от четири категории - 10 топки, 7 различни пръстена. Собствениците й наричат играчката с прилагателно и категорията, например "малкото фрисби" или "пъстрия пръстен". Те не са дресирали специално кучето си да ги разпознава, а това постепенно е станало с игра.

"Това ни даде интересна възможност да проверим дали куче спонтанно е стигнало до умствени категории, както би направило дете" - добави д-р Фуказа.

Уиски може да категоризира и новите играчки в четирите групи. За да са сигурни, че тя не избира играчките с посочване или следвайки погледа, те са били поставени извън визуалния обхват на човека.

Резултатите от изследавнето са публикувани в сп. "Сайънтифик рипортс".

Уиски има още много да учи, докато настигне най-умното куче в света. Чейсър, друго бордър коли от САЩ, е знаела повече от 1000 думи, преди да почине миналата година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип